Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у жовтні

У жовтні працівники пенсійної галузі області підвели підсумки роботи протягом 9 місяців поточного року. На колегії Головного управління, яка відбулася 17 жовтня, зазначалося, що основні зусилля були спрямовані на забезпечення стабільності пенсійних виплат, адже обсяги коштів, які використовуються у пенсійній системі, постійно збільшуються. На даний час державні соціальні гарантії одержують понад 436 тис. громадян, з яких близько 9 тис. внутрішньо переміщених осіб, а сума виплачених в області пенсій досягла 1 млрд. 137,5 млн. грн.
У числі найважливіших напрямків діяльності органів Пенсійного фонду на перший план вийшла легалізація заробітної плати найманих працівників заради захисту прав застрахованих осіб. Використовуючи відомості Реєстру державного соціального страхування, органи Пенсійного фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження рівня оплати праці в області. За результатами моніторингу до відповідних установ протягом 9 місяців поточного року направлено сигнальну інформацію по 4,4 тис. страхувальниках щодо нарахування заробітної плати у розмірі менше мінімальної та про ряд інших порушень.
Аналіз свідчить, що за ключовими показниками в Полтавській області склалася сприятлива ситуація у сфері зайнятості населення. Зокрема, спостерігається стала динаміка зростання кількості застрахованих осіб (у серпні – 426,7 тис. осіб, що на 11,6 тис. більше у порівнянні з початком року); позитивне співвідношення працевлаштованих і звільнених працівників (в середньому, по регіону щомісячно на 787 осіб працевлаштовується більше, ніж звільняється); зростання фонду оплати праці страхувальників, які декларують заробітну плату найманих працівників (на 28,3% більше порівняно з відповідним періодом минулого року); збільшення на 30% надходження власних доходів до бюджету Фонду; а також зростання середньої заробітної плати застрахованих осіб, з якої сплачується єдиний внесок, до 8523 грн.
Найнижчий рівень заробітної плати та недотримання керівниками мінімальних гарантій в оплаті праці спостерігається в галузі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги. Частка працівників, які отримують заробітну плату нижче мінімального розміру, становить у цій сфері 15,3% від кількості людей, що працюють.
Окрім того, найбільш несвідомими у соціально-правовому аспекті виявилися фізичні особи-підприємці. Вони усіляко ухиляються від сплати обов’язкових платежів, ігноруючи той факт, що першочерговою умовою одержання пенсійної виплати є набуття необхідного страхового стажу. Так, якщо на 1 жовтня п.р. загальна заборгованість недобросовісних платників до Пенсійного фонду становить 153,7 млн.грн., то частка фізичних осіб-підприємців у цій сумі – 93,9 млн.грн. або понад 61%.
Протягом 9 місяців п.р. органами Фонду області призначено понад 11 тис. нових пенсій, проведено індивідуальний перерахунок пенсії 11,8 тис. громадян, встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною 246 особам.
Середній розмір трудової пенсії в регіоні з початку року суттєво не змінився і становить 2414 грн., а середня виплата представників силових структур внаслідок проведених перерахунків і підвищень, в порівнянні з початком року, зросла на 1211 грн. і досягла 4019 грн. Для виплат перерахованих пенсій колишніх військовослужбовців додатково знадобилося понад 105 млн грн.
З 1 липня п.р. максимальний розмір пенсії в Україні становить 14350 грн., мінімальний — 1435 грн. Із загального числа пенсіонерів Полтавщини 6573 особи одержують пенсію нижче прожиткового мінімуму, 21595 осіб – у розмірі прожиткового мінімуму, у 409,3 тис. осіб розмір пенсії перевищує прожитковий мінімум. Близько 3 тис. громадян мають пенсію понад 10 тис. гривень. Від 5001 до 10000 гривень одержують 23,8 тис. осіб, від 4001 до 5000 гривень –21,3 тис. осіб. У числі пенсіонерів налічується 80599 громадян, які продовжують працювати.
Впровадження в органах Пенсійного фонду новітніх технологій і скорочення документообігу вимагає зміни підходів в організації роботи та в обслуговуванні громадян. З початку року на Полтавщині з 34 до 46 зросла кількість віддалених робочих місць (агентських пунктів) у об’єднаних територіальних громадах, центрах надання адмінпослуг, прозорих офісах, де надається увесь спектр пенсійних послуг.
Фінансування і виплата пенсій в області протягом жовтня здійснювалися за графіками і завершилися вчасно, 25 жовтня.

background Layer 1