Пропустити навігацію

Пенсійний фонд повинен попередити про наслідки нелегальної зайнятості

За даними Пенсійного фонду України, у січні 2019 року кількість застрахованих осіб у Полтавській області, за яких сплачується єдиний соціальний внесок, становила 416,5 тис. осіб, у січні 2018 року – 415,1 тис. осіб. Аналіз щомісячних звітів, поданих платниками до реєстру застрахованих осіб, свідчить, що найнижчий рівень заробітної плати на Полтавщині та недотримання керівниками мінімальних гарантій в оплаті праці спостерігається в галузі сільського господарства, будівництва, оптової та роздрібної торгівлі та транспорту.
Працівники Пенсійного фонду тримають під контролем ситуацію на ринку праці та постійно надають інформацію партнерам по легалізації відносин – перш за все, органам Державної фіскальної служби та Управлінню Держпраці у Полтавській області. Ці дані опрацьовуються на засіданнях робочих груп, які потім здійснюють виїзди, обстеження юридичних та фізичних осіб. Так, на підставі моніторингу Реєстру застрахованих осіб органи Пенсійного фонду надали представникам Держпраці інформацію про понад 200 страхувальників, у числі яких 127 тих платників, що працюють у найбільш ризикових сферах. За цими даними з 5 жовтня по 15 березня – у період надзвичайної активізації причетних служб, спрямованої на виконання урядової постанови від 5 вересня 2018 року щодо легалізації зайнятості, – проведено 195 перевірок і виявлено 201 працівника, які були допущені до роботи без укладання трудового договору. А порушували законодавство 71 роботодавець. Крім того, упродовж зазначеного періоду укладено трудові угоди з 855 працівниками, легалізовано близько шести тисяч робочих місць.
Влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати, – якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до таких наслідків:
– вимагатимуть працювати понад норму, а нерідко – і без додаткової оплати праці;
– не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема, розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат);
– не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;
– не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і по догляду за дитиною;
– не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
– не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);
– не буде права на охорону праці;
– не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок – на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;
– людину можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу.
Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків працівникові вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків. Отже, найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність.

background Layer 1