Пропустити навігацію

Рішення колегії при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області № 6-3 від 12 грудня 2018 року

Про результати перевірок органами соціального

захисту населення додержання вимог законодавства

органами Пенсійного фонду області під час призначення

(перерахунку) та виплати пенсій і здійснення заходів щодо усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення

 

Протягом 10 місяців 2018 року органами соціального захисту населення перевірено 29307 пенсійних справ стосовно додержання органами Пенсійного Фонду області вимог законодавства під час призначення і перерахунків пенсій. Перевірками було охоплено 100% пенсійних справ, призначених та перерахованих у звітному періоді.

За результатами перевірок виявлено 12 випадків порушень пенсійного законодавства, що становить 0,04% перевірених пенсійних справ. З них 7 – при призначенні пенсій та 5 – при перерахунках.

Порушення, що призвели до недоплат або переплат пенсій, встановлені у шести випадках (0,02% перевірених пенсійних справ). Інші 6 порушень (0,02% перевірених пенсійних справ) не вплинули на розмір пенсії.

Переплати пенсій на загальну суму 91,40 грн. встановлені у двох випадках. Недоплати пенсій на загальну суму 91,53 грн. виявлені у чотирьох випадках.

Порушення чинного законодавства виявлені в Гадяцькому об’єднаному управлінні (фахівці Зінківського відділу з питань призначення та перерахунку пенсій допустили 8 помилок), в Лубенському об’єднаному управлінні (2 помилки у м. Лубни) та в Кременчуцькому об’єднаному управлінні (2 помилки у м. Горішні Плавні).

Причинами переплат та недоплат пенсій є порушення норм статей 24, 40 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” при підрахунку страхового стажу та визначенні заробітної плати для призначення, перерахунку пенсії.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість виявлених порушень залишається практично незмінною.

Позитивні результати перевірок контролюючими органами є результатом багатоступінчатого контролю, що запроваджений в органах Пенсійного фонду області. Частина помилок, які допускаються працівниками відділів з питань призначення та перерахунків пенсій, виявляються ще на місцевому рівні спеціалістами, що перевіряють пенсійні справи перед відправкою для оформлення виплатних документів, решта – фахівцями Головного управління.

З метою упередження порушень норм пенсійного законодавства відділом контролю управління з координації та контролю за виплатою пенсій здійснюється перевірка призначених і перерахованих пенсій.

За 11 місяців перевірено 79,7 тисяч пенсійних справ, з яких по 4,6 тис. (5,8%) виявлені порушення і документи повернуті для виправлення допущених помилок.

У результаті контрольних заходів попереджено по нових пенсійних справах 169 переплат пенсій на 133,8 тис. грн. та 65 випадків недоплат – на 87,2 тис. грн.

За результатами перевірки щодо перерахунків пенсій фахівцями відділу контролю попереджено 332 переплати на загальну суму 249 тис. грн. та 270 недоплат на суму 112,3 тис. грн.

З метою усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення відповідною службою Головного управління здійснюється аналіз та узагальнення результатів роботи підвідомчих управлінь, в тому числі аналіз помилок, виявлених органами соціального захисту. Постійно надається методична та практична допомога з питань правильності призначення, перерахунку пенсій.

Враховуючи вищевикладене, колегія

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Інформацію начальника управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В про результати перевірок органами соціального захисту населення щодо додержання органами Пенсійного Фонду області вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій взяти до відома.
2. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій
Чуйко С.М. продовжити контроль за здійсненням аналізу перевірок та доведенням їх результатів до начальників об’єднаних управлінь Фонду для організації роботи щодо упередження порушень.
3. Начальникам об’єднаних управлінь забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства при призначенні (перерахунку) пенсій.
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника начальника Головного управління Носенка В.М..

 

Начальник

Головного управління                          В. ТАРАТОРІН

background Layer 1