Пропустити навігацію

Порядок поновлення виплати пенсії, якщо її тривалий час не одержували

1525357818 22662355 1880298362010188 1891044862 o 300x159 - Порядок поновлення виплати пенсії, якщо її тривалий час не одержувалиСтаттею 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі -Закон) передбачено, що пенсія виплачується щомісяця, не пізніше 25 числа місяця, за який її виплачують, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України через поштові відділення або через установи банків.

Відповідно до частини першої статті 49 Закону виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійого фонду припиняється в разі неотримання пенсіонером призначеної пенсії протягом шести місяців підряд.

З питань поновлення виплати пенсії пенсіонеру необхідно особисто звернутися до територіального органу Пенсійого фонду України, в якому він перебуває на обліку.

Порядок подання документів для поновлення виплати пенсії в межах України визначається Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Згідно із вищезазначеним порядком заява про поновлення виплати раніше призначеної пенсії подається пенсіонером особисто або його законним представником до органу, який призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії.

Поновлення виплати пенсії здійснюється за документами, що є в пенсійній справі, з урахуванням додатково поданих документів.

Особа, яка звертається за пенсією, має пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує цю особу, місце її проживання (реєстрації) та вік.

Поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

Варто також зазначити, що питання виплати пенсії за минулий час урегульовано частиною першою статті 46 Закону, в якій передбачено, що нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У такому разі частина суми пенсії, але не більше як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

background Layer 1