Пропустити навігацію

Виплата зарплати «в конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, прирікає на мізерну пенсію

P1170942 1024x683 - Виплата зарплати «в конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, прирікає на мізерну пенсіюНа актуальних питаннях забезпечення соціальних прав застрахованих осіб та наповнення бюджету Пенсійного фонду зупинився у  своєму інтерв’ю для журналістів телеканалу «ІРТ» перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області Володимир Носенко. Він наголосив:

— Виплата зарплати «в конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, встановлені державою, позбавляє наших громадян належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію. До місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету. Все це мають добре усвідомлювати всі роботодавці, підприємці та наймані працівники.

У коментарі прозвучало, що сьогодні основним джерелом аналізу щодо дотримання учасниками ринку праці рівня заробітної плати є Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, який формує та веде Пенсійний фонд України. Використовуючи відомості даного Реєстру, органи Пенсійного фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження рівня оплати праці.

За статистичними даними, які навів В.М. Носенко, наразі середня заробітна плата в області більш ніж удвічі перевищує мінімальну і досягла 8161 грн. Також він констатував:

– Однак досягнуті результати не є достатніми для забезпечення наповнення бюджету, адже на Полтавщині на 425 тис. застрахованих осіб припадає 440 тис. пенсіонерів, тобто, один працюючий утримує одного пенсіонера. Внески, які відраховуються із середньої заробітної плати, нині забезпечують лише половину пенсійних виплат. Оптимальним варіантом була б ситуація, коли на утримання одного пенсіонера з середньою пенсією 2408 грн. внески відраховувалися із заробітної плати понад 11,0 тис.грн.

background Layer 1