Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у липні

Упродовж липня органи Пенсійного фонду області продовжували забезпечувати виконання функцій щодо фінансування і виплати пенсій, збалансування пенсійного бюджету, покращення якості обслуговування громадян і впровадження ефективних технологій адміністрування пенсійної системи.
На даний час пенсійним обслуговуванням в області охоплено 440,9 тис. осіб. Середній розмір трудової пенсії на Полтавщині, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зріс на 600 грн. і становить 2408 грн., а середня виплата представників силових структур досягла 3993 грн.
За останніми статистичними даними, на обліку в органах Фонду області перебувають понад 10 тис. внутрішньо переміщених осіб, з яких 8 533 одержують пенсійні виплати по мірі верифікації.
Щомісячна потреба для виплати пенсій в регіоні з початку року підвищилася на 27 млн.грн і в липні досягла 1127,2 млн. грн. Незважаючи на позитивну динаміку надходження коштів до бюджету Фонду, – план з власних надходжень за І півріччя виконано майже на 116% – показник самозабезпеченості для виплати пенсій в області в липні склав 42%.
Після 20 липня на Полтавщині, як і в усіх інших регіонах України, відбувалося незначне зміщення графіку фінансування пенсійних виплат. Це зумовлено касовими розривами у надходженні єдиного соціального внеску, адміністрування якого здійснюють органи Державної фіскальної служби.
На 25 липня на виплату пенсій було спрямовано 988,1 млн. грн.. Таким чином, у повному обсязі профінансована потреба на виплату липневих пенсій через поштові відділення. Доставка пенсій завершиться до 28 липня. Зарахування сум пенсій громадянам, які отримують кошти через банківські установи, передбачено завершити 27 липня.
На засіданні колегії Головного управління Пенсійного фонду області, яке відбулося 18 липня, розглянули підсумки роботи пенсійної галузі у І півріччі 2018 року та роль комунікацій для підвищення ефективності діяльності.
У порядку денному йшлося також про запровадження єдиних стандартів і технології обслуговування громадян та перехід на електронний документообіг під час виплати пенсій.
Зважаючи на те, що основний акцент у роботі Фонду протягом півріччя був зроблений на заходи щодо легалізації заробітної плати і зайнятості населення, на колегію запросили одного з основних партнерів по наповненню бюджету і детінізації доходів населення – фіскальну службу.
Поєднання спільних зусиль усіх сторін соціального партнерства щодо легалізації трудових відносин, а також проведення масштабної роз’яснювальної роботи дало змогу досягти в області зменшення у різних сферах економічної діяльності майже на 7 тис. кількості працівників, яким виплачується заробітна плата менше законодавчо встановленого рівня. Навпаки, збільшилася на 10,4 тис. з початку року і становить 425,5 тис. загальна кількість застрахованих осіб на Полтавщині.
Важливим напрямком у захисті та відновленні соціальних прав людей є інформаційна складова. Зокрема, нещодавно запущено два нових сервіси: SMS-інформування про факт сплати(несплати) роботодавцем страхових внесків і зарахування(незарахування) відповідного періоду до стажу та дистанційна видача довідок з підтверджуючим QR-кодом про розмір пенсій, страховий стаж, заробітну плату й сплачені внески.
Ще одним пріоритетом роботи залишається якість та доступність для громадян послуг, що надаються органами Фонду. Це стосується створення віддалених робочих місць у об’єднаних територіальних громадах, центрах надання адмінпослуг, прозорих офісах. З початку року їх кількість зросла з 34 до 42. Враховуючи підрозділи обслуговування територіальних управлінь, загальна кількість точок доступу до пенсійних послуг по області складає нині 72. Ця позитивна динаміка буде підтримуватися і в подальшому.
Сьогодні керівництво Головного управління опрацьовує можливість створення віддалених робочих місць працівників Фонду незалежно від адміністративно-територіального розподілу, в населених пунктах з населенням більше двох тисяч осіб. У цьому органи Пенсійного фонду покладають надію на співпрацю з владними органами та органами місцевого самоврядування. Відтак 30 липня це питання порушуватиметься під час виступу начальника Головного управління на нараді у голови облдержадміністрації на тему “Про ситуацію в пенсійній галузі області та заходи щодо активізації наповнення бюджету Пенсійного фонду”.

background Layer 1