Пропустити навігацію

ПРО ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ РАДІОСЛУХАЧАМ

Підвищення пенсій, що відбулось з 1 липня цього року торкнулось багатьох пенсіонерів Сумщини, тож для слухачів обласного радіо в прямому ефірі відповіді надала АЛЬОНА ЗАСТАВЕНКО – заступник начальника управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області.
1) Пані Альоно Юріївно, з 1 липня стартував наступний етап пенсійної реформи-підвищення мінімальної пенсії. Давайте наголосимо, скільки пенсіонерів має Сумщина? І на скільки в середньому збільшиться пенсія?
– На Сумщині проживає майже 318 тисяч пенсіонерів. З 1 липня у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1497 грн до 1564 грн органами Пенсійного фонду на 4,5% збільшено: мінімальні пенсії за віком, у зв’язку із втратою годувальника, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців та осіб з інвалідністю внаслідок війни, шахтарів, а також доплати і надбавки, що обраховуються від прожиткового мінімуму.
Зріс також і максимальний розмір пенсій з 14970 грн до 15640 грн (+670 грн, (4,5%)). Таке підвищення торкнулось 185,7 тис. (55,7%) пенсіонерів області. Хоча середня сума підвищення склала 36,38 грн., водночас додаткова потреба в коштах на його проведення – 6,8 млн грн.на місяць для нашої області.
2) Які категорій пенсіонерів отримають підвищення? Чи є категорії пенсіонерів, які не отримають збільшення пенсій?
– Перерахунок пенсій з 1 липня для пенсіонерів, які мали великий стаж, але невисокі зарплати, стосувався не тільки пенсіонерів з невеликими пенсіями, які відтепер стануть не менше 2 тис. грн, але і чорнобильців, ветеранів. За рішенням Уряду з 1 липня 2019 року зростуть і мінімальні пенсійні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни, аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, які досягли 85 років. Їх мінімальні пенсійні виплати зростуть удвічі або майже вдвічі.
В області таке підвищення з липня одержуватимуть понад 2 тис. пенсіонерів. Середнє підвищення у липні склало 4692,34 грн і потребувало додатково 6,1 млн грн.
3) На скільки збільшиться розмір мінімальної пенсії?
– Відтепер розмір мінімальної пенсії складатиме не менше 1564 грн.
4) Страховий стаж буде якось впливати на перерахунок?
– Для людей, які мають великий стаж, праця яких в свій час оцінювалась низько, в результаті чого пенсії вони одержували мінімальні, як і ті громадяни, які мають невеликий стаж, Урядом встановлено державну гарантію, яка вже з 1 липня 2019 року забезпечить їх пенсію у розмірі не меншому ніж 2000 грн. Це більше від мінімальної пенсії на 436 грн, або 27,9%. Під таку гарантію підпадають пенсіонери – отримувачі пенсій за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: жінки, які мають 30 років і більше страхового стажу, та чоловіки зі стажем 35 і більше років. Таке підвищення в області торкнеться 92,3 тис. (29%) пенсіонерів. Середнє підвищення в липні складе 230,88 грн і потребуватиме додатково 21,3 млн грн у місяць. Також перерахунок торкнеться пенсіонерів з понаднормовим стажем. Водночас, пенсіонери, які мають меньше за 30 (жінки) чи 35 років (чоловіки) стажу, доплату до 2000 грн не одержать. Не одержать її і пенсіонери, що мають зазначений стаж, але не мають понаднормового і пенсія яких перевищує 2000 грн.
5) Щодо пенсій, по втраті годувальника та по інвалідності. Їх торкнеться перерахунок?
– Так, на 5899,55 грн зросте мінімальний розмір пенсійної виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни, аварії на ЧАЕС I групи, учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, які досягли 85 років і з 1 липня 2019 року складе 10166 грн; на 4393, 65 грн – II групи і складатиме 8211 грн; на 2262,15 грн – для III групи і складатиме 5630,40 грн. Особам, які отримують мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника також буде здійснено перерахунок.
6) Як можна самому обчислити або вирахувати розмір пенсії. І чи можете порадити, чи дійсно взявши папірець та ручку людина вдома зможе порахувати, скільки в неї буде доплати? Як саме обчислювалось це підвищення? За якою формулою? Щось змінилося?
– Формула для обчислення пенсії залишається незмінною, вона визначена в законі. За цією формулою пенсію обрахує і фахівець Фонду і громадянин – закон один для всих. Звичайно можно пенсію порахувати і перерахувати вручну і в минулі часи тільки так і було. В сучасних же умовах навіть органи Пенсійного фонду використовують досягнення науки і техніки в обрахунках і перерахунках пенсій, саме тому зазначені перерахунки для такої великої кількості людей виконані без потреби відвідування установ фонду та швидко, адже 26 червня Урядом прийнято постанову, а уже 1 липня виплатні відомості на підвищені пенсії ми передали на поштові відділення і банки для їх виплати пенсіонерам в липні. Разом з тим перевірити правильність обрахунку пенсії кожна людина може самостійно, використовуючи оn-line сервіси Пенсійного фонду або «пенсійний калькулятор» Мінсоцполітики.
7) А працюючим пенсіонерам теж будуть перераховувати пенсії?
– Працюючим пенсіонерам перерахунок пенсії у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму здійснюється після звільнення з роботи, але працюючі пенсіонери з мінімальним розміром пенсій теж відчують підвищення до 1564 грн.
8) Чи буде перерахунок стосуватися чорнобильців? Як саме?
– Розмір пенсії призваних у свій час на військові збори осіб з інвалідністю, пов’язаною з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, може бути обчислений із фактичного заробітку у зоні відчуження або з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що склалась на початок року, помножений на відсоток втрати працездатності, зазначений у медичному висновку.
З 1 липня 2019 року базова величина для обрахунку пенсії таким пенсіонерам дорівнює 11765,20 грн. Так, при 100% втраті працездатності пенсія не може бути меншою за 11765,20 грн (11765,20 грн х 100% = 11765,20 грн); при 90% втрати працездатності – 10588,68 грн (11765,20 грн х 90% = 10588,68 грн) і т.д.
9) Чи обов’язково йти до органів Фонду, щоб зробити перерахунок пенсії?
– Більшість перерахунків пенсій проводять автоматизованим способом, тому додатково звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно. Виключення становлять випадки, коли потрібно волевиявлення пенсіонера, про які ми роз‘яснюємо.
10) Чи плануються ще перерахунки пенсій в цьому році?
– Чергове підвищення мінімальних гарантій відбудеться в грудні цього року, а навесні 2020 року ми проведемо тепер вже щорічну індексацію пенсій, перерахунки за додатково набутий стаж для наших пенсіонерів. Такі перерахунки також не потребуватимуть звернень громадян до установ Фонду.
11) Підсумовуючи нашу розмову, давайте ще раз про перерахунок, який відбувся з 1 липня, коротко. Назвіть телефон гарячої лінії, за яким люди можуть звертатися і задати питання.
– Слід зазначити, що мінімальна пенсія складатиме не менше 1564 грн, а з необхідним страховим стажем не менше 2 тис грн. Для розуміння пенсіонерами, яким є індивідуальне підвищення пенсії і новий розмір пенсійної виплати, запобігання необхідності у зверненнях до Пенсійного фонду, черг і незручностей, органи Пенсійного фонду надіслали інформаційні повідомлення. Телефони гарячих ліній органів Пенсійного фонду Сумщини (за посиланням https://www.pfu.gov.ua/22229-golovne-upravlinnya-pensijnog…/ ). Проте за телефоном конфіденційна інформація, а розмір пенсії такою є, не надається. Разом з тим наші пенсіонери, які зареєструвались на Веб-порталі Пенсійного фонду, можуть її переглянути в особистому кабінеті, адже там відтворена електронна пенсійна справа. А тим, хто ще на зареєструвався, ми надамо всю необхідну допомогу у цьому в найближчому сервісному центрі Пенсійного фонду.

66585169 482678638972110 3378283475302875136 o.jpg? nc cat=102& nc oc=AQmuzWtzppAOcg21YmkI7k4QLsLPksISr2CvYOWlwYESrJucVYnnQT11 49D1ePYelE& nc ht=scontent.fiev21 2 - ПРО ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ РАДІОСЛУХАЧАМ

background Layer 1