Пропустити навігацію

ЩО ВАРТО ЗНАТИ БЕЗРОБІТНИМ?

На базі районних філій Сумського обласного центру зайнятості пенсійники постійно проводять інформаційні зустрічі з безробітними. На цих зустрічах вони знайомлять громадян із системою пенсійного забезпечення, презентують сучасні електронні сервіси – можливості й переваги вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду, призначення «пенсії в один дотик», налаштування SMS-інформування.

Але особливу увагу вони приділяють питанням легального працевлаштування, набуття страхового стажу та права на призначення пенсії в майбутньому.

Так, окремі роботодавці, свідомо ігноруючи закони, виплачують працівникам заробітну плату «в конверті». Отримуючи зарплату «в конверті», працівник не має жодних соціальних гарантій, зокрема права на відпустку (додаткову та без збереження заробітної плати), права на оплату лікарняного, права на охорону праці, права на допомогу по безробіттю і соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на гарантії за колективним договором. Працівника можуть звільнити в будь-який момент без вихідної допомоги і компенсаційних виплат. Йому не зараховується страховий стаж, тому він не отримуватиме пенсію за віком або внаслідок інвалідності.

У Пенсійному фонді України діє система персоніфікованого обліку, яка дає кожній застрахованій особі можливість одержувати відомості про себе – з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено роботодавцем за неї страхових внесків. Система дає змогу контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії. Це можна робити, не виходячи з дому, зареєструвавшись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

76902768 570178200222153 2749978391812767744 o - ЩО ВАРТО ЗНАТИ БЕЗРОБІТНИМ?

background Layer 1