Пропустити навігацію

Історія головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області

Історія головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області веде свій відлік з січня 1991 року за розпорядженням виконавчого комітету Сумської обласної ради народних депутатів від 28 січня 1991 року № 40-р яким утворено Сумську обласну філію Пенсійного фонду СРСР.

Штатним розписом уповноважених Сумської обласної філії Українського республіканського відділення Пенсійного фонду СРСР на 1991 рік було передбачено 79 посад.

З 14 лютого 1991 року керуючим Сумською обласною філією Республіканського відділення Пенсійного фонду СРСР призначено Карпенка Миколу Всеволодовича, який працював у обласному фонді до 1998 року. Це були непрості часи становлення, функціонування та професійного росту колективу.

З 1991 року спочатку уповноваженими, а потім начальниками територіальних управлінь стали працювати у Пенсійному фонді його фундатори: М.Г. Щербак – у Білопільському, Н.М. Приходько – Великописарівському, В.М. Конященкова – Глухівському, А.М. Петров – Краснопільському, Н.М. Шелюк – Конотопському, Т.В. Прісіч – Лебединському, І.М. Овчаренко – Роменському, О.М. Марченко – Кролевецькому, Г.С. Нищета – С.Будському, Г.Г. Віденко – Сумському, І.Т. Петін – Шосткінському, З.І. Собакар – Зарічному в м.Суми, В.І. Майковська – Ковпаківському в м.Суми районах, М.Д. Масло у м.Охтирка, М.В. Жмурко – м.Глухів, М.В. Христій – м.Ромни, В.Є.Лобін – м.Конотоп та інші.

У перші роки роботи особлива увага приділялася добору кадрів. Головними критеріями оцінки фахівців були кваліфікація та спроможність якісно виконувати завдання, покладені на органи Фонду. З прийнятих на роботу в структури Фонду області 81,6% мали вищу освіту.

Як результат, вперше за 1991 рік пенсії були профінансовані з коштів Пенсійного фонду, а не з державного бюджету.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 січня 1992 року на базі Сумської обласної філії створено Сумське обласне управління Пенсійного фонду України.

Важливим чинником у формуванні нормативної бази стала постанова Кабінету Міністрів України від 1 червня 1994 року № 345 «Питання Пенсійного фонду України». Новим положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим цією постановою, визначено, що Пенсійний фонд України є центральним органом державної виконавчої влади.

Згідно з цим положенням утворено відділи Пенсійного фонду в районах, містах та районах у місті Суми.

Проведено реформування системи Пенсійного фонду. Найперше – змінено статус Фонду та його структуру, співробітникам надано статус державних службовців, що водночас підвищило відповідальність кожного за роботу і закріпило високопрофесійні кадри. Тоді ж були створені належні умови праці для колективів усіх рівнів.

Це були роки початку комп’ютеризації управлінь та райвідділів Фонду.

У 1994 році відбулося вдосконалення структури обласного управління Фонду.

З серпня на базі інспекторських пунктів у Пенсійному Фонді України в Сумській області створено 2 відділи з правами юридичної особи в районах, містах обласного підпорядкування та в Зарічному і Ковпаківському районах м.Суми.

1994 і подальші роки були сприятливими для створення та розвитку малого бізнесу в області. На облік в органах Фонду області було взято 3607 малих підприємств, 808 фермерських господарств, 11043 приватних підприємців.

У січні 1996 року Головою правління Пенсійного фонду України призначено Бориса Олександровича Зайчука.

У цей час запроваджено нові напрямки розвитку в комп’ютеризації структур Фонду, у впровадженні автоматизованого персоніфікованого обліку відомостей у системі обов’язкового державного пенсійного страхування, у запровадженні виплат пенсій через банківські установи, у передачі функцій призначення і виплати пенсій органам Пенсійного фонду.

Також були внесені зміни та доповнення до деяких законодавчих актів та урядових рішень, що сприяли погашенню заборгованості з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду, відпрацьовані нетрадиційні джерела наповнення бюджету Фонду, запроваджено погашення заборгованості з виплати пенсій у натуральній формі продукцією підприємств-боржників векселями. Це дозволило у вересні 2000 року ліквідувати заборгованість з виплати пенсій. Стабілізація фінансового стану Пенсійного фонду стала однією з передумов здійснення пенсійної реформи.

У період 1998-2002 років було створено унікальну систему персоніфікованого обліку відомостей щодо застрахованих осіб, яка відіграла вирішальну роль у проведенні пенсійної реформи.

Початок цій справі було покладено Указом Президента України «Про заходи щодо впровадження персоніфікованого обліку відомостей у системі обов’язкового державного пенсійного страхування».

Важливу роль у розвитку Пенсійного фонду та його утверджені як центрального органу виконавчої влади відіграла передача органам Фонду функцій із призначення та виплати пенсій, які раніше здійснювались органами соціального захисту населення.

Поєднання цих функцій дало змогу вирішити низку важливих завдань:

  • забезпечити призначення пенсій за даними системи персоніфікованого обліку внесків;
  • планувати витратну частину бюджету Пенсійного фонду;
  • своєчасно попереджувати випадки нецільового використання коштів Пенсійного фонду;
  • прискорити терміни розгляду заяв про призначення пенсій, зменшити документообіг, пов’язаний із проведенням індексацій пенсій працюючим пенсіонерам без подання ними додаткових документів;
  • перетворити Пенсійний фонд України на функціонально збалансовану фінансову установу, що забезпечує увесь комплекс заходів із функціонування загальнообов’язкової системи пенсійного страхування, починаючи зі збору страхових внесків, завершуючи виплатою пенсій.

З жовтня 1998 року начальником головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області працювала Лілія Євгенівна Машкіна.

1998-2000 роки, як в Україні, так і в області стали визначальними у створенні нормативно-правової бази пенсійної реформи. Одним із найбільш важливих завданнь було не тільки забезпечення своєчасної виплати пенсій, а й діяльність організаційно-технічної бази для побудови принципово нової трирівневої пенсійної системи. З цією метою вживалися заходи щодо мобілізації коштів до бюджету Фонду з усіх джерел та впровадження персоніфікованого обліку відомостей застрахованих осіб у системі обов’язкового державного пенсійного страхування.

Ухвалення Верховною Радою Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» відкрило новий етап у пенсійному забезпеченні, а перед структурами Фонду поставило нові завдання. Після прийняття цього закону було здійснено велику підготовчу роботу щодо ефективного впровадження його в життя.

Протягом 2004-2009 років згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та відповідно до рішень Уряду органами Пенсійного фонду було проведено 66 перерахунків пенсій.

Законом України від 08.07.2010 року № 2164-IV «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з 1 січня 2010 року запроваджено сплату єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

З 1 жовтня 2013 року Пенсійний фонд передав до Міністерства доходів і зборів функцію адміністрування єдиного соціального внеску. Але, при запроваджені єдиного внеску Пенсійним фондом започатковано міцний фундамент соціального страхування – це створення системних державних реєстрів: страхувальників і застрахованих осіб, який охоплює надзвичайно широкий і повний інформаційний масив за всіма видами соціального страхування.

Щоб зберегти стабільне надходження коштів, спеціалісти управлінь Фонду спрямували зусилля на проведення роз’яснювальної роботи з усіма прошарками населення.

З середини 2013 до жовтня 2014 року обласним Фондом Сумщини керував Грицай Сергій Михайлович.

З 2014 року в усіх територіальних управліннях Пенсійного фонду області ствердилася практика обслуговування громадян за принципом «єдиного вікна».

Серед нових форм роботи  – пілотний проект із залученням психологів до роботи з тимчасово переміщеними особами, апробований на базі управління Фонду в м.Суми.

З березня 2015 року головне управління Пенсійного Фонду України в Сумській області очолює Тетяна Володимирівна Зленко, яка працює в системі з 1996 року.  Під її керівництвом Пенсійний фонд Сумщини  активно включився у процес модернізації.

Започатковуються нові форми інформаційно-роз’яснювальної роботи, зокрема уперше в Україні Сумщина започаткувала телевізійну соціальну рекламу  на тему легалізації праці та заробітної плати, погашення заборгованості до Пенсійного фонду. Регіональний телеканал долучився і до створення нової форми з роз’яснення пенсійної реформи – перформансу.

Також з ініціативи нового керівника у головному управлінні Пенсійного фонду в Сумській області  створили мультиплікаційний ролик про користь електронного ресурсу – веб-порталу Пенсійного фонду, який заохочує телеглядачів реєструватися на сучасному сервісі.

В 2017 році році виконання постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 2017 року №821 “Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України” та наказу Пенсійного фонду України «Про заходи виконання постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 2017 р. №821» від 14.11.2017 року № 228 головним управлінням розпочато підготовку до функціонування головного управління в статусі юридичної особи з виконанням функцій територіальних управлінь.

“Ми – там, де наш клієнт!” саме такий принцип стає ключовим у роботі команди пенсійників області. Він дозволяє буквально вийти за межі кабінетів в установах Фонду і надавати пенсійні послуги в ОТГ, ЦНАПах, великих сільрадах. Так, з 20 приміщень, де надавались послуги у 2018 році, Фонд Сумщини у 2019 році розширює свою присутність на карті області до 107 точок доступу до пенсійних послуг, створивши віддалені робочі місця. З півмільйона наданих пенсійних послуг мешканцям Сумщини за 2019 рік, 19% громадяни одержали на віддалених робочих місцях Фонду, наближених до їх місця проживання.

Оновлюються 100% залів обслуговування громадян (19 сервісних центрів). Тепер це офіси сучасного європейського зразка, де у комфортних умовах, без черг та зволікань, клієнти Пенсійного фонду можуть отримувати якісний пенсійний сервіс, знаходити потрібну інформацію, в тому числі надруковану шрифтом Брайля, в роздаткових матеріалах, бачити актуальну стрічку новин з пенсійної тематики, користуватися дитячою ігровою зоною, допомогою сурдоперекладача, а також у разі необхідності – аптечкою для отримання першої медичної допомоги. Робочі місця для обслуговування клієнтів облаштовуються сучасною технікою та інтернетом для доступу клієнтів до вебпорталу Пенсійного фонду. Фонд успішно проходить перевірку інклюзивності пенсійних послуг з боку організацій, котрі опікуються захистом прав та рівних можливостей для людей з інвалідністю.

За підсумками І півріччя 2019 року вперше за історію існування колектив Сумщини здобуває перше місце в системі рейтингу результатів діяльності головних управлінь Пенсійного фонду України.

З жовтня 2019 року пенсійники Сумщини активно долучаються до оцифрування пенсійних справ — ретроконверсії і одразу зміцнюють лідерство в Україні за цим напрямом роботи. Лише за один рік від початку проєкту ретроконверсії, опрацьовуючи 873 справи на тиждень, вони оцифровують вже понад 40 тисяч паперових пенсійних справ (14,4%), на 100% виконуючи планові показники.

Пенсійники Сумщини активно реалізують проєкт “Завчасна пенсійна справа”, готуючи майбутніх пенсіонерів до пенсії, що стає передумовою для автоматичного та безпечного призначення пенсії при досягненні клієнтами пенсійного віку. З початку 2020 року формуються понад 10 тис. завчасних пенсійних справ, що становить 89% призначених пенсій.

Свою актуальність та безпечність засвідчує вебпортал Пенсійного фонду як безконтактний формат взаємодії   з клієнтами. Зокрема, з початку 2020 року через вебпортал призначається вже більше половини пенсій мешканців Сумщини, а обласний Фонд входить до п’ятірки кращих в Україні за показником “Призначення пенсії по події “е-пенсія”.

Історію Пенсійного фонду в області формувала чисельна команда працівників. Гордість Фонду – його ветерани, до яких нинішні пенсійники ставляться з великою повагою. Надія Фонду – молодь, яка щороку поповнює колективи пенсійних установ області, якісно оновлюючи їхню роботу.

Штатна чисельність працівників головного управління станом на 01.10.2021 складає 665 штатних одиниць, фактично працює 609 осіб. Укомплектованість кадрами становить 91,6%.  95,9% або 584 працівників Фонду області є державними службовцями.

Головна мета залишається незмінною – забезпечення своєчасного фінансування та виплат пенсій громадянам. І таким колективом керує Тетяна Зленко, багатогранна особистість, з командою однодумців, здатних на бездоганне виконання завдань.

background Layer 1