Пропустити навігацію

ГАРЯЧА ЛІНІЯ З КЕРІВНИЦТВОМ ФОНДУ

Під час роботи сьогоднішньої телефонної «гарячої лінії» додзвонювачі отримали роз’яснення про порядок перерахунків пенсій, яких в поточному році має бути 13, а також – відповіді на індивідуальні запитання по даній тематиці.
 
-Я зареєстрована як приватний підприємець, але вже три роки не веду ніякої діяльності за станом здоров’я, здаю пусті звіти, – розповідає пані Людмила– Закривати ФОП поки що не думала – раптом зможу знову почати свою справу? Але мені сказали, що я хоч і не отримую доходу, все-таки вважаюся працюючим пенсіонером, чи правда це?
Коментує начальник управління пенсійного забезпечення Тетяна КУЗНЕЦОВА:
 
Дійсно, згідно Закону, до документів, які підтверджують, що особа не працює, входять відомості про те, що вона не зареєстрована як ФО-П. Всі особи, які перебувають на обліку як фізичні особи-підприємці, незалежно від того, мають вони дохід від підприємницької діяльності чи ні, належать до зайнятого населення, тому перерахунки пенсій як непрацюючим пенсіонерам їм не проводяться. Тому, якщо ви не маєте можливості здійснювати підприємницьку діяльність і отримувати дохід, можливо варто подати заяву про її припинення. Вирішувати все ж таки вам!
 
До того ж, бажаючі отримали роз’яснення щодо дистанційної роботи, через Портал Електронних Послуг
 
Який порядок дій для подачі заяви на перерахунок пенсії, зміну способу одержання виплат? Чи можна самостійно обрахувати свій страховий стаж та розрахувати пенсію? Які правила надання скан копій паперової трудової книжки для переводу її в електронну?
На ці та інші запитання Тетяна Григорівна надала розгорнуті відповіді.
 
background Layer 1