Пропустити навігацію

Про результати діяльності відділу внутрішнього аудиту за І квартал 2021 року

Організація діяльності з внутрішнього аудиту в Головному управлінні здійснюється відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 №1001 “Деякі питання здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту”, якою затверджено Порядок здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту, наказу Міністерства фінансів України від 04.10.2011 №1247 “Про затвердження стандартів внутрішнього аудиту “ (зі змінами).

Протягом 1 кварталу 2021 року, відповідно до Зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту в Пенсійному фонді України на 2021 рік, проведено 1 із 5 запланованих внутрішніх аудитів. Аудиторське дослідження проведено на тему «Оцінка дотримання вимог законодавства щодо складання та виконання кошторису на фінансування адміністративних видатків, ведення обліку матеріальних цінностей».

За результатами дослідження порушення виявлено в 2-х структурних підрозділах: фінансово – економічному управлінні; управлінні адміністративного забезпечення. Основними складовими порушень, які не мають фінансового характеру, є недоліки при оформленні операцій з внутрішнього переміщення необоротних активів; не визначено наказом матеріально — відповідальних осіб; викривлення інформації у фінансовій звітності внаслідок порушень в обліку необоротних активів та запасів.

Складовими фінансових порушень, що не призвели до втрат, є не правильне застосування плану рахунків при обліку матеріальних цінностей та відповідно не нарахування/завищення зносу необоротних матеріальних активів.

Керівниками структурних підрозділів проаналізовано недоліки та упущення виявлені у ході внутрішнього аудиту, враховано надані рекомендації, визначено механізми внутрішнього контролю спрямовані на упередження їх виникнення.

Відділом внутрішнього аудиту забезпечено систематичний моніторинг реалізації матеріалів контрольних заходів та виконання наданих рекомендацій.

Станом на 01.04.2021 не настав термін надання інформації щодо впровадження 22 наданих рекомендацій.

Із виявлених за 1 квартал поточного року в ході аудиторських досліджень відшкодовано 100% фінансових порушень. Крім того, за результатами проведених внутрішніх аудитів у попередніх роках, надійшло коштів на загальну суму 0,4 тис.грн. Продовжується ведення моніторингу утримання залишку невідшкодованих коштів та усунення порушень виявлених у минулих періодах.

Також, упродовж 1 кварталу поточного року проведено позапланові контрольні заходи щодо фактично виконаних робіт по реконструкції приміщення відділу обслуговування громадян №7. За результатами виявлених завищень вартості виконаних робіт підрядником виконано додаткові роботи.

 

 

background Layer 1