Пропустити навігацію

До уваги застрахованих осіб та страхувальників

1537433158 - До уваги застрахованих осіб та страхувальниківОдним із завдань, покладених на Пенсійний фонд України, є ведення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, де, починаючи з 1999 року, накопичено значний об’єм інформації про застрахованих осіб. Ця інформація використовується не лише для призначення пенсії, але також для призначення всіх видів державної соціальної допомоги та субсидій, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг тощо.

Однак, як показує практика, страхувальники, подаючи відомості до Реєстру, часто допускають помилки у реєстраційному номері облікової картки платника податків. Наслідком такої помилки є неможливість встановити належність страхового стажу та заробітку особі, щодо якої допустили помилку.

Управління Пенсійного фонду України в Рівненській області постійно проводять роботу стосовно виявлення таких помилок, інформування страхувальників та надання їм консультацій щодо шляхів виправлення помилкових відомостей. Проведені заходи дали змогу лише у 2018 році забезпечити зарахування 69 тисяч місяців страхового стажу майже для 5 тисяч осіб.

Водночас, і у самої застрахованої особи також є можливість контролювати як сам факт звітування страхувальником щодо неї, так і достовірність поданої інформації. Для цього варто скористатися можливостями, що надає оновлений Веб-портал Пенсійного фонду України. Для цього потрібно зареєструватися, створити власний кабінет та отримувати всю інформацію про себе, накопичену в Реєстрі застрахованих осіб.

Детальніше про порядок реєстрації на Веб-порталі та його можливості можна дізнатися на самому Веб-порталі за адресою portal.pfu.gov.ua або у будь-якому управлінні Пенсійного фонду України в області.

Слід зауважити, що використання Веб-порталу передбачає доступ до мережі Інтернет. Однак, якщо відсутній доступ до Інтернету, можна скористатися послугою СМС-інформування, яка надається Пенсійним фондом України та дозволяє оперативно отримувати повідомлення про накопичений страховий стаж та, відповідно, сплату страхових внесків. Відсутність СМС-повідомлення може бути приводом звернення до свого роботодавця для з’ясування причин виникнення такої ситуації та усунення можливих помилок.

Насамкінець, зауважимо, що всі послуги, які надає Пенсійний фонд України, є безкоштовними.

background Layer 1