Пропустити навігацію

ПРО ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ ТА ГРОШОВІ ВИПЛАТИ ПЕНСІОНЕРАМ ОХТИРЩИНИ

Про перерахунки пенсій у квітні та виплату грошової допомоги пенсіонерам Охтирщини в ефірі ТРК «Охтирка» розповіла начальник Охтирського сервісного центру головного управління Пенсійного фонду в Сумській області Вікторія ОГРЕБ.

«Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», якою передбачено встановлення з 1 квітня 2020 року щомісячної компенсаційної виплати у розмірі до 500 грн пенсіонерам 80 років і старше. Компенсаційну виплату отримуватимуть пенсіонери, у яких пенсія не перевищує 9205 грн. Тобто, у кого пенсія 2, або 3, або 4 тис. грн, то вони одержать підвищення 500 грн, а якщо пенсія межує з розміром 9 тис. грн, то вони отримають 205 грн. Водночас, після встановлення такої виплати пенсія не може бути більше 9205 грн», – пояснила Вікторія ОГРЕБ.

Вона зауважила, що для громадян старше 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та мають страховий стаж не менше 25 років (чоловіки) та 20 років (жінки), мінімальна пенсійна виплата не може бути меншою, ніж 2600 грн. Відповідна щомісячна компенсаційна виплата буде встановлюватись й іншим пенсіонерам після досягнення ними віку 80 років.

«Зазначені виплати отримали майже 3 тисячі пенсіонерів (14%) міста Охтирки та Охтирського району, на забезпечення яких було направлено додатково 1,5 млн грн», – повідомила Вікторія ОГРЕБ, додавши, що для проведення перерахунків та фінансування виплати пенсій як органи Пенсійного фонду, так і пошта, і банки в період карантину працюють в безперебійному режимі.

Щодо одноразової виплати грошової допомоги у сумі 1000 грн начальник Охтирського сервісного центру зазначила: «Виплата здійснюватиметься таким категоріям пенсіонерів, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексацій пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5000 грн станом на 1 квітня 2020 року».

За її словами, одноразову грошову допомогу в сумі 1000 грн отримають 86% пенсіонерів. «Пенсійним фондом виготовлено виплатні відомості, які 20 квітня передано банкам та відділенням АТ «Укрпошта». На виплату такої допомоги буде спрямовано 17,6 млн грн», – повідомила Вікторія ОГРЕБ.

Також вона торкнулася питання проведення індексації пенсій у 2020 році: «Постановою визначено дату її проведення – 1 травня. Перерахунок пенсій проводитиметься із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, котрий враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11, тобто 11%. У разі якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії менше 100 грн, буде встановлено доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до цього розміру. Індексації не будуть підлягати пенсії, які призначені за спеціальними законами, тому що індексація проводиться для пенсіонерів за віком. Більшість пенсіонерів отримують трудові пенсії за віком, які і будуть індексуватись. Доплату ж до 2100 отримають тільки ті, у кого є стаж 30-35 років».

«Також повідомляємо, що на виконання норм частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня 2020 року органами Пенсійного фонду України проведено автоматичний перерахунок виплат пенсіонерам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсій продовжували працювати. Перерахунок пенсій проведено без звернень пенсіонерів з урахуванням страхового стажу, набутого по лютий 2020 року. При проведенні перерахунку обрано більш вигідний для пенсіонера варіант:
з урахуванням лише страхового стажу (середній розмір підвищення склав 82,00 грн);
з урахуванням страхового стажу та заробітної плати (середній розмір підвищення склав 237,32 грн).

Ще раз звертаємо вашу увагу на те, що всі згадані перерахунки пенсій проводяться в автоматичному режимі і не потребують додаткових звернень отримувачів до сервісного центру», – наголосила Вікторія ОГРЕБ.

«Я дуже прошу наших пенсіонерів зараз утриматися від візитів до Пенсійного фонду. Дбаючи про здоров’я наших клієнтів, а також працівників Пенсійного фонду, ми надаємо лише невідкладні послуги – це допомога на поховання. Усі інші права будуть забезпечені, тому що за законодавством перенесені будь-які строки для реалізації прав. Якщо людина досягає пенсійного віку, або настає інший термін, то вона не втратить прав після карантину», – звернулася до клієнтів Охтирського сервісного центру Вікторія ОГРЕБ.

Вона розповіла про альтернативні канали комунікації з Пенсійним фондом: «Це вебпортал електронних послуг. Якщо Ви ще не зареєстровані, ми радимо зареєструватися, тому що вебпортал – це дуже зручно і не потребує виходу із дому, доступно у будь-який час. Через такий ресурс можна навіть призначити пенсію. Якщо ви зареєструєтесь, пройдете відповідну ідентифікацію, підготуєте відскановані документи, перелік яких запропоновано, надішлете їх, пенсію буде призначено так само, як і при особистому відвідуванні Пенсійного фонду, абсолютно без жодних перешкод. Можна отримати довідку, завірену QR-кодом, для того щоб її в подальшому реалізувати для своїх потреб. Багато сервісів можна забезпечити, не виходячи із дому».

📌«Якщо питання консультативне, то для цього працює телефон «гарячої» лінії: (05446) 2-55-47, або з мобільного: (050) 163-12-08, – нагадала Вікторія ОГРЕБ. – Тому переконливо просимо пенсіонерів у період карантину не відвідувати органи Пенсійного фонду. Усі виплати будуть доставлені вчасно у звичний для пенсіонерів спосіб – поштою або через банківську установу».

Ogreb - ПРО ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ ТА ГРОШОВІ ВИПЛАТИ ПЕНСІОНЕРАМ ОХТИРЩИНИ

background Layer 1