Пропустити навігацію

Про підсумки роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області у І півріччі 2018 року щодо реагування на виявлені ознаки тінізації заробітної плати та актуальні завдання галузі до кінця поточного року

РІШЕННЯ
колегії при начальнику Головного управління
Пенсійного фонду України в Полтавській області

Про підсумки роботи органів Пенсійного фонду України
в Полтавській області у І півріччі 2018 року щодо реагування
на виявлені ознаки тінізації заробітної плати та актуальні
завдання галузі до кінця поточного року

Робота органів Пенсійного фонду області протягом півріччя була спрямована на забезпечення стабільного фінансування та своєчасну виплату пенсій, збалансування бюджету Фонду, покращення якості обслуговування громадян, впровадження ефективних технологій адміністрування та на підвищення прозорості пенсійної системи.
Виконання плану надходжень платежів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду, забезпечено на 115,9%, до бюджету надійшло 105 млн. грн. Разом з тим не забезпечено виконання планових показників Гребінківським об’єднаним управління Пенсійного фонду (75,7%).
Від єдиного соціального внеску, розподіленого на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, надійшло 2654,9 млн.грн., що складає 110% від запланованого.
Надходження збору з окремих видів господарських операцій (за додатковими ставками) склали 45,6 млн. грн., що на 3,8 млн.грн. менше запланованого. Індикативні показники виконано лише Великобагачанським, Полтавським, Решетилівським і Чутівським об’єднаними управліннями.
Певна увага в роботі була направлена на скорочення заборгованості до бюджету Фонду, яка на 01.07.2018 року склала 269,4 млн. грн.
Найбільшу частку боргу (152,4 млн.грн.) мають підприємства, які перебувають на різних стадіях банкрутства або мають безнадійний статус боргу. По страхових внесках їх частка складає 32,1 млн.грн. і 120,3 млн.грн. – по відшкодуванню пільгових пенсій.
Порівняно з початком року дієвий статус боргу зменшився на 0,5 млн.грн. і складає 14,4 млн.грн.
Належно організовано роботу по зменшенню боргів Кременчуцьким та Лубенським об’єднаними управліннями Пенсійного фонду, де заборгованість відповідно зменшилася на 93,2% та на 65,7%.
Разом з тим в Решетилівському об’єднаному управлінні Фонду заборгованість з пенсійних платежів збільшилася втричі, в Чутівському – майже в 2 рази.
На 01.07.2018 борг з єдиного соціального внеску в області складає 102,6 млн. грн., значну частку цієї суми (46,1 млн. грн., або 44%) мають фізичні особи – підприємці.
Органами Пенсійного фонду проведено інформування органів Державної фіскальної служби щодо необхідності сплати єдиного соціального внеску понад 3 тис. фізичними особами-підприємцями. Проте найменше превентивних заходів вжито у Лохвицькому, Лубенському та Миргородському об’єднаних управліннях Пенсійного фонду.
Протягом І півріччя у цілому погашено 49,1 млн.грн. заборгованості з пенсійних платежів та зі сплати єдиного соціального внеску, з них 4,8 млн. грн. – з безпосередніх платежів до Пенсійного фонду.
Одним з важливих напрямків роботи задля збільшення надходжень є легалізація заробітних плат та трудових відносин найманих працівників.
У I півріччі за результатами моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб спеціалістами Пенсійного фонду надано матеріалів Управлінню Держпраці щодо 3,2 тис. страхувальників (по 42,1 тис. застрахованих осіб), які мають ознаки порушень законодавства про працю.
За результатами розгляду матеріалів проведено 285 перевірок, виявлені порушення у 270 страхувальників по 4,8 тис. застрахованих особах. За результатами реагування у 94,7% зафіксовано порушення, внаслідок чого винесено 97 постанов про накладання штрафних санкцій на суму 2,8 млн.грн.
До Державної фіскальної служби передано інформацію по 1,6 тис. страхувальників (по 3,3 тис. застрахованих особах). Однак перевірки за цими документами органами ДФС області, на відміну від інших регіонів України, не проводилися.
Також по 640 суб’єктах господарювання, які нараховують заробітну плату менше мінімальної, направлені інформаційні відомості до органів місцевого самоврядування, 549 суб’єктів господарювання заслухано на комісіях з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення.
Проведено 441 зустріч у трудових колективах та 58 спільних нарад з соціальними партнерами, 54 семінарів та квестів у навчальних закладах щодо легалізації трудових відносин, відбулося 98 «флешмобів» у містах та районах області, здійснено 160 виступів на радіо і телебаченні, надруковано 87 статей у місцевій пресі, розміщено 145 інформацій на веб-ресурсах.
На виконання доручень Кабінету Міністрів України на початку червня 2018 року у відеорежимі відбулося засідання робочої групи з питань активізації роботи щодо виведення заробітної плати з тіньового сектору економіки, додержання законодавства про працю.
Аналогічні засідання робочих груп проведені на районному рівні. Всього протягом січня-червня 2018 року здійснено 50 таких заходів та заслухано 181 суб’єкт господарювання, у т.ч. з питань заборгованості – 48, нарахування заробітної плати менше мінімального розміру – 69, нарахування заробітної плати нижче середньої по виду економічної діяльності – 6 тощо.
Найбільш активно на даному напрямку роботи працювали в Лубенському та Миргородському об’єднаних управліннях Пенсійного фонду, менш активно – у Решетилівському та Чутівському управліннях.
Загалом порівняно з січнем 2018 року кількість найманих працівників із заробітною платою менше мінімальної зменшилася на 6,8 тис. осіб, або на 2,5%, і становить 14,1% від загальної кількості працюючих. Додатково залучено 401,7 тис.грн. єдиного внеску, легалізовано відносини у сфері зайнятості населення 492 осіб.
За звітний період органами Пенсійного фонду області подано 74 позовних заяви про стягнення заборгованості на користь Фонду на суму 2,1 млн.грн., з урахуванням не розглянутих позовів на початок 2018 року, загальна кількість позовних заяв, які перебували на розгляді, складає 206 на суму 6,3 млн.грн.
Набрало законної сили 50 судових рішень на суму 2 млн.грн., передано для примусового виконання з врахуванням повторно пред’явлених виконавчих листів 327 судових рішень на суму 4,2 млн.грн. За результатами проведеної позовної роботи по стягненню заборгованості протягом півріччя надійшло 3,4 млн.грн. Разом з тим судами залишено без розгляду в зв’язку з несплатою судового збору позовних заяв на загальну суму 222 тис.грн.
З наявних 55 справ про банкрутство визнано кредиторських вимог органів Фонду області у 53-х справах на суму 132 млн. грн.
Для прискорення процедури банкрутства управліннями направлено 47 звернень до арбітражних керуючих. Особлива увага приділяється підприємствам, процедура банкрутства яких триває більше п’яти років.
Внаслідок проведеної роботи з арбітражними керуючими та з господарським судом на 15 зменшилася кількість підприємств, які знаходяться в різних стадіях банкрутства.
За результатами аналізу звітних даних в органах ДВС станом на 1 липня п.р. знаходилося 3,2 тис. виконавчих документів на загальну суму 49,2 млн.грн., в тому числі 1 тис. судових рішень на суму майже 42,4 млн.грн.
Для перевірки роботи органів державної виконавчої служби щодо примусового стягнення коштів органами Пенсійного фонду області з початку року проведено 1797 ознайомлень з матеріалами виконавчих проваджень, у результаті виявлено 95 порушень і подані скарги на дії (бездіяльність) державних виконавців.
За 6 місяців п.р. Головним та підвідомчими управліннями Фонду проведено 63 спільних наради та здійснено 100 виїздів до боржників для виявлення та опису майна. За результатами спільних заходів з ДВС на рахунки Фонду надійшло 1,5 млн.грн.
На 1 липня 2018 року в області обліковується 440,9 тис. пенсіонерів, 22,3 тис. з яких – колишні представники силових структур.
З початку року кількість пенсіонерів, що обслуговуються в банківських установах, зросла на 1,6 тис. і досягла 265 тис. осіб, що становить понад 60% загального контингенту. Завдяки цьому на доставці пенсій протягом звітного періоду вдалося заощадити 43,1 млн. грн.
Середній розмір трудової пенсії на Полтавщині, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зріс на 600 грн. і становить 2408 грн., а середня виплата представників силових структур досягла 3993 грн.
На виплату пенсій за І півріччя 2018 року було спрямовано 6,7 млрд.грн., що на 1,7 млрд.грн. (на 34%) більше, ніж за аналогічний період 2017 року.
З початку року призначено 7 тис. нових пенсій та проведено майже 10 тис. індивідуальних перерахунків.
У встановлені терміни здійснено масові перерахунки пенсій: з 01.01.2018 – 72 тис. пенсіонерів віком понад 65 років зі страховим стажем 30-35 років; з 01.01.2018 – 22 тис. пенсіонерів силових структур в зв’язку з підвищенням грошового забезпечення, з 01.03.2018 – 788 особам у зв’язку з уточненням показників середньої заробітної плати, з 01.04.2018 – 100,5 тис. громадян, які мали додатковий стаж і заробіток, з 01.07.2018 – 27 тис. осіб в зв’язку з підвищенням соціальних стандартів.
Протягом І півріччя тривала робота по експлуатації впровадженої з 01.01.2018 нової централізованої системи призначення і виплати пенсій. Проте зазначена система в 11% пенсійних нарахувань не використовується в повній мірі переважно через необізнаність спеціалістів у всіх технологічних операціях. Найбільше складнощів зафіксовано у Великобагачанському та Лубенському об’єднаних управліннях Фонду.
Актуальними завданнями органів Пенсійного фонду області до кінця поточного року є проведення реорганізації, збільшення кількості віддалених робочих місць, агентських пунктів та дистанційних послуг, упорядкування виплати пенсій через відділення зв’язку.
З метою поліпшення організації роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області, а також задля впровадження рішення колегії відповідно до протоколу № 4 від 18 липня 2018 року,

НАКАЗУЮ:

1. Інформацію першого заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України Носенка В.М. прийняти до відома.

2. Керівникам структурних підрозділів Головного управління, начальникам об’єднаних управлінь:
2.1. За підсумками роботи в ІІ кварталі 2018 року до 01.08.2018р. здійснити моніторинг виконання завдань і ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорії “Б” та “В”, та переглянути їх у разі необхідності.
2.2. До 01.09.2018р. завершити підготовку до реорганізації Головного та об’єднаних управлінь Пенсійного фонду області.

3. Начальнику фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України Камкіній Г.І., начальникам об’єднаних управлінь:
3.1. Забезпечити виконання заходів з питань легалізації зайнятості населення та заробітної плати, погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України та зі сплати єдиного внеску.
3.2. Провести аналіз причин невиконання індикативних показників з надходження збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та вжити відповідних заходів.
3.3. Забезпечити суворий контроль за достовірністю та коректністю формування звітності до Пенсійного фонду України.
3.4. Активізувати роботу щодо інформування фізичних осіб-підприємців та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, про несплачені суми єдиного внеску та неврахування періодів роботи до страхового стажу зазначеної категорії осіб.

4. Начальнику фінансово-економічного управління Камкіній Г.І., начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Марченку С.П., начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій Чуйко С.М., начальникам об’єднаних управлінь:
4.1. Посилити контроль за формуванням потреби в коштах на виплату пенсій шляхом проведення аналізу її складових із детальними розрахунками сум виплат та факторів, які впливають на її зміну.
4.2. Забезпечити виплату пенсій, підвищених у зв’язку зі зміною розмірів прожиткового мінімуму з 01.07.2018р., та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо підвищення розмірів пенсій.

5. Начальнику фінансово-економічного управління Камкіній Г.І., начальнику управління адміністративно-господарського забезпечення Штаньку О.В., начальникам об’єднаних управлінь:
5.1. До 01.09.2018р. провести попередню інвентаризацію та списання неліквідних матеріальних цінностей.
5.2. Активізувати роботу щодо оптимізації видатків на утримання займаних площ та скорочення площ, які не використовуються.

6. Начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальнику фінансово-економічного управління Камкіній Г.І., начальникам об’єднаних управлінь забезпечити постійний моніторинг Реєстру застрахованих осіб щодо виявлення неоформлених працівників та ознак порушень законодавства про працю.

7. Начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій Чуйко С.М., начальнику управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Марченку С.П., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам об’єднаних управлінь активізувати перегляд довідників установ уповноважених банків та вжити належних заходів щодо запровадження обміну документами для виплати пенсій через банки в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису.

8. Начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальнику управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Гордійчук В.М., начальникам об’єднаних управлінь організувати роботу комісій щодо перевірки індивідуальних відомостей про застрахованих осіб для усунення розбіжностей та/або дублів (двох або декількох) персональних електронних облікових карток, які належать одній застрахованій особі, в базі даних реєстру застрахованих осіб.

9. Начальнику управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Гордійчук В.М., начальникам об’єднаних управлінь:
9.1. Посилити контроль за якістю проведення перевірок суб’єктів системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та вжити заходів щодо повноти відшкодування виявлених фінансових порушень.
9.2. Для підвищення рівня організації і проведення внутрішніх аудитів, насамперед, аудитів операційних процесів, забезпечувати раціональний розподіл трудових і матеріальних ресурсів та визначати оптимальні строки для якісного виконання завдань аудиту.
9.3. До 13.08.2018 забезпечити проведення аналізу показників інтенсивності та результативності роботи працівників підрозділів контрольно-перевірочної роботи та вжити заходів щодо вдосконалення її організації.
9.4. У межах реалізації заходів антикорупційного спрямування проводити систематичну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо застосування положень Закону України “Про запобігання корупції”, зокрема, в частині здійснення фінансового контролю.

10. Начальнику відділу персоналу та організаційно-інформаційної роботи Пєскову Ю.О., начальникам об’єднаних управлінь проаналізувати стан невикористаних відпусток за попередні періоди та забезпечити дотримання трудового законодавства.

11. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам об’єднаних управлінь до 01.01.2019 р. провести роботу по створенню агентських пунктів та віддалених робочих місць для обслуговування громадян у населених пунктах області з чисельністю населення понад 2 тис. мешканців.
12. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій Чуйко С.М., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам об’єднаних управлінь провести аналіз пенсійних справ, які проходять оновлення первинних даних електронної пенсійної справи.

13. Начальнику юридичного управління Каплацькій С.М., начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Марченку С.П., начальникам об’єднаних управлінь здійснити контрольні заходи щодо стану ведення реєстру судових рішень, якими на органи Фонду покладено зобов’язання вчинити дії щодо призначення (перерахунку) і виплати пенсій, та рішень про стягнення сум, виплата за якими не проведена.

14. Начальнику фінансово-економічного управління Камкіній Г.І., начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій Чуйко С.М., начальнику управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Марченку С.П., начальникам об’єднаних управлінь до 01.08.2018р. провести аналіз виплати пенсій відділеннями зв’язку в розрізі населених пунктів області та підготувати пропозиції щодо скорочення видатків на оплату послуг по доставці пенсій.

15. Начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій Чуйко С.М., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам об’єднаних управлінь з метою забезпечення обміну даними з органами соціального захисту населення до 10.08.2018р. провести роботу щодо відповідності кодів вулиць в підсистемі “Призначення та виплата пенсій” та кодів вулиць, які використовувалися в АСОПД/КОМТЕХ.

16. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступників начальника Головного управління згідно із розподілом обов’язків.

 

 

Голова колегії –
начальник головного управління
В.Н.Тараторін

background Layer 1