Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у вересні

У вересні основний акцент в роботі органів Пенсійного фонду області був зроблений на питаннях наповнення пенсійного бюджету, платежі до якого надходять у вигляді єдиного соціального внеску, відшкодування пільгових пенсій та сплати збору з окремих видів господарських операцій. За прогнозними даними, виконання плану надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду, у вересні буде забезпечено в повному обсязі.
Значна увага керівництва Головного управління приділялася також проблем легалізації зайнятості та заробітної плати і погашенню заборгованості з пенсійних платежів. Позитивним здобутком є зменшення заборгованості економічно активних підприємств області на 2 млн. грн. з початку року.
Як свідчить аналіз щомісячних звітів, поданих платниками до реєстру застрахованих осіб, загальна кількість застрахованих осіб на Полтавщині з початку року зросла на 13,2 тисяч і склала 428,3 тисяч. На противагу цьому кількість працюючих, що отримували заробітну плату в розмірі менше або на рівні законодавчо встановленого мінімального розміру, щомісячно зменшувалася. За останніми статистичними даними, в липні майже на 7 тис. працівників менше, ніж у січні, отримали заробітну плату нижче мінімального розміру. Їх частка становить 14% від кількості людей, що працюють.
Найнижчий рівень заробітної плати та недотримання керівниками мінімальних гарантій в оплаті праці спостерігається в галузі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (15,3%), транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (14,1%), сільського господарства, мисливства та надання пов’язаних з ними послуг (12,7%).
Найбільше проблемних питань щодо легалізації заробітної плати зазвичай виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих як наймані особи.
Працівники Пенсійного фонду тримають під контролем ситуацію на ринку праці та постійно надають інформацію партнерам по легалізації відносин – перш за все, органам Державної фіскальної служби та Управлінню Держпраці у Полтавській області. Ці дані опрацьовуються на засіданнях робочих груп, які потім здійснюють виїзди, обстеження юридичних та фізичних осіб, що мають найманих працівників. Як результат, в нинішньому році виявлено 666 працівників без належного оформлення, в тому числі 534 працівники, які виконували роботу на підставі цивільних договорів, що мали ознаки трудового договору.
На засіданнях робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення у нинішньому році заслухано 1226 роботодавців, здійснено 1683 обстежень. За результатами спільної роботи на Полтавщині за 8 місяців нинішнього року легалізовано 2784 робочих місць.
Аби залучити людей до найкращого і найбільш сучасного способу контролю за відрахуваннями із заробітної плати, за розміром своїх соціальних внесків, фахівці Пенсійного фонду пропонують громадянам активніше реєструватися користувачами електронних послуг Веб–порталу. Це дає можливість стежити за сплатою страхових внесків до фондів соціального страхування і за необхідності, тиснути на роботодавця.
Фінансування виплати пенсій і допомоги в області завершилося відповідно до законодавства, 25 вересня. До поштових відділень і банківських установ спрямовано близько 1,132 млрд. грн., завдяки чому майже 450 тис. мешканців Полтавщини своєчасно та у повному обсязі одержали пенсійні виплати.
В області триває робота по розширенню мережі віддалених робочих місць у об’єднаних територіальних громадах, центрах надання адмінпослуг, прозорих офісах. З початку року їх кількість зросла з 34 до 45, зокрема, у вересні Лохвицьким об’єднаним управлінням Фонду відкриті агентські пункти у с. Вирішальне та м. Заводське.

background Layer 1