Пропустити навігацію

РАДІОСЛУХАЧАМ ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ

20190417 e1556282488503 - РАДІОСЛУХАЧАМ ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМПід час прямого ефіру «Українського радіо: Суми» слухачам про перерахунки пенсій з 1 квітня 2019 року для працюючих пенсіонерів розповіла начальник управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Тетяна КУЗНЕЦОВА.
Вже другий рік поспіль установи Пенсійного фонду, без потреби звернення громадян до Фонду, проводять перерахунки пенсій для пенсіонерів, які після призначення пенсій продовжували працювати і здобули додатковий страховий стаж 24 місяці і більше. Станом на 1 квітня 2019 року на такий перерахунок здобули право понад 13 тисяч мешканців області, близько 5 тисяч – одержали збільшення пенсійних виплат. Від чого залежать суми підвищень та чому у деяких громадян пенсія не збільшилась після проведеного перерахунку говорили зі слухачами під час ефіру.
Запитання радіослухачів: Кого стосується автоматичний перерахунок пенсії з 1квітня?
Т.К.: Перерахунок з 1 квітня органи Пенсійного фонду проводять без потреби громадян звертатись до його установ для тих пенсіонерів, які станом на 1 березня 2019 року, після призначення або попереднього такого перерахунку, набули додаткового страхового стажу 24 місяці, або тим, які не набули такого страхового стажу, але на цю дату пройшло не менше двох років після призначення чи попереднього перерахунку пенсії.
Запитання радіослухачів: Які чинники впливають на результат перерахунку пенсії, що проводять з 1 квітня для працюючих пенсіонерів?
Т.К.: Формула враховує страховий стаж (роки сплати соціальних внесків), рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер, і рівень середньої заробітної плати по країні. Від того на скільки більше чи меньше кожна із трьох названих складових, відносно попередніх даних пенсіонера, таким і буде результат. Якщо ж середня заробітна плата по країні і страховий стаж при такому перерахунку зазвичай зростає, то заробітна плата після призначення пенсії часто є нижче за ту, з якої обрахована пенсія під час призначення чи попереднього перерахунку. Тож і пенсія зростає або у незначній мірі або залишається на тому ж рівні, що і до перерахунку. Коли ж всі три складові зростають, тоді і пенсія людини зазвичай збільшується.
Запитання радіослухачів:«Осучаснення» пенсій, що це таке?
Т.К.: Осучаснення пенсій – це їх обов’язковий автоматичний перерахунок відповідно до інфляції і зростання зарплат в країні, яка проведена в березні поточного року вперше і тепер буде проводитись у березні щороку.
Запитання радіослухачів: Якщо людина має менше ніж 24 місяці стажу після призначення пенсії та минуло 2 роки, як бути в цій ситуації?
Т.К.: В такому випадку, якщо минуло 2 роки і стажу є менше за 24 місяці, то пенсія буде збільшена на тривалість набутого страхового стражу.
Крім того, про зміну розміру пенсії можна дізнатися на Веб-порталі електронних послуг, переглянувши свою електронну пенсійну справу або замовивши в Пенсійному фонді послугу смс-інформування. За допомогою підключення до сучасних сервісів Пенсійного фонду можна звернутись до фахівців ближчого до місцяпроживання сервісного центру Пенсійного фонду України.

background Layer 1