Пропустити навігацію

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ – В ПРІОРИТЕТІ!

Мир і захист українців, непорушність територіальної цілісності та суверенітету України – головні задачі, які вже восьмий рік забезпечують військові на Сході держави, часто ціною власного здоров‘я і життя.
Тож, яким є наразі пенсійне забезпечення військовослужбовців, зокрема, які боронять наш спокій, беручи участь в ООС, а також право на пенсійне забезпечення членів їх сімей, так і про перспективи найближчих змін, говорили сьогодні під час онлайн зустрічі з головами громадських організацій з різних куточків нашого регіону в головному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області.
За чинним законодавством України у військового, який має 25 років служби, незалежно від віку, виникає право на пенсійне забезпечення за вислугу років.

Маючи ж менший термін служби, на пенсійне забезпечення розраховувати можна, якщо витримуються одночасно три вимоги: страховий стаж – 25 років, військова служба – 12 років 6 місяців, та досягнення на момент звільнення зі служби віку – 45 років. І в першому і в другому варіанті для призначення пенсії звільнення з військової служби є обов‘язковим. Пенсія буде обрахована у % від грошового забезпечення військовослужбовця, що буде надане Пенсійному фонду з місця його служби.

Наразі в області Пенсійний фонд щомісяця виплачує пенсії 318 тисячам пенсіонерів, з них 15,6 тисяч – військовослужбовцям. Середній розмір пенсій в області складає 3548,97 грн., в тому числі військовослужбовців – 7061,83 грн.

Крім того, маючи статус учасника бойових дій, пенсійне забезпечення військовослужбовця збільшиться на спеціальну надбавку, що дорівнює 25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.12.21 = 483,5 грн.).

За наявності статусу учасника бойових дій можна розраховувати і на призначення дострокової пенсії за віком, у 55 років – чоловікам, за наявності страхового стажу не менше 25 років, у 50 років – жінкам, за наявності не менше 20 років страхового стажу, при цьому звільнення зі служби не вимагається.
У разі ушкодження здоров‘я під час виконання військового обов’язку чи у зв’язку з військовою службою за наявності інвалідності внаслідок війни, призначається пенсія по інвалідності, мінімальний розмір якої в залежності від групи інвалідності становить 650 % від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для 1 групи або 12 571 грн., ІІ групи = 525 %, або 10 153 грн., ІІІ групи = 360 %, або 6 942 грн. 40 коп. відповідно.
Мінімальна пенсійна виплата учасника бойових дій також гарантована державою на рівні 210% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність і з 01.12.2021 року зросла до 4 061 грн. 40 коп.
Непрацездатні члени сім‘ї загиблого військовослужбовця мають право на пенсійне забезпечення в розмірі від 40 до 70 % грошового забезпечення загиблого годувальника, але не менше гарантованого мінімуму, що дорівнює 2-м прожитковим мінімумам для осіб, які втратили працездатність – це з 01.12.2021 = 3 868 грн.
З 1 січня 2022 року для членів сімей загиблих під час або у зв‘язку з участю в АТО/ООС мінімальні пенсії у зв’язку із втратою годувальника зростуть до 7800 грн. – на кожного з батьків та дружин/чоловіків, крім того, на дітей сума пенсії становитиме на рівні 6100 грн. на кожну дитину. Якщо ж дітей більше за 3-х – їх мінімальна пенсійна виплата буде визначена шляхом розподілу максимальної пенсії в Україні, що з 01.12.2021 = 19 340 грн. порівну. При цьому кожен з батьків і дружина/чоловік загиблого військовослужбовця одержать повну гарантовану пенсійну виплату в сумі 7800 грн., що не зменшується і не розподіляється від кількості інших законних утриманців загиблого військовослужбовця.
Призначення військових пенсій здійснюється за матеріалами, які формує відомство за місцем служби військового і передає до Пенсійного фонду, за віком – за зверненням особи з документами до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду або онлайн (через Портал Електронних Послуг Пенсійного фонду, безкоштовний мобільний застосунок ПЕНСІЙНИЙ ФОНД або через єдиний портал Державних послуг – ДІЯ.
Всі масові перерахунки пенсій (підвищення прожиткового мінімуму та інших державних гарантій і стандартів, індексація пенсій, виконання законодавчих актів з підвищення пенсій для тих чи інших категорії пенсіонерів) здійснюються органами Пенсійного фонду без потреби звернень пенсіонерів. Індивідуальні перерахунки пенсій (заміна довідок про грошове забезпечення, одержання державних нагород, працевлаштування/звільнення, тощо) – за зверненням пенсіонера з документами до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду або онлайн.
За консультаціями чи допомогою можна звернутись за зручним саме для вас каналом комунікації: відвідавши сервісний центр Пенсійного фонду, або на прийомі фахівця Пенсійного фонду в ОТГ, ЦНАПах, ПЕНСІЙНОМУ ДОПОМОГОМОБІЛІ, телефоном «гарячої лінії», поштою, в тому числі електронною, через Портал Електронних Послуг Пенсійного фонду України.
2714 - ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ - В ПРІОРИТЕТІ!Маючи право на декілька видів пенсій, перехід з одного виду на інший, більш вигідний, і назад, можна здійснювати необмежену кількість разів. Оцінити ж доцільність найбільш вигідного варіанту пенсійного забезпечення завжди допоможуть фахівці Пенсійного фонду Сумщини.

«Важливо, щоб кожен військовий, в тому числі доброволець, резервіст, чи контрактник був як поінформований про права на пенсійне забезпечення, так і певен, що в Пенсійному фонді йому і членам його сім’ї завжди нададуть кваліфіковану послугу, зорієнтують в найвигідніших можливостях пенсійного права, нададуть допомогу у розшуку та витребуванні підтверджуючих документів, забезпечать супровід в опануванні безпечних дистанційних пенсійних сервісів» – говорить начальник Пенсійного фонду Сумщини Тетяна ЗЛЕНКО.

Лідери громадських організацій одержали відповіді на поставлені питання та корисну інформацію як для себе так і побратимів, яких представляють, висловлені ж пропозиції та побажання – пенсійники прийняли за пріоритети в роботі.
Учасники зібрання дійшли спільного враження про обопільну користь від заходу і продовження діалогу не лише в аспекті інформаційно – організаційному, а й законопроектної роботи.

#МИПРАЦЮЄМОЩОБВАМБУЛОКОМФОРТНО!

ato - ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ - В ПРІОРИТЕТІ!

background Layer 1