Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у листопаді

З метою забезпечення своєчасного фінансування виплати пенсій та виконання бюджету Пенсійного фонду України у листопаді в області продовжувалися заходи, спрямовані на погашення заборгованості з обов’язкових платежів, легалізації зайнятості та заробітної плати.
Стан виконання доручень Прем’єр-міністра України щодо наповнення бюджету Фонду, забезпечення виконання планів з надходження власних коштів щотижня обговорюється на відомчих селекторних нарадах. Разом з тим на постійному контролі перебуває робота щодо виконання розпорядження Кабінету Міністрів України № 649-р від 05.09.2018 «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».
Наказ Головного управління № 657 від 20.11.2018 р. «Про затвердження додаткових заходів щодо забезпечення виконання бюджету Пенсійного фонду України у листопаді-грудні 2018 року» визначив основні напрямки реалізації урядових доручень.
Зважаючи на виклики часу, дедалі посилюється співпраця органів Пенсійного фонду, фіскальної служби і Держпраці щодо детінізації доходів і зайнятості в області. За даними фіскальної служби, протягом 10 місяців нинішнього року в області легалізовано 703 найманих працівники, завдяки чому акумульовано 573,5 тис. грн. єдиного внеску. Однак співвідношення кількості офіційно працюючих до числа пенсіонерів, рівень самозабезпеченості коштами на виплату пенсій, рівень середньої заробітної плати відносно загальноукраїнського показника в цілому та по окремих галузях економіки викликає занепокоєння всіх причетних до зниження рівня тіньових заробітних плат і тіньової зайнятості служб.
Як свідчать статистичні дані, на даний час у кожної служби існують свої методики, що спираються на показники роботи. Так, органи Держпраці демонструють близько 10 тис. легалізованих робочих місць. Наразі виникла гостра необхідність систематизувати та уніфікувати формули розрахунку.

У числі пріоритетних завдань пенсійної галузі є моніторинг страхувальників, у яких відслідковуються найвищі ризики використання праці неоформлених працівників. Під особливим контролем з боку працівників Фонду, які аналізуватимуть дані Реєстру застрахованих осіб, перебувають нині роботодавці, діяльність яких пов’язана із сільським господарством, будівництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, транспортом, кур’єрською діяльністю тощо.
У ході діалогу створено схему взаємодії між трьома причетними до легалізації службами, адже без фіскальних органів, які здійснюватимуть аналіз обсягів виробництва та інших виробничих показників, інформація, що надходить з Пенсійного фонду, буде неповною.
Спільний лист-доручення голів Пенсійного фонду України і Державної служби з питань праці визначив дорожню карту дій до кінця року щодо спільного впливу на суб’єктів підприємницької діяльності, які уникають фіскальної та соціальної відповідальності.
Органи Пенсійного фонду області розгорнули одночасно дві інформаційні кампанії в області – одна з приводу використання сервісів веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, а друга – щодо перерахунків пенсій з 1 грудня 2018 року відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”.
Наразі працівники пенсійних установ здійснюють ретельну підготовку до автоматичного перерахунку пенсій у зв’язку зі зростанням в Україні прожиткового мінімуму до 1497 грн. Окрім мінімальних та максимальних розмірів пенсій будуть перераховані надбавки, підвищення та інші виплати, які встановлюються до пенсій, розмір яких розраховується, виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тож у грудні дещо більші пенсії отримають ті, у кого є понаднормативний стаж, громадяни, які отримують пенсії у зв’язку з втратою годувальника, ветерани війни, орденоносці тощо. Отже, суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожного будуть різні. У Полтавській області перерахунку підлягатимуть близько 90% пенсійних виплат.
Фінансування виплати пенсій в області у листопаді здійснювалося за графіком і завершилося 23 листопада Таким чином, 434,6 тис. мешканців області вчасно одержали свої соціальні гарантії. У цілому протягом місяця виплачено 1 млрд. 118 млн. грн. У грудні пенсіонери отримають перераховані пенсії, для виплати яких додатково знадобиться понад 8,8 млн.грн.

background Layer 1