Пропустити навігацію

Пенсійне забезпечення багатодітних жінок

Maty geroyinya 225x300 - Пенсійне забезпечення багатодітних жінокПитання пенсійного забезпечення багатодітних матерів врегульовано Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058 (далі – Закон).

Пунктом 7 статті 114 Закону встановлено, що жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятьох і більше дітей, на пільгових умовах пенсія за віком призначається незалежно від віку і трудового стажу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Така пенсія, незалежно від віку та стажу, призначається жінкам, які виховали п’ятеро і більше дітей до 14-річного віку, у тому числі всиновлених, та які на дату звернення за пенсією працюють у сільськогосподарському виробництві.

Право на пенсію на пільгових умовах мають жінки, зайняті на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві у колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних коллективах, а також селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання.

Для батька, який працює у сільському господарстві, зазначена норма Закону не застосовується.

Пунктом 3 статті 115 Закону визначено право на призначення дострокової пенсії за віком жінкам, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку та матерям осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, – після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому, до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховував п’ятеро або більше дітей чи дитину з інвалідністю батько, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Розмір пенсії, згідно із Законом встановлюється залежно від страхового стажу, набутого особою, її заробітної плати, а також середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Тимчасово, з 01 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року, заробітна плата (дохід) для призначення пенсії визначається із середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016 та 2017 роки.

Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» для матерів, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, передбачено призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною, яка встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, згідно із Законом, у розмірах від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Розмір пенсії за особливі заслуги перед Україною визначається в кожному випадку в залежності від кількості дітей.

Пенсія за особливі заслуги встановлюється з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття права на дану пенсію.

 

background Layer 1