Пропустити навігацію

Форми електронних декларацій та терміни їх подання

img51f24a4580ccc91fa1a919242a72ac1d - Форми  електронних декларацій та терміни їх поданняУ зв’язку із численними усними зверненнями суб’єктів декларування головного управління та об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України Рівненської області щодо термінів та форм електронних декларацій, надсилаємо роз’яснення щодо форм електронних декларацій та термінів їх подання відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон).

Декларацію заповнює та подає особисто суб’єкт декларування виключно на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції через власний персональний електронний кабінет суб’єкта декларування, шляхом заповнення відповідної електронної форми. Форми декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженні рішенням НАЗК від 10.06.2016 р. №3. На офіційному веб-сайті НАЗК https://nazk.gov.ua у розділі «Декларування» розміщені рекомендації суб’єктам декларування, рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій (ЄДРДО), відповіді на поширені питання при роботі з ЄДРДО та інші матеріали з питань електронного декларування.

Форми декларацій

«Щорічна декларація», подається у період з 01 січня до 01 квітня року, наступного за звітним роком. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня року, що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року (крім інформації про подарунки, видатки та правочини, сумісництво, яка зазначається незалежно від їх наявності на 31 грудня звітного року)).Вказується інформація про декларанта та членів його сім”ї. Суб”єкт декларування має право подати виправлену декларацію упродовж семи днів після дня подання первинної декларації.

«Декларація перед звільненням», подається не пізніше дня припинення діяльності, повязаної з виконання функцій держави. Якщо припинення зазначених функцій відбулося з ініціативи роботодавця, декларація подається не пізніше двадцяти робочих днів з дня, коли суб’єкт декларування дізнався чи повинен був дізнатися про таке припинення (від дати ознайомлення з наказом). Охоплює період, що не був охоплений раніше поданими деклараціями, та містить інформацію станом на останній день такого періоду. Останнім днем такого періоду є день, що передує дню подання декларації. Вказується інформація про декларанта та членів його сім”ї. Суб”єкт декларування має право подати виправлену декларацію упродовж семи днів після дня подання первинної декларації.

«Декларація після звільнення», подається до 01 квітня року, наступного за роком, у якому було припинено таку діяльність. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня року, що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року (крім подарунків, видатків та правочинів, сумісництва, інформація про які вказується незалежно від наявності на 31 грудня).Вказується інформація про декларанта та членів його сім”ї. Суб”єкт декларування має право подати виправлену декларацію упродовж семи днів після дня подання первинної декларації.

Приклад:

Дата звільнення 15 січня 2018 року (до подання щорічної декларації). Рекомендовано 14 січня 2018 року подати щорічну декларацію за період з 01.01.2017 до 31.12.2017 (інформація станом на 31.12.2017) та окремо, подати декларацію «перед звільненням» за період з 01 січня 2018 року до 13 січня 2018 року (інформація станом на 13 січня 2018 року). Подання двох окремих декларацій зумовлено тим, що за різний звітний період використовується різні розміри прожиткового мінімуму. До 01 квітня 2019 року необхідно подати декларацію «після звільнення» за період з 01 січня 2018 року до 31 грудня 2018 року (інформація станом на 31.12.2018).

«Декларація кандидата на посаду»

Субєкт декларування, який претендує на зайняття посади державної служби, до призначення або обрання на відповідну посаду, подає в установленому Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функції держави або місцевого самоврядування, за минулий рік. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня), що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади (участь у конкурсі, реєстрацію кандидата), якщо інше не передбачено законодавством, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року. Вказується інформація про декларанта та членів його сім”ї. Суб”єкт декларування має право подати виправлену декларацію упродовж семи днів після дня подання первинної декларації.

Закон України «Про державну службу» передбачає подання двох декларацій в процесі відбору кандидатів на зайняття посад державної служби: перша декларація подається особою, яка бажає взяти участь у конкурсі, до уваги береться лише звітний період, за який така декларація подається, без урахування типу поданої декларації. Виходячи із зазначеного, будь який тип раніше поданої декларації може бути використаний особою, що бажає взяти участь у конкурсі, якщо такою декларацією охоплено необхідний звітний період (минулий рік). Друга декларація подається зазначеною особою, якщо вона є переможцем конкурсу (абзацом другим частини пятої статті 25 Закону України «Про державну службу» встановлено обовязок переможця конкурсу перед призначенням на посаду державної служби подати декларацію за минулий рік. Переможець конкурсу подає декларацію «кандидата на посаду», із зазначенням конкретної назви посади, категорії.

Звертаємо увагу, що при проведенні спеціальної перевірки відповідно до статті 56 Закону України «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції розглядає лише декларації кандидатів на відповідну посаду за минулий рік. Будь-які інші типи декларації (щорічна, декларація перед звільненням, декларація після звільнення, декларація кандидата на будь яку іншу посаду) Національним агентством не розглядаються, а відповідні запити повертаються без розгляду, що продовжує термін проведення спеціальної перевірки.

Поняття «до призначення на посаду» означає, що декларація повинна бути подана раніше дня видання адміністративного акта (указу, постанови, розпорядження, наказу та ін.) керівника органу державної влади, що юридично фіксує прийняття громадянина на роботу (службу) і зарахування його на відповідну посаду. Термін «до обрання на посаду» стосується тих осіб, які бажають обіймати виборні посади.

« Повідомлення про зміни у майновому стані», подається не пізніше ніж на 10 календарний день з дня отримання доходу або придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня року, в якому подається повідомлення. Інформація про зміни у майновому стані членів сім”ї декларанта не повідомляється. Виправленя повідомлень не допускається. Форма повідомлення затвердженна рішенням НАЗК від 02.12.2016 року № 133.

«Повідомлення про відкриття валютного рахунку», повідомляється у 10-денний строк з дня, коли суб”єкт декларування чи член його сім”ї відкрив валютний рахунок в установі банку-нерезидента. Повідомлення подається у вигляді паперового документа і надсилається до НАЗК рекомендованим листом або через власний електронний кабінет у вигляді сканованих копій. НАЗК підтверджує отримання такого повідомлення шляхом надсилання повідомлення про отримання до персонального електонного кабінету суб”кта декларування.(форма повідомлення затверджена рішенням НАЗК від 06.09.2016 № 20).

Після подачі декларації необхідно перевірити її наявність у публічній

частині Реєстру за посиланням https://public.nazk.gov.ua, переконатись, що в особистому кабінеті вона має статус «Активна» та перевірити вкладку «Мої повідомлення» персонального кабінету. Перевірити внесену інформацію та в разі необхідності протягом семи днів від дати подання первинної декларації внести зміни.

Притягнення суб’єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації або в разі виявлення у ній недостовірних відомостей не звільняє його від обов’язку повторно подати декларацію, вказавши у ній достовірні відомості.

 

background Layer 1