Пропустити навігацію

Про стан організації правової роботи в органах Пенсійного фонду області

РІШЕННЯ

колегії при начальнику Головного управління

Пенсійного фонду України в Полтавській області

 

 

17 жовтня 2018 року                    м. Полтава                                     №5-2

 

 

Про стан організації правової роботи в органах

Пенсійного фонду області

Протягом 9 місяців поточного року органами Пенсійного фонду області проводилася робота, спрямована на скорочення заборгованості по платежах до бюджету Фонду та дотримання вимог чинного законодавства в сфері пенсійного забезпечення. З цією метою упродовж звітного періоду підвідомчі управління подали 128 позовних заяв про стягнення заборгованості на суму
3,8 млн.грн. Заходами примусового стягнення охоплено 100% заборгованості, що підлягає стягненню в судовому порядку.
За результатами аналізу звітних даних щодо примусового стягнення боргів за виконавчими документами Фонду, яке здійснюють органи державної виконавчої служби та Пенсійного фонду, на 1 жовтня поточного року підлягали примусовому виконанню майже 6 тис. виконавчих документів на загальну суму 60,6 млн.грн., в тому числі близько 1,7 тис. судових рішень на суму
48,5 млн.грн.
Задля активізації процесу примусового стягнення коштів з початку року управліннями Пенсійного фонду області проведено 2076 ознайомлень з матеріалами виконавчих проваджень.
Реальне надходження коштів до Пенсійного фонду в цілому по області становить майже 26,7% сум, що підлягали стягненню.
Нижчий за середньообласний показник стягнення у Лохвицькому та Чутівському об’єднаних управліннях. Найбільше коштів надійшло на рахунки Кременчуцького об’єднаного управління Фонду (3,4 млн.грн).
Для виявлення та опису майна на рівні територіальних управлінь проведено 99 спільних нарад та 165 виїздів до боржників. Найбільш активно в цьому плані спрацювали Гадяцьке, Лубенське та Кременчуцьке управління.
Підвідомчі управління у звітному періоді подали на дії чи бездіяльність державних виконавців 111 скарг, що дало змогу усунути ряд порушень чинного законодавства та покращити роботу з примусового стягнення коштів на користь Фонду. Проведена робота дозволила отримати на рахунки Фонду та спрямувати на виплату пенсій 6,8 млн.грн.
На обліку в органах Пенсійного фонду області перебувають 55 платників, щодо яких застосовуються процедури, передбачені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Загальна сума заборгованості даної категорії платників складає 140,4 млн. грн., або 84% від загальної суми заборгованості (167 млн.грн.).
У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість підприємств-банкрутів на 10 зменшилася, але сума їх заборгованості до бюджету Фонду збільшилася на 5,5% (0,9 млн. грн.).
Органи Пенсійного фонду області ініціювали порушення справ про банкрутство по 27-ти підприємствах на суму 28,5 млн. грн., що складає 34% від загальної кількості банкрутів. Направлено 5 звернень до відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції, 60 – безпосередньо до арбітражних керуючих та 3 звернення – до господарського суду. За результатами розгляду звернень було прискорено процедуру ліквідації семи підприємств.
За ініціативою органів Пенсійного фонду усунуто від виконання посадових обов’язків або замінено 9 арбітражних керуючих.
Протягом 9 місяців поточного року фахівці органів Фонду області забезпечили представлення в судах галузевих інтересів з питань пенсійного забезпечення. У звітному періоді таких справ зафіксовано 1770, що на 903 більше, ніж за аналогічний минулорічний період. З них 413 – щодо позовів осіб, постраждалих внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС, 28 – щодо призначення (перерахунку) пенсії державного службовця, 839 – щодо призначення (перерахунку) пенсій військовослужбовцям.
За результатами розгляду судами першої та апеляційної інстанції на користь органів Фонду винесено майже 600 судових рішень. Найчастіше суди приймали рішення на користь органів Пенсійного фонду у справах щодо перерахунку пенсій прокурорам (44%) і колишнім ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС (94%).
Юридичним управлінням Головного управління запроваджено моніторинг державних закупівель, що здійснюють підвідомчі органи. Результати моніторингу свідчать про послаблення контролю за своєчасністю організації та проведення допорогових та державних закупівель, а також за належним застосуванням законодавства у цій сфері.
Фахівці Головного та підвідомчих управлінь уклали 578 договорів щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, провели 13 допорогових торгів та 8 процедур закупівлі на суму 5,8 млн.грн.. У результаті тендерних процедур економія бюджетних коштів склала 268,6 тис.грн..
Враховуючи викладене, колегія при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

 

ВИРІШИЛА:

1. Інформацію про стан організації правової роботи в органах Пенсійного фонду України в Полтавській області взяти до відома.
2. Начальнику юридичного управління Каплацькій С.М., начальникам об’єднаних управлінь:
2.1. Посилити контроль щодо дотримання законодавства при прийнятті управлінських рішень.
2.2. Забезпечити стягнення в судовому порядку заборгованості по платежах до бюджету Фонду.
2.3. Забезпечити повноту заходів щодо стягнення за виконавчими документами органів Пенсійного фонду області, за наявності підстав- оскаржити дії (рішення) державних виконавців.
2.4. Продовжити роботу з арбітражними керуючими щодо прискорення процедури банкрутства та погашення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду.
3. Начальнику юридичного управління Каплацькій С.М., начальнику управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Марченку С.П., начальникам об’єднаних управлінь:
3.1. Забезпечити належний супровід судових справ, апеляційне та касаційне оскарження.
3.2. Забезпечити постійний контроль за своєчасністю отримання судових рішень апеляційної та касаційної інстанції з метою недопущення переплат пенсій, які виплачувалися за скасованими рішеннями судів нижчих інстанцій.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступників начальника Головного управління згідно з розподілом обов’язків.

 

 

Голова колегії

начальник Головного управління                                                                                                          В.Н. Тараторін

background Layer 1