Пропустити навігацію

Органи Пенсійного фонду області завершили фінансування пенсій за вересень

Фінансування виплати пенсій і допомоги в області завершилося відповідно до законодавства, 25 вересня. До поштових відділень і банківських установ спрямовано близько 1,132 млрд. грн., завдяки чому майже 450 тис. мешканців Полтавщини своєчасно та у повному обсязі одержали пенсійні виплати.
Будь-які відхилення від графіку виплати, навіть на декілька днів, відразу викликають численні обурення підопічних Фонду і чималий резонанс у суспільстві, як, приміром, трапилося в липні нинішнього року. Тоді керівництво Пенсійного фонду пояснило зміщення у графіку касовими розривами у надходженні єдиного соціального внеску, адміністрування якого здійснюють органи ДФС, і ще більше активізувало роботу, спрямовану на наповнення дохідної частини пенсійного бюджету шляхом легалізації трудових відносин.
Підсумки роботи по легалізації свідчать, що порівняно з початком року кількість найманих працівників із заробітною платою менше мінімальної (3723 грн.) зменшилася на 7 тис. осіб. Їх частка становить 14% від кількості людей, що працюють. Загальна кількість застрахованих осіб на Полтавщині з початку року зросла на 13,2 тис. і склала 428,3 тис.. За результатами спільної роботи причетних установ на Полтавщині за 8 місяців нинішнього року легалізовано 2784 робочих місць.
Найнижчий рівень заробітної плати та недотримання керівниками мінімальних гарантій в оплаті праці спостерігається в галузі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (15,3%), транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (14,1%), сільського господарства, мисливства та надання пов’язаних з ними послуг (12,7%).
Найбільше проблемних питань щодо легалізації заробітної плати виникає зазвичай у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих як наймані особи.
Правова необізнаність істотно послаблює позиції пересічного громадянина у відносинах із працедавцем, який часто-густо порушує закон, не укладаючи трудову угоду з найманим працівником і вдаючись до виплати заробітної плати в «конверті». У громадянина втрачається стаж роботи та реально зароблена пенсія, яку нечесним способом, у «конверті», ніхто не принесе.

background Layer 1