Пропустити навігацію

ДІЄМО ВІДПОВІДАЛЬНО

У рамках масштабної інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин фахівці Фонду Сумщини спільно з представниками управління Держпраці в Сумській області та податківцями провели інформаційні заходи для роботодавців і найманих працівників закладів харчування, торгівлі та надання послуг у найбільших торговельних центрах Сум.

Роботодавцям розповіли про основні помилки, можливі при оформленні найманого працівника, які є грубим порушенням чинного законодавства про працю, зокрема:

фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору;
виплата заробітної плати без нарахування та сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податків;
оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи за повний робочий час, установлений у закладі.

Інформаційно-роз’яснювальні заходи, у форматі конструктивних зустрічей, круглих столів, семінарів, були проведені також з працівниками сфери торгівлі, організації харчування, тимчасового розміщення та надання послуг у Ромнах, Білопіллі, Глухові, Шостці, Краснопіллі, Ямполі.

Пенсійники, розповідаючи про небезпеки тіньової зайнятості, зауважили, що отримання заробітної плати в «конверті» – це передусім «удар» по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці взагалі позбавляє працівників пенсійного стажу.

Нарахування внесків на обов’язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем, лише виходячи з офіційної суми заробітної плати. У разі скорочення чисельності або штату працівників, при виникненні проблем зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційних виплат і оплати лікарняного листа або вони розраховуватимуться лише з незначної офіційної заробітної плати.

Відтак, головний обов’язок кожного роботодавця – своєчасна та повна сплата єдиного внеску, що є головною умовою для забезпечення соціальних гарантій працюючих та дотримання прав громадян на повноцінне зарахування страхового стажу при виході на пенсію.

Якщо роботодавець не сплачує за Вас страхові внески або іншим чином порушує Ваші права як найманого працівника – не мовчіть! Звертайтесь з цього приводу до компетентних органів.

Ви можете залишити повідомлення про порушення трудових та соціальних прав за:

📌«телефоном довіри» управлінь Пенсійного фонду України в Сумській області, номери якого доступні за посиланням:
https://www.facebook.com/gu.pfu.sumy/posts/558265574746749?__tn__=K-R

📌телефоном Управління Держпраці України у Сумській області: (0542) 60-70-76 та за посиланням:
https://sites.google.com/view/undeclared-work

📌телефоном на Урядову гарячу лінію за номером 1545.

leg2 - ДІЄМО ВІДПОВІДАЛЬНО

background Layer 1