Пропустити навігацію

КВІТНЕВИЙ ПЕРЕРАХУНОК 80-РІЧНИМ ПЕНСІОНЕРАМ

1 квітня 2020 року уряд ухвалив постанову № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році». «Кур’єр» розповість про це докладніше.

У документі передбачено, зокрема, що з 1 квітня особам, які отримують пенсію і яким виповнилося 80 років і більше та в яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 рік, установлюють щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 грн у межах зазначеного розміру.

У разі коли після встановлення щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом другим пункту 41 розділу XV «Прикінцеві положення» цього Закону, не досягає 2600 грн, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Отже, щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 грн у квітні вже отримали пенсіонери:

 пенсійний вік яких станом на 1 квітня поточного року не менше як 80 років;

 розмір пенсійних виплат яких з урахуванням усіх надбавок і підвищень, не враховуючи пенсію за особливі заслуги перед Україною, не досягає 9205 грн 19 коп.;

 незалежно від того, який вид пенсії та за яким законом вони отримують.

Водночас для пенсіонерів, які отримують пенсію за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та мають не менше як 25 років страхового стажу чоловіки й не менше як 20 років жінки, встановлено додаткові гарантії. Зокрема, розмір пенсії цих осіб у результаті встановлення компенсаційної виплати не може бути меншим за 2600 грн. Відповідно їм встановлено доплату в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Ця доплата враховується під час подальших перерахунків пенсії (тобто при визначенні збільшення розміру пенсії в результаті подальших перерахунків ця доплата буде зменшуватись або взагалі поглинатися).

УВАГА!

Якщо особа, яка отримує пенсію, досягла 80-річного віку після 1 квітня 2020 року, така компенсаційна виплата встановлюється і виплачується з дати досягнення цього віку.

ВАЖЛИВО!

Компенсаційна виплата є щомісячною. Її виплачуватимуть протягом усього часу отримання пенсії.

«Пенсійний кур’єр» № 16 (882)

Pens. kurer - КВІТНЕВИЙ ПЕРЕРАХУНОК 80-РІЧНИМ ПЕНСІОНЕРАМ

background Layer 1