Пропустити навігацію

Проблеми детінізації ринку праці обговорювалися під час діалогу в студіі «Лтави»

Програма «Тема дня», у якій 28 листопада взяв участь начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Тараторін, була присвячена результатам детінізації відносин у сфері зайнятості населення. До діалогу в студії залучився також начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак. Керівники порушили тему легалізації доходів і зайнятості у двох аспектах – роз’яснення та інформування населення про ризики неоформленої праці та проведення контрольно-перевірочних заходів.

20181127 1024x768 - Проблеми детінізації ринку праці обговорювалися під час діалогу в студіі «Лтави»
– Проблема Пенсійного фонду полягає в тому, що сьогодні в Україні приблизно з 18 млн працюючих громадян сплачують пенсійні внески лише 11 млн., – наголосив керівник пенсійної галузі.
В.Н. Тараторін зуважив, що органи Пенсійного фонду не виконують фіскальних функції, але щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження за даними Реєстру застрахованих осіб щодо дотримання учасниками ринку праці рівня заробітної плати.
Як свідчить аналіз, на Полтавщині у вересні поточного року налічувалося 337 тис. найманих працівників, при цьому третій частині з них нараховувалася заробітна плата до 4000 грн.
– Кожний пересічний громадянин може легко порівняти цей показник хоча б із середньою заробітною платою в області, яка складає нині 8905 гривень, – йшлося під час бесіди.
Володимир Тараторін підкреслив, що детінізація економіки, економічний розвиток і легалізація ринку праці є додатковим ресурсом для поповнення бюджету Фонду в умовах постійного збільшення потреби на виплату пенсій.
Не оминули керівники причетних до легалізації організацій досягнень у цьому напрямку. Як позитив, згадувалося про те, що у порівняні із січнем в області стало на 10,4 тис. застрахованих осіб більше, а кількість працівників, яким нарахована заробітна плата нижче встановленого законодавством мінімуму, зменшилася майже на 10 тисяч. Стала нижчою на 240 і кількість керівників, яким нарахована заробітна плата на рівні та менше мінімальної, також на 2 тисячі зменшилося число працівників, які працювали на умовах неповного робочого часу.
Наприкінці спілкування глядачів програми «Тема» запросили до дистанційного одержання послуг за допомогою електронних сервісів веб-порталу Пенсійного фонду України.

background Layer 1