Пропустити навігацію

Призначення пенсії: на які деталі варто звернути увагу

Для багатьох українців призначення пенсії сьогодні – процес не зовсім зрозумілий, а інколи розтягнутий у часі. Що робити? Куди звертатися? На що варто звернути увагу під час візиту до Пенсійного фонду?

 

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ

По-перше, давно відійшли в минуле часи прив’язки майбутнього пенсіонера до управління Пенсійного фонду в районі проживання. Нині заяву на призначення пенсії та пакет документів можна подати в будь-якому відділенні Фонду в Україні.

Тобто якщо ви живете в дітей, родичів, друзів, а прописані в рідному місті чи селі, їхати й подавати документи саме туди не потрібно. Це можна зробити в місцевому відділенні Фонду. Навіть більше, сьогодні в Україні діє мережа віддалених робочих місць при об’єднаних територіальних громадах (ОТГ), центрах надання адміністративних послуг (ЦНАПах), агентських пунктах, куди також можна звертатися.

 

Порада

Дізнайтеся, яке відділення Фонду чи віддалене робоче місце є найближчим до Вас, і зверніться саме туди. Адреси і контакти містяться на офіційному веб-ресурсі Фонду www.pfu.gov.ua 

Утім, якщо ви впевнений користувач Інтернету, подати заяву на призначення пенсії можна не виходячи з дому — з особистого кабінету                Веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Інструкцію, як зайти в кабінет, можна знайти в мережі Інтернет або на самому Веб-порталі. Варто лише задати в пошуковику запит: «Як користуватись особистим кабінетом  Веб-порталу електронних послуг ПФУ».

 

ПРАВО НА ПЕНСІЮ

Проте найважливішим питанням є те, чи маєте ви взагалі право на призначення пенсії. Сьогодні чимало людей пенсійного віку, прийшовши до органів Фонду, із великим здивуванням дізнаються, що пенсії вони не матимуть, оскільки в них недостатньо страхового стажу. Пенсійне законодавство змінилося. Визначальним чинником для призначення пенсії наразі є страховий стаж — кількість сплачених вами або вашим роботодавцем страхових внесків протягом трудового життя.

Із 1 січня 2019 року, щоб отримати пенсію, потрібно мати 26 років страхового стажу. І з кожним роком ця цифра збільшуватиметься на один рік, доки 2028 року досягне позначки 35 років.

 У разі відсутності страхового стажу, починаючи з 1 січня 2018 року,  право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 63 роки мають особи за наявності страхового стажу:

з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року – від 16 до 26 років;

з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року – від 17 до 27 років;

з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року – від 18 до 28 років, і т.д.

 

У разі відсутності, починаючи з 1 січня 2019 року, страхового стажу, право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 65 років за наявності страхового стажу:

з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року – від 15 до 16 років;

з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року – від 15 до 17 років;

з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року – від 15 до 18 років, і т.д.

 

Порада

До 2004 року до страхового стажу зараховують періоди роботи, підтверджені відповідними документами: трудовою книжкою, довідками, виданими на підприємстві. Тому варто зібрати все це. Зараховують також час навчання за денною формою у вищих і спеціальних середніх навчальних закладах, військову службу в армії. Уточніть у Пенсійному фонді, чи зараховано ці періоди до вашого стажу. Якщо ні, потрібно надати документи (диплом, військовий квиток), що підтверджують ці факти. Те саме стосується декретної відпустки в жінок, адже час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку, враховується до страхового стажу.

 

ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ

Якщо право на пенсію ви маєте, потрібно подати до органів Пенсійного фонду пакет документів і написати заяву на призначення пенсії. Працівники Фонду мають ознайомити вас зі списком необхідних документів і надати зразок для написання заяви. Також вам мають видати розписку, у якій буде зазначено дату прийняття заяви та перелік наявних і відсутніх документів.

 

Порада

У бланку заяви на призначення пенсії зверніть увагу на його нижню частину. Там зазначено, що пенсіонер може зазначити, які невигідні періоди заробітної плати бажає виключити під час розрахунку пенсії. Якщо цього не зробити, Пенсійний фонд визначить такі періоди автоматично.

Фахівці мають надати вам повну та вичерпну консультацію та показати, яким чином розраховували вашу пенсію, які відомості брали до уваги.

Слідкуйте за термінами. Пенсію призначають із дня звернення, тобто із дня написання заяви, протягом 10 днів, якщо всі документи в порядку. Утім, якщо документи, яких не вистачає, ви принесете протягом трьох місяців, то день призначення пенсії не зміниться. На це варто звертати увагу, щоб не втратити періоду, за який пенсію має бути виплачено.

 

УВАГА!

При прийнятті на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі сім’ї, зміну місця проживання, виїзди за кордон на постійне місце проживання та інші обставини, що можуть вплинути на ваше пенсійне забезпечення, обов’язково повідомте органи Пенсійного фонду, що призначають пенсію.

background Layer 1