Пропустити навігацію

ПІДСТУПНІСТЬ ТІНЬОВОЇ ЗАЙНЯТОСТІ: НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ?

Неофіційна праця і заробітна плата “в конверті”, на які ви погоджуєтесь сьогодні, вже завтра позбавлять вас будь-яких соціальних гарантій.

Тінь нелегальної зайнятості приховує у собі ВІДСУТНІСТЬ належних і безпечних умов праці, регулярних виплат, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, безробіття і нещасного випадку на виробництві.

До цього маловтішного переліку додається і відсутність гідної пенсії. Адже період неофіційної роботи не входитиме до страхового стажу, а дохід “в конверті” не враховуватиметься при визначенні розміру пенсії.

Факт сплати страхових внесків  і розмір своєї заробітної плати ви можете перевірити на вебпорталі Пенсійного фонду.

Це можна зробити, навіть не виходячи з дому, щоб убезпечити себе від ризиків COVID-19.

Якщо роботодавець не сплачує за вас страхові внески або іншим чином порушує ваші права як найманого працівника – не мовчіть! Звертайтесь з цього приводу до компетентних органів за:

“телефоном довіри” управлінь Пенсійного фонду України в Сумській області, номери якого доступні за посиланням.
телефоном Управління Держпраці України у Сумській області  (0542) 60-70-76.
телефоном на Урядову гарячу лінію за номером 1545.

Про ризики нелегального працевлаштування у легкій і креативній формі розповідає анімація “МАКСИМОВА ТІНЬ”. Це найперший в Україні мультфільм про детінізацію доходів і зайнятості, для кращої обізнаності громадян про переваги легального працевлаштування та набуття страхового стажу, створений пенсійниками Сумщини.

24111 - ПІДСТУПНІСТЬ ТІНЬОВОЇ ЗАЙНЯТОСТІ: НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ?

background Layer 1