Пропустити навігацію

ЩО ТАКЕ СТРАХОВИЙ СТАЖ І ЯКИЙ СТАЖ ПОТРІБЕН ДЛЯ ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ?

Страховий стаж – це період, упродовж якого за особу страхувальником сплачено внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Раніше, до 2004 року, існувало поняття трудового стажу. Трудовий стаж – це період роботи, який підтверджується записами у трудовій книжці або інших документах. З 2004 року введено поняття страхового стажу, і він, на відміну від трудового, підтверджується сплаченими страховими внесками. Тож для нарахування пенсій зараз варто брати до уваги лише страховий стаж.

Право на пенсію за віком набувають громадяни, які досягли пенсійного віку та мають необхідний страховий стаж.

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення чоловіками 60 років та жінками 59 років 6 місяців (лише для жінок, народжених до 31 березня 1961 року) потрібен страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком необхідний для призначення пенсії за віком страховий стаж поступово зростатиме, і у 2028 році становитиме 35 років.

📌Якщо на час досягнення зазначеного пенсійного віку особа не має необхідного страхового стажу, вона може вийти на пенсію за віком пізніше – після досягнення 63 або 65 років. Якщо особа офіційно працюватиме і набуде необхідний страховий стаж, то пенсія їй може бути призначена одразу після його набуття.

📌Якщо необхідний для призначення пенсії за віком страховий стаж відсутній на момент досягнення 60 та 63 років, то пенсію можна отримати після 65 років. Для цього потрібно мати мінімум 15 років страхового стажу.

Ви можете самостійно перевірити інформацію про свій страховий стаж. 

SS 1 - ЩО ТАКЕ СТРАХОВИЙ СТАЖ І ЯКИЙ СТАЖ ПОТРІБЕН ДЛЯ ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ?

background Layer 1