Пропустити навігацію

«ТІНЬ» ОБКРАДАЄ ПЕНСІОНЕРІВ!

До Всесвітнього дня дій за гідну працю відбулось спільне засідання Сумської регіональної тристоронньої соціально-економічної ради та обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення за участі заступника начальника головного управління Фонду Сумщини Наталії Демченко, де розглядались питання взаємодії управління з соціальними партнерами та громадськими організаціями роботодавців щодо наповнення бюджету Пенсійного фонду України й координації спільних дій для забезпечення реалізації розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».
«Нелегальна праця – рабство ХХІ століття, адже людина, яка працює у «тіні» позбавляє себе права на гідну пенсію у майбутньому та гарантій на соціальний захист. На Сумщині понад 195 тис. осіб працездатного віку взагалі не сплачують податки та соціальні внески й становлять так звану «чорну тінь». Від 25% до 30% населення не зайняте в жодній сфері економіки. Тіньовий сектор обкрадає кожного пенсіонера в регіоні у середньому на 900 грн. на місяць. Сьогодні з-за боргів та «тіні» 30 тис. особам не зараховується страховий стаж від 1 до 88 місяців», – наголосила Наталія Демченко.
Про порушення роботодавцем трудових та соціальних прав працівників громадяни регіону можуть повідомити за «телефонами довіри», що запроваджені Пенсійним фондом спільно з Держпрацею Сумщини, отримана інформація за якими буде використана для відновлення порушених прав громадян й держави, у тому числі й в рамках інспекційних заходів контролерів.
Наголосила фахівець Фонду й на можливості працівника самостійно перевірити свій страховий стаж та контролювати роботодавця, підключивши безкоштовну послугу смс – інформування від Пенсійного фонду.

background Layer 1