Пропустити навігацію

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ПРАЦІ – ЗАПОРУКА ГІДНОГО ЖИТТЯ

22500 - ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ПРАЦІ - ЗАПОРУКА ГІДНОГО ЖИТТЯ22501 - ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ПРАЦІ - ЗАПОРУКА ГІДНОГО ЖИТТЯ«Тіньова» зайнятість, недотримання вимог трудового законодавства, незадовільна ситуація з пропозицією робочих місць – ці питання, а також шляхи вирішення проблем, пов’язаних з нелегальною зайнятістю в регіоні, обговорили учасники «круглого столу», що відбувся 16 жовтня в Сумській обласній державній адміністрації.

Про результати роботи, спрямованої на виявлення та ліквідацію фактів «тіньової» зайнятості та заробітної плати, поінформувала й Світлана ДЕРЕЧЕЙ – начальник відділу забезпечення наповнення бюджету головного управління Пенсійного фонду в Сумській області. Фахівець зазначила, що на Сумщині спостерігається позитивна динаміка щодо кількості застрахованих осіб – порівняно з аналогічним періодом минулого року застрахованих осіб стало більше на 8,1 тисяч, загальна їх кількість на сьогодні 300,8 тисяч.

Однак майже 24 % активного працездатного населення області перебуває поза реєстром соціального страхування – вони не задіяні в жодній суспільно-економічній сфері. «Ви розумієте, що така «чорна» тінь несе за собою втрати коштів як до Пенсійного фонду, так і до місцевих бюджетів. Якщо б цими особами сплачувались внески хоча б із мінімальної заробітної плати, то річні надходження до бюджету Пенсійного фонду та місцевих бюджетів збільшились би майже на 2 млрд грн», − наголосила Світлана ДЕРЕЧЕЙ.

Хоча органи Пенсійного фонду не наділені функціями контролю за додержанням законодавства про працю, але маючи достатню для здійснення контролю інформацію, завжди активно співпрацюють з органами Держпраці та податковими органами. Так, за 9 місяців цього року до контролюючих органів області направлені матеріали для проведення перевірок майже по 3,5 тис. страхувальниках з виявлення фактів використання праці неоформлених працівників.

Загалом Фонд Сумщини постійно проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу, спрямовану на подолання нелегальної зайнятості в регіоні. В його сервісних центрах, на телеканалах області транслюється соціальний ролик – мультиплікаційній фільм на тему легалізації заробітної плати та праці. Діють просвітницькі проєкти «Вірю в майбутнє України», «Нелегальна праця – рабство в XXI столітті» задля надання допомоги громадянам, які потерпають від порушення трудових та соціальних прав, запроваджено «телефони довіри». Також дієвим заходом з легалізації страхового стажу та доходів є використання можливостей вебпорталу Пенсійного фонду України, де кожна застрахована особа може контролювати свою зарплату, перевіряти факт сплати внесків.

 

background Layer 1