Пропустити навігацію

Про результати роботи органів Пенсійного фонду Полтавщини протягом 2018 року

У числі основних досягнень органів Пенсійного фонду області в минулому році є:

– забезпечення стабільного фінансування та своєчасної виплати пенсій;

– покращення якості обслуговування громадян, системи надання послуг;

– впровадження ефективних технологій адміністрування пенсійної системи, зменшення адміністративних видатків;

– активізація реформаційних процесів у пенсійній галузі.

Обсяги коштів, які використовуються у пенсійній системі України в цілому і в Полтавській області зокрема, постійно збільшуються. Загальна сума виплачених мешканцям регіону пенсій протягом 2018 року склала 13,4 млрд. грн., що на 2,6 млн.грн. більше, ніж за попередній рік.

На даний час пенсійним забезпеченням в області охоплено майже 438 тис. громадян, з яких 22 тис. – колишні військовослужбовці. Середній розмір трудової пенсії в регіоні протягом минулого року суттєво не змінився і склав у грудні 2466 грн., а середня виплата представників силових структур внаслідок проведених перерахунків і підвищень зросла за рік на 1692 грн. і досягла 4474 грн.

У числі пенсіонерів Полтавщини налічується 84,5 тис. громадян, які продовжують працювати.

За минулий рік органами Пенсійного фонду області призначено 14,7 тис. нових пенсій, встановлено 565 пенсій відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”.

В області оперативно забезпечується виплата пенсій близько 9 тис. вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей.

У зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму з 1 липня і 1 грудня 2018 року здійснено масові перерахунки пенсій 370 тис. пенсіонерів, або 88% одержувачів, своєчасно реалізовані інші нормативно-правові акти, спрямовані на збільшення рівня пенсійного забезпечення непрацездатних громадян.

У числі найбільш соціально значимих підвищень 2018 року – перерахунки пенсій з 1 січня відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб». Пенсії були переглянуті для 21,6 тис. пенсіонерів, які перебувають на обліку і виплати яких підлягали збільшенню.

У новий, 2019-й рік, із новими пенсіями увійшли як колишні військовослужбовці, так і окрема частина громадян, що одержують трудові пенсії. Якщо з 1 січня 2018 року колишнім військовослужбовцям було виплачено 50% суми підвищення пенсії, то з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року буде виплачуватися 75% від суми підвищення, з 1 січня 2020 року – 100%. Таким чином, з 1 січня 2019 року військові пенсії на Полтавщині зросли, в середньому, на 415 гривень, а за два роки стануть більшими приблизно вдвічі.

Також з 1 січня п.р. перераховані пенсії деяких людей, які досягли 65-річного віку та мають 30-35 років страхового стажу. В основу січневого підвищення для даної категорії закладено не показник прожиткового мінімуму, а величину мінімальної заробітної плати, завдяки цьому середнє підвищення пенсій для майже 85 тис. осіб, яким перераховані пенсії, склало 152 грн.

Пересвідчившись у перевагах банківського обслуговування, все більше полтавських пенсіонерів обирають саме такий спосіб отримання пенсійних виплат. Порівняно з січнем минулого року кількість одержувачів пенсій в банківських установах Полтавщини збільшилась на 3,3 тис. осіб і становить наразі 63% загальної чисельності. Серед працюючих пенсіонерів цей показник значно вищий – 91%. Із 22-х банківських установ, що діють на теренах нашої області, лідируючі позиції на 1 січня 2019 року посідають АТ КБ «Приватбанк» (162,2 тис. осіб), АТ «Ощадбанк» (42,7 тис. осіб), АТ «Полтава-Банк» (19,8 тис. осіб), АКБ «Райффайзен Банк Аваль» (14,04 тис. осіб.).

Перед органами Фонду області постають дедалі все більш складні і великі за обсягом завдання по організаційному і фінансовому забезпеченню урядового курсу на стабілізацію пенсійної системи.

Як свідчать статистичні дані, за підсумками 2018 року Полтавська область виконала план власних надходжень на 108,5%. Йдеться про надходження з платежів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду області (страхові внески минулих років та відшкодування на виплату пільгових пенсій). Показник цей доволі високий, адже в середньому по Україні він становить близько 100,5%. Окрім того, дала непогані результати наполеглива робота щодо погашення заборгованості з обов’язкових платежів. Зокрема, заборгованість економічно-активних боржників по платежах до Пенсійного фонду зменшилась майже на 490 тис. грн.

На виконання завдань, визначених Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, органи Пенсійного фонду області зробили значний крок вперед щодо впровадження нових технологій і сервісів обслуговування громадян на базі загального Реєстру державного соціального страхування.

Модернізований реєстр як унікальне сховище інформації дозволив спростити процедуру надання послуг у системі пенсійного забезпечення та соціального страхування; забезпечити прозорість і посилити контроль за використанням коштів Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування; створити умови для електронного обліку трудових відносин; зменшити в органах Фонду адміністративні видатки і паперовий документообіг. Найголовніше – реєстр дав можливість постійного розширення зручних послуг для громадян. Так, з 1 січня 2018 року в органах Пенсійного фонду області запроваджена у промислову експлуатацію нова централізована система призначення та виплати пенсій, що значно прискорило процес нарахування пенсійних виплат.

Завдяки впровадженню централізованої системи мешканці області почали обслуговуватися не лише в управліннях Фонду на рівні району чи міста, а й безпосередньо в територіальних громадах, у центрах надання адміністративних послуг, у спеціальних агентських пунктах.

Враховуючи підрозділи обслуговування територіальних управлінь, загальна кількість точок доступу до пенсійних послуг по області досягла 88 об’єктів. У пунктах обслуговування, до яких належать і віддалені робочі місця в об’єднаних територіальних громадах, центрах надання адмінпослуг, прозорих офісах, надається увесь спектр пенсійних послуг.

Нові технології обслуговування громадян дозволили значно розширити коло дистанційних послуг, які представлені на веб-порталі Пенсійного фонду України. Це сучасний електронний сервіс, завдяки якому можна зручно і оперативно взаємодіяти з органами Пенсійного фонду та дистанційно отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення. Зокрема, подання заяв на призначення і перерахунок пенсії, скарг, контроль за станом розгляду звернень до органів Фонду, активація послуг, отримання онлайн-довідок про розмір пенсій, страховий стаж, заробітну плату й сплачені внески. На 1 січня 2019 р. на веб-порталі Пенсійного фонду України зареєстровано майже 37 тис. мешканців Полтавщини.

З 1 червня 2018 р. в області запроваджена послуга смс-інформування пенсіонерів про призначення чи перерахунок пенсії, а застрахованих осіб — про сплату роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та тривалість страхового стажу.

У рамках запровадження новітніх інформаційних технологій для установ Пенсійного фонду області лише протягом минулого року придбано більше сотні одиниць сучасної комп’ютерної та оргтехніки на загальну суму майже 2 млн. грн.

Однією з новацій, яка набула активного поширення і популяризації у минулому році, стало електронне пенсійне посвідчення. Відтепер власником такого посвідчення може стати будь-який пенсіонер, який одержує пенсійні виплати через Державний Ощадний банк України. На сьогодні в Полтавській області вже понад 11 тис. громадян оформили цей унікальний документ, який, з одного боку, є пенсійним посвідченням, а з другого – платіжною банківською карткою. Він дає змогу не тільки отримати пенсію, оплатити послуги онлайн, а й повністю користуватися всіма державними електронними сервісами.

Наразі в числі найважливіших напрямків діяльності органів Пенсійного фонду – легалізація заробітної плати найманих працівників заради захисту прав застрахованих осіб. Використовуючи відомості Реєстру державного соціального страхування, органи Пенсійного фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження рівня оплати праці в області. Таким чином, зусилля працівників Фонду як прямо, так і опосередковано впливають на процес надходження єдиного соціального внеску, адміністрування якого здійснюють органи Державної фіскальної служби.

За результатами моніторингу до контролюючих установ упродовж минулого року направлено сигнальну інформацію по 8,4 тис. страхувальниках щодо нарахування заробітної плати у розмірі менше мінімальної та про ряд інших порушень. Як наслідок – спільні зусилля причетних установ дозволили легалізувати в області більше тисячі робочих місць і додатково одержати до бюджету понад 1 млн.грн. єдиного внеску.

Аналіз свідчить, що за ключовими показниками в Полтавській області склалася сприятлива ситуація у сфері зайнятості населення. Зокрема, спостерігається стала динаміка зростання кількості застрахованих осіб (у листопаді – 428 тис. осіб, що на 12,8 тис. більше у порівнянні з початком року); позитивне співвідношення працевлаштованих і звільнених працівників (в середньому, по регіону щомісячно приблизно на 2 тис. осіб працевлаштовується більше, ніж звільняється); зменшення за рік на 11,8 тис. кількості осіб, які отримують заробітну плату менше встановленого законодавством мінімуму; зменшення на 2,6 тис. осіб, які працювали неповний робочий час.

Виявилося, що у 2018 році значна частина представників малого і середнього бізнесу області усвідомила відповідальність перед найманими працівниками і державою щодо необхідності легалізації трудових відносин та сплати обов’язкових платежів. Про це свідчить зростання на 1,4 млрд. грн. (27%) надходжень до бюджету Фонду зі сплати єдиного внеску.

Зважаючи на зміни, внесені останнім часом до законодавства про пенсійне забезпечення, мешканці Полтавщини виявляють все більше уваги до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. У рамках реформування пенсійної системи цей соціально важливий показник поступово збільшується. Так, з 1 січня минулого року він становив 25 років. Для тих, хто досягне пенсійного віку в 2019 році, – збільшиться до 26 років, у 2020 році – до 27 років, і так – до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.

Виклики часу вимагають прискорення темпів упровадження сучасних інформаційних та управлінських технологій, продовження процесу технічного переоснащення, тому реорганізація органів Фонду триває. У ході оптимізації штатна чисельність персоналу зменшилася на 23%, кількість територіальних управлінь спочатку скоротилась з 30-ти до 18-ти, а потім – до 13-ти. Процес реорганізації не викликав порушень у роботі органів Пенсійного фонду області та не вплинув на якість послуг, що надаються громадянам. Надалі цей процес буде здійснюватися відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 628 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України».

Орієнтиром роботи пенсійної галузі області у 2019 році є акценти, окреслені урядом як пріоритетні завдання, що передбачають особливу увагу зосередити на соціальних проблемах. Зокрема, на соціальному захисті пенсіонерів і працюючих громадян – аж до оновлення законодавства. Пенсіонерів очікують автоматичний щорічний перерахунок пенсійних виплат і законодавчі ініціативи щодо зарахування великого страхового стажу під час обчислення пенсій, а також продовження системи виплат збільшених минулого року пенсій колишнім військовим. У зоні підвищеної уваги буде також подальша робота над проблемою детінізації зарплат і легалізації трудових відносин задля впевненого майбутнього українських громадян.

background Layer 1