Пропустити навігацію

ПРО “ЛИПНЕВЕ” ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ НА СУМЩИНІ В ЕФІРІ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО

Наскільки зросте розмір пенсій та хто отримає підвищення — про це розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Тетяна ЗЛЕНКО у програмі “З перших вуст” на “Українському радіо. Суми”

Ведуча: Вітаю Вас, пані Тетяно!

Тетяна ЗЛЕНКО: Доброго дня, пані Катерино!

Ведуча: Отже, що відомо про підвищення пенсій саме з 1 липня, і чому саме з цього часу зростають деякі пенсії?

Тетяна ЗЛЕНКО: З 1 липня підвищаться пенсії для громадян Сумщини і громадян України. На цей раз переважно зростуть мінімальні пенсійні виплати. Адже підвищення пенсій відбудеться у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму. Для непрацездатних осіб він зросте з 1638 до 1712 грн, тобто на 74 грн, або 4,5%.

Як це позначиться на пенсіях мешканців Сумщини? Кому збільшаться виплати на цей раз, на скільки? Детально по кожному питанню.

Насамперед про суть цього підвищення з 1 липня. Це планове підвищення мінімальних стандартів. Якщо підвищення пенсій, більших за мінімальні розміри, ми провели в травні, для працюючих пенсіонерів — у квітні, то зараз підвищенню підлягатимуть мінімальні пенсії і мінімальні гарантії.

З 1 липня зростуть мінімальні пенсійні виплати для трудових пенсій, пенсій по інвалідності та пільгових категорій, інвалідів війни, учасників бойових дій, ліквідаторів і учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, шахтарів, пенсії за особливі заслуги перед державою.

Ми на цей раз також будемо підвищувати і надбавки, доплати, які обраховуються у відсотках від прожиткового мінімуму. Це такі доплати, як: за понаднормовий стаж, догляд за непрацездатним членом сім’ї та інші. Мінімальні пенсії по втраті годувальника також зростуть. Зростуть і максимальні пенсії.

Найбільше підвищення одержать особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій. Якщо говорити про осіб з інвалідністю внаслідок війни, то розміри їхніх пенсій розподілені по групах. По І групі найбільше щомісячне зростання буде додавати до пенсії 481 грн, мінімальна пенсія становитиме 11128 грн. Якщо ми говоримо про ІІ групу осіб з інвалідністю внаслідок війни, то для них щомісяця додаватиметься 388,5 грн, і мінімальна пенсійна виплата буде становити 8988 грн. Для ІІІ групи додасться 266,4 грн, і мінімальна пенсійні виплата буде складати 6163,2 грн.

Для учасників бойових дій у період Другої світової війни, які досягли 85 років, щомісячний додаток до пенсії буде 481 грн, і мінімальна пенсійна виплата — 11128 грн.

Якщо говорити про пенсії непрацюючих шахтарів, то їм додасться 222 грн щомісяця, і мінімальна пенсія вже становитиме з липня 5136 грн.

Для членів сімей військовослужбовців (пенсії по втраті годувальника зазвичай) додасться 148 грн, і мінімальна пенсійна виплата буде складати 3424 грн. У зв’язку із втратою годувальника на цивільних пенсіях мінімальна виплата буде складати також 1712 грн, як і прожитковий мінімум, додасться 74 грн, на двох утриманців і більше 88,8 грн, і мінімальна виплата — 2054,4 грн, і на трьох і більше утриманців додасться 111 грн, мінімальна виплата буде 2568 грн.

Щодо пенсій за віком, які обраховуються у мінімальних розмірах, за мінімальними показниками стажу і заробітку. Часто стаж є не показовим, тому що в радянські часи, наприклад, у галузях сільського господарства, медицини, освіти, на жаль, заробітки були невеликим. Тому при великому стажі і малих заробітках часто люди отримують мінімальні пенсійні виплати. Тепер такі виплати будуть не менше 1712 грн. Як я вже сказала, + 74 грн з липня щомісяця.

Також відбулося підвищення мінімальних пенсійних виплат, гарантованих державою, як стандарти для учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
Ліквідатори отримають ті підвищення, які я зазначила для інвалідів війни,
а учасники ліквідації аварії на ЧАЕС підвищення матимуть 210,9 грн — для І групи, і мінімальна виплата буде 4879,2 грн, для ІІ групи додасться 188,7 грн, і мінімальна виплата — 4365,6 грн, і для ІІІ групи — плюс 166,5 грн, мінімальна виплата — 3852 грн.

Ведуча: Ви достеменно розповіли, які категорії громадян можуть розраховувати на підвищення пенсій. Куди необхідно звертатися, аби дізнатися про розмір підвищення?

Тетяна ЗЛЕНКО: Підвищення пенсій органи Пенсійного фонду провели без потреби звернення громадян до його установ. Воно вже виконане, пенсійні відомості надруковані. Ми готуємося до відкриття фінансування підвищених пенсій у липні, воно буде тривати по 25 число, і в кожну звичну дату для пенсіонера уже будуть надходити підвищені липневі пенсії, за підвищеними соціальними стандартами.

Загалом 48% пенсіонерів Сумщини одержать підвищення з липня. Це 156 тисяч людей. Хоча середнє підвищення в липні склало 36,56 грн, водночас воно потребуватиме додатково близько 6 млн грн на місяць коштів бюджету Фонду.

Зазначу, що це вже восьме підвищення пенсій з початку року. В січні підвищувались пенсії особам, які досягли 65 років, а також військові пенсіонери отримали підвищення. У квітні — працюючі пенсіонери, та новопризначені пенсії у цьому році. У квітні ми додали 500 грн особам, які досягли 85-річного віку, а також “карантинну” тисячу. І в травні провели індексацію, тобто осучаснили показники заробітку за рівнем інфляції та середньої заробітної плати, з якої сплачуються податки в Україні. Тепер проведено підвищення у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму в Україні, і підвищені найменші пенсії, гарантії держави, що обраховуються з прожиткового мінімуму.

Слід також зазначити, що зросла і максимальна пенсія. Вона буде складати тепер 17120 грн відповідно до прожиткового мінімуму та його десятикратного розміру.

Загалом потреба на виплату пенсій на Сумщині зросла в результаті цих підвищень, і вже перевищує 1 млрд грн на місяць. Пенсії фінансуються вчасно і за графіком.

Користуючись нагодою, звертаюся до радіослухачів і переконливо прошу їх берегти здоров’я, без нагальної потреби не наражати себе на небезпеку, пов’язану з COVID-19, і не відвідувати сервісні центри. Тим більше, що більшість послуг, які ми сьогодні надаємо, зазвичай проводяться без потреби звернення людей. Навіть призначення і перерахунки пенсій, отримання довідок можливі сьогодні без відвідування установ Пенсійного фонду, вдома, в будь-який зручний час.

Усі сервіси, які створювалися Пенсійним фондом для зручності людей, у період пандемії показали свою безпечність. Вони дозволили нам переважну більшість призначень пенсій з початку року, в період карантину здійснити без візитів громадян до установ Фонду. Ми здійснюємо супровід і надаємо допомогу за телефонами “гарячих” ліній — як можна зареєструватися на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Це доволі просто. Треба зайти на сторінку вебпорталу та увести номер свого мобільного телефону чи банківської карти, і одразу можна буде потрапити в Особистий кабінет вебпорталу, де знаходиться електронна пенсійна справа. Найоперативніше там з’являється інформація про конкретні зміни, конкретний розмір пенсій після підвищення. Тобто свою цікавість люди можуть задовольнити таким безпечним шляхом.

Розуміючи, що, можливо, не всі літні люди можуть користуватись комп’ютером, їм дуже часто допомагають діти, онуки. Навіть маленькі діти володіють сучасними пристроями дуже майстерно, і радо допомагають бабусям і дідусям у цих питаннях.

Для призначення пенсій потрібно мати електронний цифровий підпис. Він також може бути отриманий безкоштовно і без виходу із дому, за допомогою банківського сервісу. Наприклад, якщо майбутній пенсіонер отримував зарплату в банку, то він є клієнтом банку. І деякі банки пропонують такий сервіс, що за допомогою телефону чи комп’ютера, не виходячи з дому, можна отримати електронний цифровий підпис. Він називається “кваліфікований електронний підпис” (КЕП).

Завдяки КЕП завіряються документи, наприклад, для призначення чи перерахунку пенсій, а також запит на отримання довідок про доходи, про перебування на обліку, про суму сплачених внесків, про періоди стажу, на які є величезний попит серед людей. Найбільше послуг, які сьогодні надають установи Пенсійного фонду, стосуються насправді не призначення пенсій, а задоволення інформаційної потреби в даних про свій страховий стаж при обрахунку лікарняних, періоди роботи для працевлаштування, про сплату внесків, для того щоб можна було обрахувати майбутній розмір пенсії. За такими довідками люди часто звертаються до Пенсійного фонду.

Була пора компенсаційних виплат на період карантину для підприємців на діток та на простій. Також підприємці потребували довідок про сплату внесків, про періоди стажу та ін. І можливості задовольнити ці потреби має вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, без виходу із дому, без відвідування установ Фонду, без будь-яких ризиків, незручностей, втрат часу.

Ведуча: Наскільки Пенсійний фонд Сумського регіону готовий до проведення перерахунків пенсій і чи не буде затримок з виплатою?

Тетяна ЗЛЕНКО: Як я вже сказала, липневий перерахунок пенсій по прожитковому мінімуму ми вже виконали. Більше того, ми забезпечили всі виплатні об’єкти — 47 банків, а також установи “Укрпошти” — відомостями, в яких зазначено розмір пенсій для кожного пенсіонера. І вже сьогодні-завтра ми проведемо фінансування для виплат пенсій. 4 числа починається виплатний період в Україні, і на Сумщині, і триває по 25 число. Тобто сьогодні-завтра ми будемо фінансувати підвищені пенсії за графіком. Як і попередні підвищення, цей перерахунок пенсій буде забезпечено фінансами, без збоїв, затримок і заборгованостей. Люди можуть не турбуватись — все підготовлено і забезпечено, як завжди.

Ведуча: Ви назвали цілу низку перерахунків, які вже відбулися. А чи передбачено ще перерахунок пенсій у цьому році?

Тетяна ЗЛЕНКО: Цей перерахунок проводиться за Законом “Про Державний бюджет на 2020 рік”, а наступний плановий перерахунок відбудеться в грудні. Також ми чуємо анонси від Міністра соціальної політики і Уряду про розгляд питань і підвищення соціальних стандартів, прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати дещо раніше, ніж це очікувалось за планом бюджету. У разі прийняття таких змін Верховною Радою України, відповідно відбудуться і перерахунки пенсій. Якщо зросте прожитковий мінімум, то будуть відповідні підвищення, як і в липні, але на той розмір, на який буде зростання, і для цих же категорій громадян. Якщо зросте мінімальна заробітна плата, то вже з того місяця ми перерахуємо пенсії для осіб, які досягли 65 років, тому що мінімальна пенсійна виплата для таких людей не може бути менше 40% від мінімальної заробітної плати. Тобто усі ці гарантії автоматично позначаються на пенсійному забезпеченні наших громадян.

Призначити і перерахувати пенсію дійсно можна, не виходячи з дому. Зазвичай люди звертаються за перерахунком, несуть нові довідки про “п’ятирічку” до 2000 року, чи працювали на пенсії 2 роки і більше. Ми один раз на рік автоматичний перерахунок здійснюємо в квітні, але 2 роки настають всередині року, між цим інтервалом часу, то зазвичай заява і трудова книжка подаються для перерахунку. Ці речі можна робити, не виходячи з дому, зареєструвавшись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду, відсканувавши документи і завіривши електронним цифровим підписом. Вони будуть розглядатися так само, як би ви прийшли до установи. Але це безпечно, швидко і ви це можете зробити у будь-який час, навіть цілодобово — електронні сервіси Пенсійного фонду працюють 24/7. Тобто у будь-який зручний час, коли улагоджені домашні справи, можна здійснювати такі операції, як звернення за перерахунком чи призначенням пенсії. Також, не виходячи з дому, одержати довідку.

Крім того, я нагадаю нашим клієнтам, що на виконання рішення Уряду, щоб не наражались люди на небезпеку COVID-19 в години-пік, режим роботи установ Пенсійного фонду змінений, як по всій території України, так і на Сумщині.

Початок робочого дня в установах Пенсійного фонду — о 10 годині. Ми приймаємо будь-які заяви від клієнтів. Зрозуміло, що відвідування доцільне тільки у невідкладних випадках. Звісно, ніхто не відмовить у наданні будь-якої послуги. Я хотіла б, щоб люди не наражались на небезпеку COVID-19 і користувались онлайн-сервісами Пенсійного фонду. Це тільки спочатку складно, але багато людей вже переконалися у зручності та безпечності сучасних сервісів і більше до установ Фонду без нагальної потреби не приходять.

Установи Пенсійного фонду працюють у понеділок-четвер — з 10:00 до 18:45, у п’ятницю завершення робочого дня о 17:30.

Можна попередньо записатись на прийом через телефони “гарячих” ліній або вебпортал, якщо ви вже є користувачем вебпорталу.

Сьогодні більше 200 тисяч, а це 2/3 пенсіонерів Сумщини, вже користуються вебпорталом, і в такий зручний спосіб одержують пенсійні послуги. Це актуально з точки зору безпеки для здоров’я.

Для людей, які хочуть одержати консультації, працюють телефони “гарячих” ліній. Їх номери завжди є на сторінці Пенсійного фонду Сумщини у facebook, на сайті. Ми постійно нагадуємо телефони “гарячих” ліній для наших клієнтів. Зателефонувавши, можна отримати неперсоналізовану консультацію, якщо людина збирається на пенсію, чи у неї є якесь питання, пов’язане з реалізацією права чи страховим стажем, будь-що — фахівці за телефоном нададуть кваліфіковану відповідь. Більше того, вони нададуть необхідний супровід і допомогу з реєстрації на вебпорталі безконтактно і безпечно. Для тих людей, які віддають перевагу письмовим зверненням, працює пошта. Можна направляти поштове звернення — звертатись за перерахунком пенсій. Замовити довідку також можна, надіславши лист. Звернення буде розглянуте, і нашому пенсіонеру буде надана письмова відповідь. Для електронних звернень працює електронна пошта.

Для людей, які потрапили в трудове рабство, в області працюють телефони довіри. Ми комунікуємо з органами Держпраці, що наділені більш жорсткими повноваженнями впливу на роботодавців.

Пріоритет ми сьогодні віддаємо вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду. Сьогодні він дає можливість безпечно обслуговувати наших клієнтів для призначення, перерахунків, звернень, замовлення довідок та інших популярних послуг.

Ще раз переконливо прошу користуватись ним. Ті, хто ним скористався, вже оцінили його переваги і турботу про наших клієнтів.

Тим більше ми готуємо приємні новини. У липні презентуємо нові надсучасні сервіси Пенсійного фонду.

Про це, пані Катерино, розповімо нашим радіослухачам у наступному інтерв’ю.

Ведуча: Дякую Вам за розмову!

Тетяна ЗЛЕНКО: Щиро дякую за увагу! Міцного здоров’я!

tv - ПРО “ЛИПНЕВЕ” ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ НА СУМЩИНІ В ЕФІРІ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО

background Layer 1