Пропустити навігацію

Право вибору: пенсія по інвалідності чи за віком

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058), пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу від 1 до 14 років залежно від віку, в якому встановлено інвалідність.

Пенсія по інвалідності призначається на весь термін встановлення інвалідності.

Особі, яка має однозначно право на різні види пенсії (наприклад, по інвалідності та за віком), призначається один із цих видів пенсії за вибором.

Для визначення розміру пенсії по інвалідності спочатку обчислюється розмір пенсії за віком, на яку особа мала б право після досягнення пенсійного віку (із зарахуванням до страхового стажу періоду з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою пенсійного віку 60 років). Це значить, що під час обчислення пенсії за віком, з якої визначається розмір пенсії по інвалідності, враховується так званий додатковий стаж – це період із дня встановлення групи інвалідності до досягнення особою пенсійного віку. Тобто це період, протягом якого особа з інвалідністю могла б працювати до виходу на пенсію за віком і набувати стаж, якби не втратила працездатності.

Згідно зі статтею 26 Закону 1058, починаючи з 1 січня 2018 року пенсійний вік визначається залежно від тривалості набутого особою страхового стажу Це може бути вік 60, 63 або 65 років. Тим, кому 2021-го року виповнюється 60, для призначення пенсії за віком потрібно мати не менше як 28 років страхового стажу.

Для тих, кому 60 років виповниться наступними роками, страховий стаж, який дає право на призначення пенсії за віком, збільшується щороку на 1 рік і з 2028-го становитиме 35 років.

Якщо людина на час досягнення зазначеного пенсійного віку не має необхідного страхового стажу, вона зможе вийти на пенсію за віком пізніше, після досягнення 63 або 65 років.

Тобто, якщо 2021 року страховий стаж становить менше ніж 28 років,, питання про перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком може бути перенесено щонайменше на три або на п’ять років.

Більш детальну інформації щодо умов і строків призначення пенсій по інвалідності, їх розмірів, вимог до страхового стажу тощо можна одержати на на інформаційній сторінці вебпорталу Пенсійного фонду України у розділі «Послуги», «Види пенсій», «Пенсії по інвалідності» за таким посиланням: https://www.pfu.gov.ua/poslugi/vydy-pensij/pensiyi-po-invalidnosti/.

Крім того, додаткову інформацію, яка цікавить людей з особливими потребами, можна одержати за такими телефонами «гарячої» лінії Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області:

0-800-50-25-10                                       (0532) 56-53-29

 

222 1 - Право вибору: пенсія по інвалідності чи за віком

background Layer 1