Пропустити навігацію

Про результати діяльності відділу внутрішнього аудиту за І півріччя 2021 року

Робота з внутрішнього аудиту в Головному управлінні проводилась з урахуванням Зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту в Пенсійному фонді України на 2021 рік.

Протягом 6 місяців 2021 року  проведено 2 внутрішні аудити із 5  запланованих.

Основними об’єктами внутрішнього аудиту були:

– складання та виконання кошторису видатків на фінансування адміністративних видатків, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду України,  ведення обліку матеріальних цінностей;

– функціонування інформаційно – телекомунікаційної системи, організація захисту інформації.

В  практику проведення внутрішніх аудитів запроваджено збір аудиторських доказів камерально за даними підсистеми ІКІС ПФУ, статистичної, фінансової, адміністративної звітності, аналітичних матеріалів. Збір аудиторських доказів проведено в 6 структурних підрозділах, в 3 із них  виявлено недоліки/проблемні питання у функціонуванні системи внутрішнього контролю, щодо ведення бухгалтерського обліку, надійності, ефективності та результативності інформаційних систем і технологій.

Виявлені недоліки в організації внутрішнього контролю, насамперед, зумовлені недосконалістю запроваджених заходів контролю щодо зменшення впливу ризиків, недостатнім інформаційним та комунікаційним обміном при організації процесів, в окремих випадках – неформалізованим внутрішнім середовищем (відсутність/не актуальність окремих механізмів дій,  порядків, розподілу повноважень).

Також, під час збору аудиторських доказів, встановлено порушень на загальну суму 101,4 тис.грн., з яких 62,5% — порушення, які не мають фінансового характеру, 37,5% фінансових порушень, що не призвели до втрат.

На виконання наказів за результатами внутрішніх аудитів усунуто 100% фінансових порушень, що не призвели до втрат. Робота щодо виправлення нефінансових порушень встановлених у поточному році та фінансових порушень за минулі періоди продовжується.

Забезпечено систематичний моніторинг стану впровадження рекомендацій за результатами внутрішніх аудитів.

Триває робота відділу щодо усунення та мінімізації ризиків при проведенні ремонтних робіт, організації роботи відділів обслуговування громадян (сервісних центрів). Проведено 11 інших контрольних заходів (досліджень, тематичних перевірок), за наслідками яких прийнято відповідні управлінські рішення.

   

background Layer 1