Пропустити навігацію

Рішення колегії від 20 травня 2019 року

 

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

20 травня 2019 року                                                                           м. Рівне                                                  № 3-1

 

Про результати перевірок

органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства головним управлінням Пенсійного фонду України в Рівненській області під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій і проведених заходах щодо усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення

 

Протягом 2018 року з призначених об’єднаними управліннями Пенсійного фонду України Рівненської області пенсій 9999 особам, підрозділами з питань соціального захисту населення перевірено 9450 пенсійних справ або 96,2 відсотка призначених.

Окрім того, з 17654 пенсійних справ, по яких проводилися індивідуальні перерахунки, за звітний період підрозділами з питань соціального захисту населення перевірено 16021 пенсійні справи або 90,7 відсотка від кількості перерахованих.

Порушення чинного законодавства при призначенні та перерахунку пенсій було встановлено по 139 пенсійних справах, що становить 0,55 відсотка перевірених пенсійних справ.

Порушення, що призвели до недоплат або переплат пенсій, встановлено у 53 випадках або 0,2 відсотка перевірених пенсійних справ на загальну суму 41,6 тис. грн. Інші порушення – 86 випадків або 0,34 відсотка перевірених пенсійних справ не вплинули на розмір пенсії.

Переплати пенсій встановлено у 1 випадку на суму 0,1 тис. гривень. Недоплати пенсій встановлено у 52 випадках на загальну суму 41,5 тис. гривень.

Найбільший відсоток порушень від загальної кількості порушень при призначенні та перерахунку пенсії виявлено у Рівненському міському (50 з 53 зафіксованих випадків порушень, або 94,4 %), Рівненському районному (1 з 53 зафіксованих випадків порушень, або 1,89 %), Гощанському (1 з 53 зафіксованих випадків порушень, або 1,89 %), Вараському (1 з 53 зафіксованих випадків порушень, або 1,89 %) відділах з питань призначення та перерахунку пенсій. В інших відділах з питань призначення та перерахунку пенсій об’єднаних управлінь порушень чинного законодавства при призначенні та перерахунку пенсій у 2018 році не виявлено.

У цілому, в усіх об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України Рівненської області у 2018 році, порівняно з 2017 роком, загальна кількість виявлених переплат зменшилася на 50 відсотків, а саме: 2 випадки порушень у 2017 році та 1 випадок – у 2018 році, а недоплат зменшилась на 81 відсоток (з 64 випадків порушень у 2017 році до 52 випадків у 2018 році). При цьому, загальна сума виявлених переплат зменшилась у 4 рази (із загальної суми 0,6 тис. грн у 2017 році до 0,1 тис. грн. у 2018 році), сума встановлених недоплат пенсій збільшилась 4,5 разів (з загальної суми 9,1 тис. грн. у 2017 році до 41,5 тис. грн. у 2018 році).

Найбільшу суму недоплати пенсії встановлено у Рівненському міському відділі з питань призначення та перерахунку пенсій по пенсійній справі Соловян В.О., о/р № 800908/24. При переведенні заявника вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком за заявою від 12.07.2018 не застосовано показник середньої заробітної плати (доходу), визначений частиною 2 статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (тобто середньої заробітної плати по Україні, з якої сплачені страхові внески, за 2016-2017 роки), що призвело до недоплати пенсії за період з 12.07.2018 по 31.12.2018 у розмірі 5,1 тис. гривень.

Протягом І кварталу 2019 року підрозділами з питань соціального захисту населення перевірено 2450 з 2605 новопризначених пенсійних справ, що становить 94 відсотків. Із 3845 перерахованих пенсій перевірено 3509 пенсійних справ, що становить 91,26 відсотка. В результаті проведених перевірок виявлено 38 фактів порушення пенсійного законодавства, що становить 0,5 відсотка перевірених пенсійних справ. Виявлено 3 переплати на суму 0,3 грн. та 10 недоплат на суму 5,8 тис. гривень.

Найбільшу суму недоплати пенсії встановлено у Рівненському міському відділі з питань призначення та перерахунку пенсій по пенсійній справі Дмитерчук В.Ф., о/р № 838309/28. Порушення при визначенні заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії. Недоплата пенсії за період з 14.03.2018 по 31.03.2019 в сумі 3,8 тис. гривень.

Найбільшу суму переплати пенсії встановлено у Рівненському районному відділі з питань призначення та перерахунку пенсій по пенсійній справі Процишин А.В., о/р № 150543/302. Не вірно обчислено розмір пенсії, у зв’язку з невірним введенням шифру пенсії. Переплата пенсії з 14.12.2018 по 28.02.2019 становить 0,2 тис. гривень.

Основними помилками, що призвели до переплат та недоплат пенсії при призначенні та перерахунку пенсії є:

– порушення, які допущені при обчисленні страхового стажу (не зараховуються до страхового стажу певні періоди, які підтверджені документами та даними СПОВ);

– порушення при застосуванні положень статей 40, 42 та 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

– визначення більш доцільного варіанту обчислення пенсії по інвалідності;

– невірно заповнено інформацію про заробіток заявника відповідно до наявних у пенсійній справі документів.

З метою забезпечення правильності призначення (перерахунку) пенсій до чинного законодавства України, дотримання термінів призначення (перерахунку) пенсій колегія при начальнику головного управління

ВИРІШИЛА:

1) Інформацію заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Панащук Т. А. взяти до відома.

2) Начальникам управління застосування пенсійного законодавства Бойко О.О. та управління з питань виплати пенсій Черненко Л. Є.:

забезпечити дотримання норм пенсійного законодавства при призначенні (перерахунках) та виплаті пенсії. Рівень виявлених помилок за результатами державного нагляду додержання законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування має становити не більше 1 відсотка від загальної кількості призначених (перерахованих) пенсійних справ;

– посилити контроль за додержанням норм чинного пенсійного законодавства при винесенні рішення щодо призначення (перерахунку) пенсії;

– забезпечити опрацювання пенсійних справ кандидатів на індивідуально-масовий перерахунок з 01.07.2019;

– взяти під особистий контроль дотримання термінів призначення та перерахунку пенсій (форма 10).

3) Начальнику управління обслуговування громадян Папуші Т.П.:

– посилити контроль за додержанням вимог пенсійного законодавства при прийомі та оформленні документів по зверненню особи до управління за призначенням (перерахунком) пенсії, якості первинної правової оцінки наданих заявником документів;

– проводити інформування громадян про не зарахування до стажу певних періодів роботи та надавати допомогу у витребуванні документів про періоди страхового стажу та заробітну плату.

4) Начальнику відділу контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення Либаку Т.В., заступнику начальника відділу контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення Цюрняк В.С., начальнику відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства Гнатенко О.О. та заступнику начальника відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства Васильєвій Т.А.: щомісяця проводити аналіз виявлених порушень законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій під час контролю пенсійних справ, проведених структурними підрозділами з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад, які допущені відділами з питань призначення та перерахунків пенсій управління застосування пенсійного законодавства та вживати заходи з метою недопущення подібних порушень та типових помилок в подальшій роботі.

5) Контроль за виконанням рішення покласти на заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Панащук Т.А.

 

Начальник головного управління,

голова колегії

       

 

 В. ПЕТНЯК

background Layer 1