Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у серпні

Протягом серпня органів Пенсійного фонду області зосередило увагу на питаннях наповнення пенсійного бюджету, виконання функцій щодо фінансування і виплати пенсій а також легалізації зайнятості населення та заробітної плати.
Про ситуацію в пенсійній галузі області та заходи щодо активізації наповнення бюджету Пенсійного фонду йшлося 6 серпня на нараді у голови облдержадміністрації. У промові доповідалося про необхідність підвищення ефективності роботи щодо виконання заходів з легалізації зайнятості населення та заробітної плати, погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду та зі сплати єдиного соціального внеску. Виконання планових надходжень, і покращення умов обслуговування, та економія бюджетних коштів, і зростання кількості осіб із заробітною платою менше мінімальної, вагомим резервом поповнення пенсійної скарбниці залишається погашення заборгованості з пенсійних платежів.
Зараз на балансі органів Фонду області обліковується 167,6 млн. грн. заборгованості, майже 91,3% суми завинили підприємства, які перебувають на різних стадіях банкрутства або мають безнадійний статус боргу.
Станом на 01.08.2018р. борг по єдиному соціальному внеску в області складає 109,9 млн.грн., значну частку якого 50,6 млн.грн. (46%) мають фізичні особи – підприємці. Загалом с початку року погашено 52,8 млн.грн. заборгованості з пенсійних платежів та зі сплати єдиного соціального внеску. За результатами моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб, спеціалістами Пенсійного фонду надано матеріалів Управлінню Держпраці щодо 3,6 тис. страхувальників (по 45,4 тис. застрахованих осіб), які мають ознаки порушень законодавства про працю.
За результатами розгляду матеріалів проведено 344 перевірок, виявлені порушення у 324 страхувальників по 5,8 тис. застрахованих особах, внаслідок чого органами Держпраці було винесено 122 постанов про накладання штрафних санкцій на суму 8,0 млн.грн.
До Державної фіскальної служби передано інформацію по 1,9 тис. страхувальників (по 3,9 тис. застрахованих особах).
Також за звітний період по 730 суб’єктах господарювання, які нараховують заробітну плату менше мінімальної, направлені інформаційні відомості до райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, 656 з яких заслухано на комісіях з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення.
З питань легалізації протягом проведено 524 зустріч у трудових колективах, 72 спільних наради з соціальними партнерами, 55 семінарів та квестів у навчальних закладах, 117 флешмобів, 196 виступів на радіо і телебаченні, надруковано 278 статті у місцевій пресі та на веб-ресурсах.
У зв’язку з тим, що кінець виплатного періоду припав на вихідні та святкові дні, фінансування виплати пенсій і допомоги в області завершилося достроково, 23 серпня. У нинішньому місяці органи Пенсійного фонду України в Полтавській області спрямували до поштових відділень і банківських установ 1,13 млрд. грн. Відтак майже 438 тис. мешканців краю своєчасно та у повному обсязі одержали свої соціальні гарантії.
Протягом серпня до Головного управління надійшло 221 звернення, більшість з яких – 98 – від громадян, що одержують трудові пенсії, 123 – від колишніх військовослужбовців. Усі вони розглядаються у визначені законодавством терміни. У зверненнях, що надходять до органів Фонду, не виявлено скарг на неуважне ставлення чи порушення прав громадян.

background Layer 1