Пропустити навігацію

ТЕРМІН ДІЇ ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ ЗАКІНЧИВСЯ – ЧИ ПРОДОВЖАТЬСЯ ВИПЛАТИ?

Війна залишає глибокі рани у долях тисяч людей, змінюючи їхнє життя назавжди. До таких людей належать і ветерани, які отримали інвалідність внаслідок війни. Наразі в Полтавській області налічується 3600 осіб, які у різні часи захищали Батьківщину, забезпечували національну безпеку та оборону і зазнали поранень, контузій, каліцтв, або захворіли, що призвело до інвалідності.

Законодавчим підґрунтям щодо врегулювання статусу, прав і гарантій соціального захисту осіб з інвалідністю внаслідок війни є такі нормативно-правові акти: Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Порядок надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, затверджений Кабінетом Міністрів України.

Процедура оформлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни передбачає звернення до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації, де на основі поданих документів приймається рішення про надання статусу і видається відповідне посвідчення. Саме цей документ є підставою для звернення до органів Пенсійного фонду України щодо надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.

Ще однією прерогативою Пенсійного фонду є встановлення ветеранам, які отримали інвалідність внаслідок війни, підвищення до пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Чи буде продовжено виплату підвищення до пенсії та нарахування пільг особі з інвалідністю внаслідок війни, якщо термін дії посвідчення закінчився?

Для органів Пенсійного фонду важливою є норма про автоматичне продовження строку дії посвідчень особам з інвалідністю внаслідок війни на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування, якщо групу інвалідності встановлено зі строком перегляду, а строк цього перегляду припав на період воєнного стану, і якщо медико-соціальною експертною комісією не було проведено повторного огляду. Така норма визначена урядовою постановою від 16 грудня 2022 року і є важливою гарантією стабільності соціального захисту ветеранів. Отже, відповідні пільги будуть надаватися й надалі.

Разом з тим є чимало осіб, які проходять повторний огляд медико-соціальної експертної комісії. Для них обов’язковим є і повторне звернення до органів соціального захисту населення з метою продовження дії посвідчення і подальшого звернення до пенсійних установ щодо надання пільг.

Відтак, попри чинні виклики, постійний розвиток програм підтримки та вдосконалення законодавчої бази сприяють покращенню умов життя ветеранів та їх сімей.

Dodatok 2 300x225 - ТЕРМІН ДІЇ ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ ЗАКІНЧИВСЯ – ЧИ ПРОДОВЖАТЬСЯ ВИПЛАТИ?

background Layer 1