Пропустити навігацію

РАДІОСЛУХАЧАМ ПРО АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ І НОВАЦІЇ У ПЕНСІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ

Про підвищення пенсій внаслідок нещодавніх перерахунків, новації в пенсійній сфері, що відбудуться цьогоріч, а також вимоги до страхового стажу в ефірі «Українського радіо. Суми» розповіла заступник начальника управління обслуговування громадян Фонду Сумщини Альона ЗАСТАВЕНКО.

📌Ще у грудні підвищився розмір мінімальної пенсії. Яким він є на сьогодні? І на що чекати пенсіонерам Сумщини цьогоріч?

З 1 грудня 2019 року мінімальний розмір пенсії становить 1638 грн. У зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 січня даний розмір не змінився.

Відповідно до цього ж Закону передбачені два підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Перше підвищення відбудеться 1 липня 2020 року. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становитиме 1712 грн. Друге – 1 грудня 2020 року, розмір прожиткового мінімуму складе 1769 грн.

На цей рік передбачено проведення індексації пенсій, а також автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

📌Окрім цих двох підвищень та індексації пенсій, про які ми сьогодні будемо говорити, Президент України анонсував ймовірне підвищення цього року пенсійних виплат людям, яким понад 80 років. Щось можна вже сьогодні про це говорити? На скільки це підвищення буде?

Ця категорія пенсіонерів є дуже поважною. Це люди праці, котрі, як правило, відпрацювали чимало років страхового стажу. Так, звісно, є анонс про те, що ця категорія буде в пріоритеті й відзначена підвищеннями. Але на сьогодні нормативного акта стосовно цієї категорії немає. Ми чекаємо на нього. Як тільки нормативний акт буде прийнятий, одразу будуть проведені відповідні перерахунки.

📌Хто саме отримав перерахунок з 1 січня? Яких категорій пенсіонерів торкнулося підвищення?

З 1 січня органи Пенсійного фонду здійснили перерахунки для непрацюючих пенсіонерів, які досягли 65 років. Ця категорія осіб повинна мати таку умову, як відповідний страховий стаж роботи: для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років.

Даний перерахунок проводився у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» мінімальна заробітна плата з 1 січня становить 4723 грн. Тепер мінімальна пенсія цієї категорії осіб не може становити менш ніж 40% мінімальної заробітної плати, тобто менш ніж 1889 грн 20 коп.

Підвищення торкнулося тих осіб, яким виповнилося 60 років, які є непрацюючими, у яких є відповідний стаж і у яких пенсійна виплата менше, ніж 1889 грн 20 коп. Ця категорія, що підлягає перерахунку пенсій, становить понад 20% по області.

Крім того, перерахунок з 1 січня торкнувся і військових пенсіонерів. У грудні була прийнята постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання виплати пенсій окремим категоріям громадян» № 1088, яка передбачила підвищення військовим пенсіонерам. Підвищення отримали понад 80% військових пенсіонерів.

📌Чи весь перерахунок відбувається автоматично? В яких випадках треба звертатися?

Перерахунок, проведений із січня, відбувся без потреби звернення до установ Пенсійного фонду. Також без потреби звернення відбуваються перерахунки, пов’язані зі зміною прожиткового мінімуму (тобто у липні й грудні), та індексація пенсій.

Якщо людина набула право на перерахунок як працююча, то вона може звернутися до установи Пенсійного фонду. Крім того, у нас діє така послуга, як подача документів на перерахунок через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду. На сьогодні Сумщина займає перше місце за рівнем залучення до вебпорталу. Ми активно закликаємо скористатися цією зручною послугою.

📌На початку передачі ми вже говорили про мінімальну пенсію, а є ще і максимальна пенсія. Який її сьогодні розмір? І чи передбачається її підвищення?

Розмір максимальної пенсії також залежить від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Він становить 10 прожиткових мінімумів, тобто на сьогодні це 16380 грн, і також буде перерахований у липні та грудні.

📌Скільки пенсіонерів Сумщини отримують максимальну виплату?

Пенсійну виплату у розмірі понад 10 тис. грн отримують 3260 осіб по області. Якщо врахувати, що загальна кількість пенсіонерів Сумщини – 331 319 осіб, то невеликий відсоток пенсіонерів має максимальну пенсію.

📌Одночасно зі зростанням пенсії на рівні держави пропонують більш жорстко перевіряти тих людей, які цю пенсію отримують. Кажуть, що буде розроблятися спеціальна інформаційна платформа, де будуть збиратися дані про усіх отримувачів пенсійних виплат. Що про це вже відомо?

Пенсійний фонд України потурбувався про те, щоб наше програмне забезпечення було якісним та захищеним. На сьогодні воно є одним із найкращих. І говорити про те, що інформація, яка міститься в програмному забезпеченні, не відповідає дійсності, приводу немає. Пенсію призначають спеціалісти, яких перевіряють контрольно-перевірочний підрозділ, Департамент соціального захисту. Існує відділ контролю, який проводить аудит пенсійних справ. Тож немає приводу ставити під сумнів пенсійні призначення.

📌Цього року також зміниться кількість років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком. Розкажіть про ці зміни.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у 2020 році мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію в 60 років становить 27 років.

📌Поступово він буде збільшуватися?

Так, цей страховий стаж кожного року збільшується на 1 рік, і до 2028 року даний показник буде становити 35 років.

📌Є інформація, що 2020 рік стане останнім пільговим роком пенсійного віку для жінок. Що це означає?

Відповідно до зазначеного Закону, передбачено, що жінки ідуть на пенсію із зниженням пенсійного віку. Саме в цьому році ідуть на пенсію жінки у 59,5 років, які народилися в період по 31 березня 1961 року. Жінки, народжені починаючи з квітня 1961 року, йдуть на пенсію на загальних умовах у 60 років.

📌Якщо стажу не вистачає, чи можна його придбати? Як це можна зробити?

Так. Законом передбачено декілька способів, як це можна зробити. Перший спосіб – здійснити доплату. Якщо особа працює, але неповний робочий день або неповний робочий тиждень, або прийнята на роботу чи звільнена всередині місяця, то є періоди, за які людина може здійснити доплату. В такому випадку потрібно звернутися до Пенсійного фонду, написати заяву відповідної форми і отримати розрахунок протягом 10 днів із відповідною сумою, яку треба доплатити до повного страхового стажу. Інший спосіб – якщо особа не підлягала страхуванню, якщо це, наприклад, студент денної форми навчання чи заробітчанин, або праця без офіційного оформлення, то в такому випадку можна укласти договір про добровільну участь в обов’язковій системі пенсійного страхування. Такий договір укладається у Державній фіскальній службі, і особа сплачує або за теперішній період, або за минулий період за себе.

📌Яка середня вартість року цього стажу?

З 1 січня 2020 року, якщо ми сплачуємо за теперішній період, то мінімальний страховий внесок становить 1039 грн 06 коп. за місяць. Якщо ми сплачуємо за минулий період, то дана сума помножується на коефіцієнт 2 і становить 2078 грн 12 коп.

📌Куди людина може звернутися, щоб порахувати розмцр страхового стажу?

У будь-який момент людина може проконсультуватися з усіх питань, який саме розрахунок вона хоче отримати, звернутися до найближчого сервісного центру. Крім того, по області діють 107 точок доступу – це і ОТГ, і селищні ради, в кожному ЦНАПі є наші спеціалісти, у поштових відділеннях, в банківських установах, в органах соцзахисту. Скрізь є спеціалісти Пенсійного фонду, до яких будь-хто може звернутися і задати всі питання, які стосуються пенсійного забезпечення. Тобто в усіх точках доступу можна отримати повний спектр послуг, навіть подати документи на призначення/перерахунок пенсії.

📌Якщо людина не має взагалі страхового стажу або має 10-15 років. Чи має вона право на пенсію?

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» є таблиця, в якій передбачено – за наявності якого стажу роботи, досягнувши якого віку, людина має право піти на пенсію. Тобто це 60 років, 63 роки і 65 років. Але, якщо людина не має 15 років, то, на жаль, Пенсійний фонд не призначить їй пенсію, тому що стаж не повинен становити менше 15 років.

📌Індексація пенсій. Чи є ця подія новацією для нашої системи, коли має початися індексація виплат?

Статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що для забезпечення індексації пенсій щороку буде проводитись перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та які враховуються для обчислення пенсії.

Минулого року вперше ми провели таку індексацію у березні. Вона становила 17%. У цьому році ми також плануємо провести індексацію в березні. Анонсуємо, що підвищення становитиме близько 12%, але основною умовою є прийняття нормативного акта. І дата, і порядок збільшення будуть прописані в постанові Кабінету Міністрів, яку ми наразі чекаємо.

📌Підсумовуючи нашу розмову, давайте ще раз про перерахунок, який відбувся з 1 січня коротко. Назвіть телефон гарячої лінії, за яким люди можуть звертатися і задати питання.

Підсумовуючи, зазначу, що з 1 січня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, не змінився. Мінімальний розмір пенсії становить 1638 грн. Відповідно, максимальний – 16380 грн. Підвищення отримали 20% цивільних пенсіонерів. Це особи, які досягли 65 років за певних умов, і 80% військових пенсіонерів.

Номер «гарячої» телефонної лінії Центрального сервісного центру в Сумах: (0542) 65-64-56. За цим номером можна телефонувати і отримувати консультації.

Radyo - РАДІОСЛУХАЧАМ ПРО АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ І НОВАЦІЇ У ПЕНСІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ

background Layer 1