Пропустити навігацію

ДЕРЖАВНИМ СЛУЖБОВЦЯМ ПРО НОРМАТИВНО-ПРАВОВУ БАЗУ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН В УКРАЇНІ

1 жовтня у залі Сумської обласної державної адміністрації відбувся короткостроковий семінар для керівників, спеціалістів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій та міських рад, ОТГ на тему: «Нормативно-правова база трудових відносин та соціального захисту громадян в Україні».
Спікером виступила начальник відділу забезпечення наповнення бюджету головного управління Фонду Сумщини Світлана ДЕРЕЧЕЙ.
«Питання легалізації заробітної плати та офіційного працевлаштування актуальне сьогодні як ніколи. Адже через тіньовий ринок держава недоотримує мільйони гривень, а громадяни залишаються без належних соціальних гарантій. Тому детінізація відносин у сфері зайнятості населення є головним пріоритетом роботи не тільки головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області, а й управління Дежпраці, органів ДФС, Центру зайнятості та соціальних партнерів. Також Президентом України підписаний Указ «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції» №713/2019 від 20.09.2019, в якому постановив: до 1 грудня 2019 року: зменшення нелегальної зайнятості, зокрема шляхом детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення, запровадження механізмів стимулювання роботодавців легалізувати оформлення трудових договорів, посилення відповідальності за порушення законодавства про працю та порушення платником податків порядку подання інформації про фізичних осіб-платників податків. Щодо кількості населення, яка знаходиться поза реєстром соціального страхування, то це 24,3% громадян активного працездатного населення області, які не задіяні в жодній суспільно-економічній сфері. Така «чорна» тінь несе з собою втрати коштів, як до Пенсійного фонду, так і до місцевих бюджетів» – повідомила Світлана ДЕРЕЧЕЙ. 01.10.2019 045 - ДЕРЖАВНИМ СЛУЖБОВЦЯМ ПРО НОРМАТИВНО-ПРАВОВУ БАЗУ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН В УКРАЇНІ
У своїй доповіді фахівець також акцентувала увагу присутніх, що у Фонді Сумщини працюють телефони довіри, куди кожен може зателефонувати та повідомити про правопорушення своїх трудових прав, і за домовленістю з органами Держпраці такі скарги будуть розглянуті. Також зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України кожен громадянин має можливість контролювати свою зарплату, перевіряти факт сплати внесків роботодавцем. Такі телефони довіри розміщені на сторінці головного управління Пенсійного фонду у Сумській області у мережі Фейсбук та вебпорталі головного управління Пенсійного Фонду України в Сумській області за посиланням https://www.pfu.gov.ua/22229-golovne-upravlinnya-pensijnog…/.
По завершенню семінару Світлана ДЕРЕЧЕЙ поінформувала учасників про переваги користування новим сервісом призначення пенсії в «один дотик» через вебпортал електронних послуг від Пенсійного фонду, який має на меті у зручний спосіб та максимально короткі терміни, не полишаючи свого помешкання, дистанційно, через вебпортал Фонду подати необхідні документи та заяви на призначення пенсії.

01.10.2019 009 - ДЕРЖАВНИМ СЛУЖБОВЦЯМ ПРО НОРМАТИВНО-ПРАВОВУ БАЗУ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН В УКРАЇНІ

background Layer 1