Пропустити навігацію

ПЕНСІЇ ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧАЕС: ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ ВИПЛАТ

Про пенсійне забезпечення осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, у передачі «По суті» в ефірі «Українського радіо. Суми» розповіла перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Олена САВІСЬКО.

Ведуча: Як зараз відбувається нарахування пенсій для категорії громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС?

Олена САВІСЬКО: Умови призначення пенсії для такої категорії осіб, як учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи на сьогодні врегульовано Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Цим Законом визначено порядок призначення пенсій, умови дострокового виходу та призначення пенсії, а також умови визначення середньої заробітної плати для такої категорії, як учасники ліквідації, але цим Законом не обмежено, що тільки цей законодавчий акт визначає порядок призначення пенсії тій чи іншій категорії осіб. Також це може бути законодавство про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, зокрема в частині визначення розміру пенсій особам, які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ІІ категорії.

Особи, які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії можуть скористатися правом вибору при досягненні пенсійного віку: отримувати пенсію або за так званим Чорнобильським законом (з урахуванням тієї заробітної плати, яку такі особи отримували безпосередньо у зоні відчуження), або за нормами Закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, якщо розмір пенсії буде більшим.

Тобто особи, які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії, яким встановлено інвалідність, пов’язану саме з виконанням робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або отримали каліцтво, ушкодження здоров’я саме з цих причин, мають право вибору: або отримувати розмір пенсії за «Чорнобильським» законом (про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), або за Законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Залежно від змін у законодавстві, а також більш вигідних умов щодо розміру пенсії вони можуть реалізувати своє право на пенсію.

Закон про статус та соціальний захист громадян говорить про те, що середньомісячний заробіток для обчислення розміру пенсії здійснюється в Порядку, визначеному Кабміном і затвердженому постановою Уряду (№ 1210). За цим Порядком визначається середньомісячний заробіток і, відповідно, розмір пенсії для тих осіб, яким встановлено інвалідність внаслідок причин, пов’язаних з Чорнобильською катастрофою, а також розмір пенсії особам, які отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника також з причин Чорнобильської катастрофи.

Суттєві зміни в плані пенсійного забезпечення та збільшення розміру пенсій відбулись ще в минулому році. Йдеться про військовозобов’язаних осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Починаючи з липня минулого року, були внесені зміни до статті 59 «Чорнобильського» закону, в якій було передбачено, що військовозобов’язаним, призваним на військові збори, які безпосередньо брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи або інших ядерних аварій та випробувань, навчаннях із застосуванням ядерної зброї (якщо вони внаслідок цього стали особами з інвалідністю), пенсії за Законом про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обчислюються в п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Тобто особи, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях і були призвані через військкомати на військові збори для ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, починаючи з липня минулого року, отримують розмір пенсії, виходячи з п’ятикратного розміру заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Безумовно, розмір пенсії таких осіб залежить не тільки від п’ятикратного розміру заробітної плати, а й від відсотка втрати працездатності, який сьогодні обов’язково зазначається в довідках медико-соціальної експертної комісії при визнанні особи з інвалідністю тієї чи іншої групи. До липня минулого року пенсії в такому розмірі отримували лише особи, які були призвані на військові збори, але виконували обов’язки тільки під час проходження дійсної строкової служби. Починаючи з липня минулого року – й інші військовозобов’язані, які брали участь у військових зборах.

Щодо решти учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які виконували роботи безпосередньо в зоні відчуження, тобто направлялися з місця роботи підприємствами, установами чи організаціями, то на сьогодні розмір їхніх пенсій залежить від тієї заробітної плати, яку вони отримали, безпосередньо виконуючи роботи в зоні відчуження. Тобто беруться до уваги період, в який вони виконували роботи (1986-1987 рр.), заробітна плата, безумовно, зона відчуження, і з якою кратністю проводилась така оплата праці. Такі особи, які не були призвані під час військових зборів, отримують пенсії, виходячи з тієї заробітної плати, яку отримали в зоні відчуження, і середньомісячного заробітку, який зберігався за ними на підприємствах, в установах та організаціях.

Ведуча: Пані Олено, скільки на Сумщині таких осіб, які отримують пенсію у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС?

Олена САВІСЬКО: На сьогодні із загальної кількості пенсіонерів – майже 330 тис. осіб, які сьогодні перебувають на обліку в Пенсійному фонді Сумщини та отримують пенсійні виплати – статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і потерпілих від Чорнобильської катастрофи мають 7288 осіб.

Щодо осіб, які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії та інвалідність яких пов’язана з виконанням робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: визнані особами з інвалідністю І групи – 79, ІІ групи – 585, ІІІ групи – 750 осіб.

Середній розмір пенсій таких осіб більш ніж утричі перевищує середній розмір пенсії загалом по області. Якщо станом на 1 квітня середній розмір пенсії по області становить 2892 грн, то середній розмір пенсії для осіб з інвалідністю – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС складає 7719 грн.

Найбільші розміри пенсійних виплат мають особи, які безпосередньо брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС у 1986 р. та мають інвалідність, пов’язану з каліцтвом, захворюванням, ушкодженням здоров’я внаслідок цих причин.

Для такої категорії, як учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, якщо вони мають інвалідність внаслідок війни, залежно від групи інвалідності, законодавець з минулого року підвищив мінімальні розміри пенсій. Тобто законодавчо визначено, що розмір пенсій, залежно від групи інвалідності, наприклад, для осіб, визнаних особами з інвалідністю І групи, не повинен бути меншим за 650%, для осіб внаслідок війни ІІ групи – 525% і для осіб внаслідок війни ІІІ групи – 350% від розміру прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність.
Сьогодні цей розмір визначений Законом про державний бюджет і становить 1638 грн.

Для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії, які визнані особами з інвалідністю внаслідок війни І групи, розмір пенсії не повинен бути менше, ніж 10647 грн, для ІІ групи – не менш ніж 8599 грн, ІІІ групи – не менш ніж 5733 грн. Цей розмір пенсії включає всі надбавки, підвищення, але крім пенсії за особливі заслуги (розмір пенсії за особливі заслуги призначається і встановлюється понад цю мінімальну пенсійну виплату).

Ведуча: Пані Олено, чи плануються в цьому році перерахунки чи зміни щодо цієї категорії громадян?

Олена САВІСЬКО: Як ми говорили, особи, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, суттєві підвищення отримують, починаючи з 2019 р. Ми продовжуємо проводити перерахунки в поточному році. І категорія «Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС» не є виключенням. Для всіх категорій перерахунки, передбачені законодавством, вже зроблені. І будуть зроблені в майбутньому.

Починаючи з січня цього року (і протягом року) ми здійснюємо перерахунки тим особам, які досягають 65-річного віку. Розмір пенсії таких осіб був визначений законодавчо – він не може бути менше 40% від мінімальної заробітної плати, яка встановлена на 1 січня відповідного року.

На 1 січня 2020 року мінімальний розмір заробітної плати, визначений Законом про державний бюджет на поточний рік, становив 4723 грн. Відповідно, для осіб, які вже досягли 65 років, перерахунок зроблено, а для тих, які протягом року будуть досягати 65 років, перерахунок буде здійснюватися таким чином, щоб їх пенсія була визначена у розмірі 40% мінімальної заробітної плати, або це сьогодні становить 1889,20 грн. Тобто розмір пенсії не може бути меншим, ніж ця величина. Це більше стосується тих осіб, які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і мають ІІ категорію. Сьогодні вони мають підстави для призначення пенсії достроково. Але розмір їх обчислюється за Законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Тим особам, які отримують пенсії за цим Законом і досягли 65 років, ми провели перерахунки. Якщо такі особи будуть досягати цього віку протягом року, то їм автоматично здійснюватиметься перерахунок з урахуванням мінімальної заробітної плати.

Розмір пенсії залежить і від того, скільки людина має стажу. Якщо на сьогодні це не менше 30 років (жінка) і не менше 35 років чоловік, то їм встановлюється доплата до 2000 грн. Такі перерахунки також проведені.


Наступний перерахунок у поточному році ми провели 1 квітня тим особам, які після призначення пенсії продовжують працювати і набули необхідний страховий стаж, без їх звернення до установ Пенсійного фонду.


Далі ми провели перерахунки на виконання постанови Кабінету Міністрів України № 254, яка врегулювала деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 р.

Що це за категорії населення, яким ми вже у квітні забезпечили виплати?

По-перше, ми провели перерахунки пенсій особам, яким виповнилося 80 років і більше. Для них встановлена з 1 квітня 2020 р. щомісячна компенсаційна виплата у розмірі 500 грн. Вона була встановлена особам, які отримують розмір пенсії, з урахуванням підвищень, надбавок, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячних компенсацій за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсії, який не перевищує встановлений законодавством розмір середньої заробітної плати, з якої сплачені страхові внески для обчислення пенсії за 2019 р. Сьогодні такий розмір визначений на рівні 9205 грн. Тобто є дві умови для отримання компенсаційної виплати – якщо особа досягає 80 років та більше і розмір пенсії якої, з урахуванням підвищень, надбавок, не перевищує 9205 грн. Відомості на виплату пенсій вже передані до поштових відділень та банківських установ, і пенсії виплачуватимуться вже у квітні.

По-друге, це одноразова грошова допомога у розмірі 1000 грн. Відповідно, кошти вже зараховані на банківські рахунки клієнтів або пенсії доставлять листоноші «Укрпошти» додому, тобто для отримання цієї допомоги не потрібно звертатися до установ Пенсійного фонду.

І наступний, черговий перерахунок, що має проводитись цього року, – це перерахунок у зв’язку з індексацією пенсій. Законодавство передбачає у зв’язку зі зростанням середньої заробітної плати, порівняно з минулим роком, проведення перерахунків пенсій шляхом підвищення пенсій на певний коефіцієнт. Дата такого перерахунку в цьому році – 1 травня.

На сьогодні вже проведено перерахунки, готуються виплатні відомості для того, щоб забезпечити виплату підвищених пенсій у травні. Пенсіонери отримують підвищення залежно від показників страхового стажу і заробітної плати. Це стосується і осіб, які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Для них також з травня буде проведено «осучаснення» пенсій на коефіцієнт 1,11.

Усі перерахунки здійснюються в автоматичному режимі, без потреби звернення до органів Пенсійного фонду. З результатами проведеного перерахунку можна ознайомитись, використовуючи сучасні пенсійні онлайн-сервіси. Вони спрощують взаємодію громадян з Пенсійним фондом, заощаджують час та забезпечують максимально комфортні умови для отримання пенсійних послуг, не виходячи з дому. Це, по-перше, такий сервіс, як вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, і, зокрема, призначення пенсії «в один дотик», коли людина, не виходячи з дому, може подати заяву та необхідні для призначення пенсії документи в електронній формі. По-друге, це мобільний додаток – доступ до вебпорталу з мобільних пристроїв (телефонів або планшетів). По-третє, це SMS-інформування від Пенсійного фонду, за допомогою якого щомісяця можна відстежувати розмір призначеної, перерахованої пенсії.

В Особистому кабінеті вебпорталу ми можемо бачити наявність страхового стажу, розмір пенсії, проведення перерахунків. Використання таких онлайн-сервісів особливо актуальне через ситуацію, яка сьогодні склалася з поширенням коронавірусної інфекції. Тому Пенсійний фонд Сумщини традиційно закликає клієнтів залишатися на період карантину вдома та отримувати пенсійні послуги саме через вебпортал.

V efiri - ПЕНСІЇ ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧАЕС: ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ ВИПЛАТ

background Layer 1