Пропустити навігацію

Ще раз про добровільну участь

Dobrov uchast 300x225 - Ще раз про добровільну участьСеред актуальних питань у пенсійному забезпеченні є поняття страхового стажу та його обчислення.

Почнемо з самого поняття «страховий стаж». Раніше, до 1 січня 2004 року, стаж вимірювався часом роботи і це був «трудовий стаж». Після зазначеної дати для розрахунку пенсії має значення період сплати страхових внесків.

Отже, «страховий стаж» – це період, протягом якого людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Обчислюється страховий стаж в місяцях, і той місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачені, не включається до страхового стажу.

Тож зрозуміло, що людина, яка не працює (або працює неофіційно) і не сплачує внески, – не набуває страхового стажу. І за цей період у персональній обліковій картці в системі персоніфікованого обліку дані для обчислення пенсії будуть відсутні.

Пам’ятайте, що формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались страхові внески.

Тепер розглянемо, чи існує можливість, не перебуваючи у трудових відносинах, заробити собі страховий стаж? У такому випадку можна взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Давайте детально розберемось хто має право укладати договір на добровільну участь у такій системі, до яких служб звертатись для укладання відповідного договору, скільки сплачувати, щоб Пенсійним фондом страховий стаж був зарахований.

У Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено коло осіб, які мають право приєднатися до зазначеної системи.

Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є:

  • члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, що підлягають страхуванню;

         Увага! Йдеться про всі види соціального страхування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

  • особи, зокрема, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

         Увага! При цьому повинні одночасно виконуватися три такі умови:

  • згадані особи досягли 16-річного віку;
  • вони не перебувають у трудових відносинах із роботодавцями-страхувальниками;
  • вони не є платниками єдиного внеску як фізичні особи-підприємці чи особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, або як члени фермерського господарства.

Для укладення договору про добровільну участь необхідно звернутись до податкових органів за місцем свого проживання та подати заяву за встановленою формою, копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; трудової книжки (у разі наявності); документа, що посвідчує особу.

З особою, яка подала заяву, органом Державної податкової служби України в термін не пізніше, ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви, укладається Договір про добровільну участь за типовою формою на термін не менше одного року з обов’язковою сплатою єдиного внеску у сумі, що в розрахунку на місяць повинна бути не менше за мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок з 1 грудня 2021 року становить 1430 грн (із розрахунку мінімальної заробітної плати 6500 грн та розміру єдиного внеску 22%).

Сплачувати можна і більшу суму, але вона не повинна перевищувати максимальну величину єдиного внеску, тобто, сплачувати потрібно не більше 21450 грн на місяць (із розрахунку 97500 грн х 22% на місяць з грудня 2021 року).

Зазначена інформація обліковується у карточці застрахованої особи і тоді орган Пенсійного фонду призначає пенсію з урахуванням сплати.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути менше за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (1430 грн х 2 = 2860 грн)

Нагадуємо, що перевіряти дані про страховий стаж та розмір заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, можна дистанційно, через вебпортал Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

background Layer 1