Пропустити навігацію

СУМЩИНА ЗВІТУВАЛА ПРО ДЕТІНІЗАЦІЮ ДОХОДІВ І РОБОЧОЇ СИЛИ

Під час всеукраїнської селекторної наради органи Пенсійного фонду, Держпраці та фіскальної служби області звітували про результати легалізації доходів і зайнятості в області та хід реалізації в регіоні розпорядження Уряду «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» та про погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальонообов`язкове державне соціальне страхування.
Так, з початку року завдяки конструктивній взаємодії влади і бізнесу в області суттєво зменшився тіньовий сектор (з 38% до 24%), скоротилась кількість найманих працівників, яким заробітну плату виплачують на рівні мінімального розміру з 8 до 6 %.
Крім того, кількість офіційно працююючих застрахованих осіб з початку року зросла до 292,2 тис. осіб. Водночас показники «сірої» та «чорної» тіні залишаються такими, що потребують уваги як з боку органів контролю так і суспільного осуду і викриття.
Хоча рівень інформаційно-роз‘яснювальних заходів з питань детінізації доходів на Сумщині є передовим, співвідношення офіційно працюючих до пенсіонерів, рівень самозабезпечення області коштами на виплату пенсій, рівень середньої заробітної плати у співвідношенні до загальноукраїнського показника в цілому та по окремих галузях економіки має суттєві розриви. Тому, продовження ефективних напрацювань, посилення фіскальної ролі законодавства та органів контролю має стати запорукою захисту законних прав мешканців області на пенсійне забезпечення, – спільна мета повноважних державних інституцій.

background Layer 1