Пропустити навігацію

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ РОБОТОДАВЦЯ, ЩОБ З ПЕНСІЄЮ НЕ БУЛО ПРОБЛЕМ?

20180907 00000 e1536304996931 - ЯК КОНТРОЛЮВАТИ РОБОТОДАВЦЯ, ЩОБ З ПЕНСІЄЮ НЕ БУЛО ПРОБЛЕМ?20180907 00 e1536305102551 - ЯК КОНТРОЛЮВАТИ РОБОТОДАВЦЯ, ЩОБ З ПЕНСІЄЮ НЕ БУЛО ПРОБЛЕМ?Відомо, що для виходу на пенсію в цьому році потрібно не менше 25 років страхового стажу, у наступному році – вже 26 років, … у 2028 році – 35 років.
Страховий стаж – це період офіційно оформленої трудової діяльності, у який роботодавець сплачував соціальний внесок до Пенсійного фонду у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок (мінімальна з/п х встановлений тариф єдиного страхового внеску) на місяць. Зараз – це 3723 грн. х 22% = 819,06 грн. у місяць. Якщо ж сума на місяць надходить меншою за внесок з мінімальної заробітної плати, то місяць страхового стажу буде зарахований не повний (пропорційно мінімальному соц. внеску), взагалі не сплачені внески – стаж відсутній.
Отож, щоб забезпечити собі право на пенсію, варто контролювати свого роботодавця. Відкладати питання на потім може коштувати дорого або без права на пенсію взагалі. Що означає дорого? Коли виявляєте байдужість до своїх прав і гарантій під час трудового життя, перед пенсією можете опинитись наодинці зі своїми проблемами: стажу не вистачає, права на пенсію не має або вистачає на мізерну пенсію; роботодавець ліквідувався, або не має таких фінансових успіхів, щоб навіть відсудивши своє законне право на внески з заробленої зарплатні, можна було реально стягнути вкрадені кошти, до того ж за звернення до суду потрібно вже вкласти свої кошти можливо без перспективи реального їх повернення і та ін., – такі випадки, на жаль, далеко непоодинокі.
Щоб докупити вкрадений стаж, з власної кишені доведеться сплачувати удвічі більше за роботодавця
(зараз при мінімальній заробітній платі, що дорівнює 3723 грн. роботодавець сплачує 9828,72 грн. єдиного страхового внеску, якщо роботодавець уникає виконання цього обов‘язку, то перекладає його на вас. Але щоб докупити 1 рік страхового стажу, вже вам це буди коштувати 9828,72 х 2 =19657,44 грн., у майбутньому мінімальна з/п зросте, то ще більше).
ЯК ЖЕ КОНТРОЛЮВАТИ РОБОТОДАВЦЯ?
Скористайтесь сучасними сервісами Пенсійного фонду. Зареєструвавшись на web-порталі Пенсійного фонду ви можете в особистому кабінеті переглядати дані, що зосереджені у Фонді щодо вас про стаж і заробітну плату; можете за необхідності замовити довідку про стаж і задекларовану роботодавцем щодо вас заробітну плату з QR-кодом, роздрукувавши її на власному принтері, не відвідуючи Фонд; активізувати функцію sms-інформування про стаж, який формує вам роботодавець, і щомісяця володіти інформацією про те, як дотримуються ваші права. Що потрібно робити, щоб відновити вкрадений стаж? Звернутись до найближчого державного інспектора праці, фіскальної служби або до суду. Контролювати потрібно не лише стаж, а й достовірну заробітну плату, про яку звітує роботодавець до Пенсійного фонду, адже ще один важливий показник, від якого залежить розмір майбутньої пенсії – це заробіток, з якого внески сплачуються, чим він є більшим, тим більшою буде пенсія.
Спосіб контролю роботодавця та впливу на нього в разі порушення ваших прав, аналогічні тим, що описані вище стосовно стажу.
Не залишайтесь байдужими до своїх прав!
Не допускайте порушення ваших прав! Захистіть свої права на гідну пенсію вчасно!
ПЕНСІЙНИЙ ФОНД НА ЗАХИСТІ ВАШИХ ЗАКОННИХ ПРАВ!

#МИПРАЦЮЄМОЩОБВАМБУЛОКОМФОРТНО!

*Як зареєструватися на веб-порталі: https://youtu.be/lQHUTMbZ_0k
*Інструкція для користувачів: https://youtu.be/Z4A4B6bdgDg
* Як налаштувати сервіс sms – інформування:https://www.youtube.com/watch?v=rjxf1_F5EAk

background Layer 1