Пропустити навігацію

Органи Держпраці продовжують контрольні заходи за інформацією Пенсійного фонду

Днями Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з новопризначеним керівником Пенсійного фонду України Євгеном Капінусом наголосив, що стратегічним для Пенсійного фонду залишається завдання з детінізації заробітних плат.
– Завдання Пенсійного фонду полягає не лише в тому, щоб платити пенсії нинішнім пенсіонерам. Треба дбати про пенсійне майбутнє кожного громадянина, – зауважив глава уряду.
У рамках виконання покладених на органи Фонду завдань триває співпраця з установами, які здійснюють контрольні функції щодо детінізації ринку праці. Саме органи Держпраці та фіскальної служби за наданою з Реєстру застрахованих осіб інформацію виявляють факти прихованої зайнятості. За результатами проведеної роботи відбувається обмін інформацією між партнерами по детінізації.
Пропонуємо попередній аналіз, наданий представниками Управління Держпраці у Полтавській області.

 

У рамках інформаційної кампанії на Полтавщині проведено 240 заходів про необхідність оформлення трудових відносин із найманими працівниками, 91 з них – спільно з територіальними органами ДФС, Пенсійного фонду України, Держархбудінспекції, Національної поліції, органами місцевого самоврядування.
За підрахунками, роз’яснювальними заходами охоплено понад 120 тис. мешканців області. Йдеться про 20 зустрічей з безробітними і 1400 – зі студентами, семінари для роботодавців і працівників, розміщення повідомлень в інтернет-просторі, виступи на радіо та в друкованих ЗМІ.
Найбільш масові за кількістю учасників семінари проведені завдяки співпраці з райдержадміністраціями – в них прийняли участь майже 4000 осіб.
Для більш широкого поширення інформації про важливість укладення трудових відносин відповідно до вимог законодавства, на сайті Управління, інших органів та в інтернет-виданнях розміщено близько 50 матеріалів.
За участю фахівців фіскальної служби проведені робочі зустрічі з представниками роботодавців та найманими працівниками 15-ти з найбільших підприємств області.
Як свідчить аналіз, торгівля є однією з найбільш ризикованих галузей в області щодо використання найманої праці без належного оформлення. Саме тому в торгівельно-розважальних центрах Полтави та Кременчука були неодноразово розповсюджені роздаткові інформаційні матеріали.
Після завершення інформаційної кампанії, з 5 по 31 жовтня, працівники органів Держпраці здійснили 51 захід державного контролю, 19 з яких – за спільним з ДФС планом.
За результатами контрольних заходів у трьох роботодавців було виявлено 16 працівників без належного оформлення трудових відносин. У одного з суб’єктів господарювання виявлено 6 працівників, з якими укладено цивільно-правові угоди, що мають ознаки трудового договору. У ході інспекційних відвідувань укладено 6 трудових договорів з працівниками.
Порушникам законодавства трудового законодавства не вдалося уникнути адміністративної відповідальності. Зокрема, контролюючі органи видали 3 приписи про усунення виявлених порушень, винесли 2 постанови по ст. 188-6 КУпАП (штраф у сумі 2720 грн.), склали та передали до суду протокол про адмінправопорушення за ч.3 ст.41 КУпАП та прийняли рішення щодо розгляду справи про накладення штрафу згідно зі ст.265 КЗпП України; крім того, винесені 3 постанови згідно з абз. 2 ч.2 ст.265 на суму 893520 грн.

І надалі продовжуючи і вдосконалюючи форми і методи роботи, всі причетні до виявлення тіньової зайнятості служби нагадують мешканцям Полтавщини, що приховані від держави зарплати «в конвертах» справляють негативний вплив не тільки на матеріальне забезпечення нинішніх пенсіонерів, а й на майбутнє пенсійне забезпечення самих роботодавців та їхніх працівників.

background Layer 1