Пропустити навігацію

Історія Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області

Одним з перших і визначальних кроків на шляху реформування пенсійної системи України стало створення в грудні 1990 року Українського республіканського відділення Пенсійного фонду СРСР (постанова Ради Міністрів Української РСР і Ради Федерації незалежних профспілок України від 21 грудня 1990 року № 380), від якого бере початок Пенсійний фонд України.

З прийняттям цієї постанови розпочалося формування організаційної інфраструктури, матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу майбутнього Пенсійного фонду України.

Філіал Українського республіканського відділення в Тернопільській області був створений в січні 1991 року. Першим керуючим Тернопільського філіалу призначили Володимира Сулиму. В районах області та в місті Тернополі вводились посади уповноважених Пенсійного фонду.

Обласний філіал налагодив ефективну співпрацю з облвиконкомом, міським та районним виконавчими комітетами, які сприяли у наданні приміщень для розміщення служб, оснащенні їх меблями, обладнанням, друкарською і лічильною технікою, засобами зв’язку.

Нова пенсійна установа почала акумулювати страхові обов’язкові платежі підприємств і громадян та здійснювати фінансування видатків органів соціального забезпечення на виплату пенсій.

Після проголошення незалежності України в серпні 1991 року та прийняття в листопаді цього ж року Закону України «Про пенсійне забезпечення» сформувалася законодавча база функціонування Пенсійного фонду нової суверенної держави. Відповідно до цього закону
Кабінет Міністрів України 28 січня 1992 року ухвалив постанову № 39, якою на базі Українського республіканського відділення Пенсійного фонду СРСР утворено Пенсійний фонд України.

Важливим документом для забезпечення законодавчої бази функціонування Пенсійного фонду України в області став наказ Пенсійного фонду України від 30 січня 1992 року № 1 відповідно до якого обласний філіал Фонду перетворено на обласне управління, а замість посад уповноважених створено міську і районні інспекції, очолювані начальниками інспекцій.

Декретом Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 8-93 «Про стягнення не внесених у строк податків та неподаткових платежів» органами Фонду надано право безспірного стягнення несплачених внесків через установи банків.

Основним документом для здійснення контролю за цільовим використанням пенсійних коштів підприємствами зв’язку став спільний наказ Пенсійного фонду України, Мінфіну, Мінзвязку та Мінпраціі соцзахисту населення від 20 травня 1994 року. Ним затверджено Порядок виплати пенсій та грошової допомоги з Пенсійного фонду України. Відтепер фінансування видатків на виплату пенсій здійснювалося безпосередньо через рахунки Пенсійного фонду України, відкриті  підприємствами зв’язку.

Статус Пенсійного фонду України як центрального органу виконавчої влади визначила Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.1994 № 345. Службові та посадові особи Фонду та його органів відповідно отримали статус державних службовців. Згідно з цим документом утворено районні і Тернопільський міський відділи Пенсійного фонду України.

Створена таким чином вертикальна структура управління Пенсійним фондом повністю відповідала адміністративно-територіальному устрою держави, а також структурам органів податкової та контрольно-ревізійної служби, які мали подібні функції щодо збору обов’язкових платежів.

На виконання Указу Президента України від 4 травня 1998 № 4018/98 та Постанови Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 № 832 в органах Пенсійного фонду розпочалося впровадження унікальної за своєю сутністю системи автоматизованого персоніфікованого обліку відомостей на застрахованих осіб. Це був важливий етап на шляху реформування пенсійної системи в Україні. В обласному управлінні відділ персоніфікованого обліку створено у 2000 році. Такі ж відділи створювались у райміськвідділах органів Фонду в області.

У березні 1995 року начальником Тернопільського обласного управління Пенсійного фонду України була призначена Віра Мулявка.

Відповідно до Указу Президента України від 31.08.1998 № 957/1998 та постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.1998 № 1740 затверджено порядок сплати збору з окремих видів господарських операцій – роздрібна торгівля ювелірними виробами із золота, платини і дорогоцінного каміння, купівля-продаж валюти, відчуження легкових автомобілів, нерухомого майна та ін., якими контроль за сплатою покладено на органи Пенсійного фонду.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1596 від 30.08.1999 затверджено Порядок виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів через їх поточні рахунки у банківських установах.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 органами Фонду передавалися функції з призначення та виплати пенсій, які раніше здійснювали органи соціального захисту населення. В обласному управлінні та районних відділах було сформовано відділи пенсійного забезпечення. Це відіграло важливу роль у розвитку Пенсійного фонду України та його утвердженні як центрального органу виконавчої влади.

За підтримки органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Пенсійному фонду передавали службові приміщення, в яких проводили ремонтні роботи, прокладали локальні мережі, телекомунікації, встановлювали обчислювальну техніку, засоби зв’язку тощо.

У червні 2002 року начальником обласного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області призначений Василь Коломийчук. За його ініціативи і наполегливості управлінню передано у власність приміщення колишнього банку «Україна», де тепер розміщене і працює Головне управління.

В липні цього ж року районні і Тернопільський міський відділи Фонду реорганізовано в управління в районах та м. Тернополі.

Нові завдання потребували і створення нових структурних підрозділів. У 2002 році в обласному управлінні створено відділ організаційної роботи.

В серпні 2002 року на базі обласного управління утворено Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

Введення в дію з 1 січня 2004 року Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування» внесло принципово нові підходи у пенсійне забезпечення людей – призначення пенсій почало залежати від легального заробітку та страхового стажу.

З 1 січня 2007 року функції з призначення і виплати пенсій від Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Служби безпеки України, Державного департаменту України з питань виконання покарань, Державної податкової адміністрації України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної служби охорони, департаменту Міністерства транспорту України, Державної прикордонної служби України і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації передані органам Пенсійного фонду України. Завдяки цьому було зосереджено усі пенсійні справи в органах Фонду області та оптимізовано рух фінансових ресурсів, що спрямовуються на пенсійне забезпечення.

У серпні 2010 року начальником Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області призначено Віру Мулявку, а з березня 2011 року Ларису Хому, яка до цього часу обіймала посаду начальника управління Пенсійного фонду України в Підволочиському районі.

Створювалися належні умови праці для спеціалістів, підтримувалася атмосфера діловитості, сумлінного виконання службових обов’язків – зростав професійний і кар’єрний ріст пенсійників. Було запроваджено щорічну професійну прощу у Всесвітньому Марійському відпускному місці – Зарваницькому духовному центрі.

До структури органів Пенсійного фонду України в Тернопільській області належали: Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області; 17 управлінь Пенсійного фонду України в районах і управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі.

З квітня 2015 року обов’язки начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області виконувала Алла Якубовська, яка зараз обіймає посаду першого заступника начальника Головного управління. Основний акцент ставився на покращенні якості обслуговування громадян, співпраці з соціальними партнерами з питань росту заробітної плати, легалізації трудових відносин, погашення заборгованості платників.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» відбулася зміна структури органів Фонду в Тернопільській області. З 29 березня 2016 року в області функціонувало шість новостворених об’єднаних управлінь, що утворилися шляхом злиття, та 5 управлінь в районах.

У лютому 2016 року начальником управління Пенсійного фонду України  в Тернопільській області призначений Ігор Москалик.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 року № 988 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» продовжується реорганізація структури органів Пенсійного фонду України в Тернопільській області. В результаті нині в області працює 8 об’єднаних управлінь, а саме: Бережанське, Бучацьке, Козівське, Кременецьке, Лановецьке, Теребовлянське, Тернопільське та Чортківське.

Сьогодні фахівці Фонду Тернопільщини з оптимізмом дивляться у майбутнє у питаннях реалізації пенсійного законодавства, поліпшення матеріально-технічної бази органів Фонду в області, створення належних умов праці та відпочинку працівників. Колектив планує не лише зберегти, але й збільшити свої здобутки. І ця впевненість базується, перш за все, на головній цінності системи – висококваліфікованих кадрах, які успішно реалізовують соціальну політику держави.

Нині органи Пенсійного фонду України в Тернопільській області виплачують пенсії, передбачені законодавством надбавки і державні допомоги більше 290 тисячам жителів області, забезпечуючи їхнє конституційне право на певний рівень матеріального добробуту.

 

background Layer 1