Пропустити навігацію

Рішення колегії від 20 червня 2019 року

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

20 червня 2019 року                                                                  м.Рівне                                                           № 4-1

 

Про стан роботи головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області щодо легалізації зайнятості населення, захисту прав застрахованих осіб, організації роботи з надходження платежів, погашення заборгованості та  своєчасної виплати пенсій

 

Колегія відмічає, що з початку 2019 року головним управлінням та об’єднаними управліннями Пенсійного фонду України області забезпечено належну організацію роботи з надходження платежів, реалізації заходів правового реагування щодо погашення заборгованості, захисту прав застрахованих осіб, своєчасної виплати пенсій та грошової допомоги.

За січень-травень цього року до солідарної системи пенсійного страхування надійшло 1759,1 млн гривень або 107,7 відсотка виконання планових показників. Темпи росту надходжень склали 120,6 відсотка. Виконання планового показника забезпечено в усіх адміністративно-територіальних одиницях області.

Найвищі темпи росту надходжень від платників Млинівського району (134,4%), м. Вараш (129,9%), Рдивилівського (128,4%), Дубенського (126,6%), Здолбунівського (126,1%) районів, найнижчі — Рівненського (104,1%), Демидівського (108,5%), Костопільського (111,8), Гощанського (112,5%) районів. Темпи росту надходження коштів забезпечуються за рахунок позитивної динаміки зростання фонду оплати праці, яка склала 120,3 відсотка.

Забезпечується належна співпраця з управлінням Держпраці в Рівненській області, Головним управлінням ДФС у Рівненській області щодо виявлення ознак тіньової зайнятості, фактів порушення законодавства про працю, завдань щодо контролю за повнотою сплати єдиного внеску в частині доплати до мінімального розміру.

За результатами означених заходів реагування додатково залучено до сплати 9,7 млн. гривень єдиного внеску (7,6 млн. грн. від підвищення рівня оплати праці, 2,0 млн. грн. від легалізації робочих місць, 0,1 млн. гривень страхувальниками самостійно донараховано єдиного соціального внеску).

У той же час, залишаються малоефективними заходи з погашення заборгованості до Пенсійного фонду України. Продовжується зростання заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (ріст 6,0 млн гривень) і станом на 01 червня цього року вона досягла 125,2 млн. гривень, що складає 93,3 відсотка від сукупного по області боргу. Найбільші обсяги і зростання в абсолютній величині даного боргу допущено платниками в м.Рівне – 95,1 млн гривень і 6,9 млн гривень, Володимирецького – 6,6 млн гривень і 0,2 млн гривень, Сарненського – 5,7 млн гривень і 0,01 млн. гривень, Рівненського – 5,0 млн гривень і 0,05 млн. гривень, Березнівського – 2,3 млн гривень і 0,1 млн гривень та Костопільського – 2,2 млн гривень і 0,1 млн гривень районів.

Потребує покращення взаємодія з відділами державної виконавчої служби щодо стягнення боргів у примусовому порядку. У звітному періоді державною виконавчою службою області стягнуто 7,1 млн гривень. Всього завершено 831 виконавчий документ на 14,4 млн гривень, у тому числі фактично виконано 137 виконавчих документів на 0,6 млн. гривень.

Залишається значною кількість працівників, які отримують заробітну плату у розмірі менше мінімальної. За звітами роботодавців за лютий 2019 року отримувало заробітну плату у розмірі менше мінімальної  38624 осіб у 6734 платників, з яких 14517 осіб у 869 роботодавців бюджетної сфери. Порівняно з груднем 2018 року кількість осіб, які отримували менше мінімальної заробітної плати збільшилась на 8238 осіб, у тому числі на 762 особи у бюджетній сфері. Питома вага працівників, які отримують заробітну плату у розмірі менше мінімального становить 24,7 відсотка (по Україні 18,1 відсотка – 23 місце серед областей), у тому числі у бюджетній сфері 21,5 відсотка (по Україні 18,1 відсотка – 20 місце серед областей).

Найбільша питома вага працівників, яким нарахована заробітна плата у розмірі менше мінімальної у Дубровицькому (33,6%), Сарненському (33,2%), Дубенському (23,4%), Зарічненському (22,9%) районах, при обласному показнику 18,5 відсотка. Нижчий цей показник у м.Вараш (4,7%), Рівненському (15,7%), Костопільському (16,5%) та Володимирецькому (16,5%) районах.

За результатами реагування щодо правильності відображення сплати у картках страхувальників протягом цього року, комісією з розгляду звернень обєднаних управлінь Фонду в області розглянуто та прийнято рішення щодо приведення у відповідність стан сплати внесків у 208 картках платників по 974 періодах (місяцях), де, відповідно, після опрацювання встановлено або знято позначку про сплату для 2427 застрахованих осіб. Крім того, опрацьовано 176 карток страхувальників щодо достовірності відображення позначок про сплату.

Означені заходи сприяли своєчасному призначенню та перерахунку пенсій. Враховуючи вищезазначене, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області

ВИРІШИЛА:

1. Роботу головного управління, об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України в області протягом 5 місяців 2019 року визнати такою, що потребує активізації у напрямку моніторингу реєстру застрахованих осіб щодо виявлення ознак тіньової зайнятості, порушень законодавства про оплату праці, додаткових заходів з погашення заборгованості зі сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України.

2. Першому заступнику начальника головного управління Пасічнику В.Ю., начальнику юридичного управління Іванусь Л.Т., заступнику начальника управління – начальнику відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління Оверчуку А.Д,, начальникам відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області:

1) тримати на постійному контролі стан виконання планових показників з надходження власних коштів, від єдиного внеску, індикативних показників надходження коштів зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, досліджувати причини зменшення динаміки надходження платежів;

2) взаємодіяти з Головним управлінням Державної фіскальної служби у Рівненській області щодо відновлення гарантій соціального страхування застрахованих осіб роботодавців, які мають заборгованість зі сплати єдиного внеску;

3) роботу серед фізичних осіб-підприємців щодо повноти та своєчасності сплати єдиного внеску за попередні та поточні періоди здійснювати в напрямку роз’яснення впливу сплаченого внеску на розмір майбутньої пенсії;

4) щомісячно надавати управлінням Держпраці у Рівненській області та Головному управлінням ДФС у Рівненській області інформацію про ризикових страхувальників для проведення контролю за дотриманням законодавства про працю та виявленням ознак тіньової зайнятості;

5) продовжити заслуховування на засіданнях робочих груп (комісій) при райдержадміністраціях, виконавчих комітетах рад міст обласного значення питань щодо дотримання законодавства про працю та підвищення рівня оплати праці страхувальників, у яких:

– середня заробітна плата значно нижча середньої заробітної плати за видами економічної діяльності;

– застрахованим особам нарахована заробітна плата за основним місцем роботи менше мінімального розміру;

– керівники отримують заробітну плату менше мінімального розміру;

– нарахування заробітної плати понад максимальну величину бази нарахування єдиного внеску.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Пасічника В.Ю.

 

Начальник головного управління,

голова колегії                                                                                                            В.ПЕТНЯК

 

 

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

20 червня 2019 року                                                                      м. Рівне                                                        № 4-2

 

Про підсумки правової роботи головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області за 5 місяців 2019 року

 

Колегія відмічає, що протягом 5 місяців 2019 року в області забезпечувалася робота по реалізації заходів щодо удосконалення організації правової роботи в системі органів Пенсійного фонду України, затверджених постановою правління Пенсійного фонду України від 14 жовтня 2010 року № 23-1 (із змінами), наказом Пенсійного фонду України від 11.03.2019 року № 24 “Про підсумки правової роботи в органах Пенсійного фонду України у 2018 році”.

З початку 2019 року до суду подано 83 позови про стягнення заборгованості на 8,2 млн. грн. боргу з різних категорій платежів до бюджету Фонду. Водночас, залишено без розгляду у зв’язку з несплатою судового збору 79 позовних заяв на 3,6 млн. гривень.

Від позовної роботи на рахунки органів Фонду з початку року надійшло 6,6 млн. гривень.

Проте, не в повному обсязі Костопільським, Сарненським, Дубенським об’єднаними управліннями Пенсійного фонду України Рівненської області забезпечена заходами примусового стягнення наявна заборгованість, що підлягає стягненню в судовому порядку.

Протягом 5 місяців 2019 року підлягало примусовому виконанню 1883 виконавчих документів про стягнення до Фонду 46,9 млн. гривень. Органами Державної виконавчої служби стягнуто 7,1 млн. гривень.

Враховуючи проведене ознайомлення з 697 матеріалами виконавчих проваджень фахівцями юридичного управління виявлено низка порушень в роботі державних виконавців при примусовому стягненні, за якими відразу

вчинялися відповідні виконавчі дії (приймалися постанови про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію боржника, направлялися запити у відповідні органи щодо наявності майна тощо).

Забезпечено представлення інтересів управлінь Фонду в області у судах по 549 справах з питань пенсійного забезпечення. Винесені судові рішення не на користь органів Фонду в повному обсязі оскаржені в суд апеляційної інстанції.

Враховуючи вищезазначене, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області

ВИРІШИЛА:

  1. Правову роботу головного управління, об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України Рівненської області протягом 5 місяців 2019 року визнати такою, що відповідає завданням, визначеним Положенням про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, захист інтересів в судах.

  2. Головам комісій з припинення об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України Рівненської області:

  3. забезпечити передачу в повному обсязі незавершених судових справ різної категорії, виконавчих документів, постанов державних виконавців до юридичного управління із складанням про це акту приймання-передачі;

  4. вжити негайних заходів щодо повного і своєчасного виконання судових рішень з питань пенсійного забезпечення;

  5. невідкладно інформувати юридичне управління про надходження процесуальних документів до об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України Рівненської області.

3. Юридичному управлінню (Іванусь Л.Т.) після внесення відомостей про припинення об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України Рівненської області до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань:

1) звернутися до суду із відповідними заявами про заміну сторони у виконавчому провадженні;

2) забезпечувати щокварталу позовною роботою наявну заборгованість з різних видів платежів;

3) дотримуватися вимог закону до форми і змісту різного виду процесуальних документів.

4. Зацікавленим структурним підрозділам при необхідності забезпечити надання допомоги у підготовці процесуальних документів.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника начальника головного управління Пасічника В.Ю. та заступника начальника головного управління Панащук Т.А. згідно з розподілом функціональних повноважень.

 

Начальник головного управління,

голова колегії                                                                                                                   В. ПЕТНЯК

background Layer 1