Пропустити навігацію

Про результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області протягом 2023 року

   

 

Про результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області протягом

2023 року

 

Рік, що минув, приніс фундаментальні зміни у роботу пенсійної галузі, адже перед системою постало багато нових викликів, пов’язаних із впровадженням та опрацюванням нових функцій. У числі основних – перш за все пенсійне забезпечення громадян, надання страхових виплат і соціальних послуг, нарахування і виплата житлових субсидій і пільг.

На кінець 2023 року різного виду соціальними виплатами на Полтавщині було охоплено понад 580 тис. осіб, що становить третину населення області. Зокрема, забезпечено своєчасне призначення та виплату 410,2 тис. пенсій і
4,5 тис. страхових виплат, надання 113,8 тис. житлових субсидій та 54,8 тис. пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Загальна сума коштів на виплату пенсій у нашій області досягла
25,4 млрд грн. У формі житлових субсидій і пільг громадяни одержали від держави підтримку в сумі 1,9 млрд грн. Сума соціальних страхових виплат за рік склала 849,8 млн грн. Фінансування соціальних виплат здійснювалося у визначені терміни, без затримок.

Пріоритетом роботи Головного управління протягом року було підвищення якості обслуговування громадян і спрощення доступу до послуг у результаті впровадження цифрових технологій.

Прийом громадян в області здійснювався на 78 точках обслуговування, з яких 47 – віддалені робочі місця. У цілому до цих осередків упродовж року звернулося 494 тис. осіб.

Упродовж звітного періоду призначення пенсій та проведення їх перерахунків здійснювалося у зв’язку зі змінами в законодавстві та за заявами у строки, визначені законодавством.

За принципом екстериторіальності профільними підрозділами призначено 19,8 тис. нових пенсій і здійснено 37,4 тис. індивідуальних перерахунків.

Незважаючи на складний фінансовий стан держави, проведені всі заплановані масові перерахунки, відбулася індексація пенсій на 19,7 %, підвищені розміри мінімальних пенсій. Під час березневої індексації були перераховані пенсійні виплати 407 тисяч мешканців Полтавщини, тобто майже всіх одержувачів.

На виконання урядової постанови Пенсійний фонд здійснив виплату грошової допомоги до Дня незалежності України для 31,4 тис. ветеранів і членів їх сімей. Сума фінансової підтримки склала майже 40 млн грн.

Середній розмір трудової пенсії в області упродовж року зріс на 686 грн, або на 15 %, і на 1 січня 2024 року склав 5192 грн. Середня виплата колишніх військовослужбовців у звітному періоді досягла 11 тис. 670 грн.

За видами призначених пенсій переважну більшість у регіоні традиційно становлять пенсії за віком і по інвалідності (відповідно 72% і 16% від загальної кількості). Пенсію у розмірі прожиткового мінімуму одержують лише 2% пенсіонерів Полтавщини. Виплату у розмірі понад 10 тис грн мають 38,4 тис. осіб, або 9% пенсіонерів. Більше половини літніх людей одержують пенсійні виплати в розмірі від трьох до десяти тисяч гривень.

У рамках виконання нових функцій забезпечені коштами близько
168,7 тис. субсидіантів і пільговиків Полтавщини. На неопалювальний період перераховані субсидії близько 101 тис. домогосподарств, на опалювальний – майже 106 тисяч.

Із метою подальшої цифровізації та поліпшення комунікації з організаціями, причетними до соціальних виплат, у Головному управлінні вживалися заходи щодо залучення до новітніх інформаційних технологій близько 950 надавачів/виконавців комунальних послуг і Центрів надання адміністративних послуг, від яких надходить левова частка заяв на отримання пільг та субсидій. У результаті, на кінець 2023 року на вебпорталі Пенсійного фонду України створили електронні кабінети 709 надавачів житлово-комунальних послуг та 55 центрів надання адміністративних послуг області.

У рамках функціонування сервісу вебпорталу Пенсійного фонду України «Електронна трудова книжка» за рік фахівці Головного управління опрацювали із загальноукраїнської черги 80,8 тис. трудових книжок, що забезпечує 100-відсоткове виконання планових завдань і перевищує здобутки попереднього року майже на 12%.

На кінець року в області переведено в електронний формат 259,4 тис. паперових справ, що складає 72% від загальної кількості.

Такий напрям роботи Головного управління, як наповнення пенсійного бюджету, характеризується позитивною динамікою. Це стало результатом соціально-економічного розвитку області, внеском кожного страхувальника, який працює на перемогу. Полтавщина нині належить до числа фінансових донорів, на які покладаються регіони, що найбільш постраждали під час війни. Головним чинником зростання доходів стали грошові виплати військовим і поступове відновлення росту середніх зарплат по економіці.

Як свідчить аналіз, до пенсійного бюджету Полтавської області упродовж року надійшло 13 млрд 393 млн грн, що на 575,2 млн грн, або на 104,5% більше доведених планових показників і на 26% перевищує суму, яка була акумульована в області упродовж 2022 року.

За показником надходження власних коштів на пенсійне страхування область стала лідером в Україні серед регіональних управлінь Пенсійного фонду.

У числі пріоритетів діяльності Головного управління на 2024 рік – відповідальне проведення пенсійних та страхових виплат, надання соціальних послуг, житлових субсидій та пільг, а також подальша цифровізація діяльності Пенсійного фонду України як ключовий інструмент оптимізації надання послуг громадянам.

 

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

background Layer 1