Пропустити навігацію

Звіт про здійснення заходів антикорупційного спрямування в І півріччі 2018 року

Протягом першого півріччя 2018 року забезпечено проведення  постійного моніторингу щодо додержання державними службовцями головного та підпорядкованих управлінь антикорупційного законодавства та законодавства про державну службу, насамперед, щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмеження щодо використання службових повноважень чи свого становища, обмеження спільної роботи близьких осіб тощо. Також проводилась роз’яснювальна робота щодо попередження можливих правопорушень та додаткового опрацювання основних положень антикорупційного законодавства, запобігання та шляхи врегулювання конфлікту інтересів, виявлення сприятливих для вчинення корупційних правопорушень ризиків у діяльності посадових і службових осіб.

З метою виявлення причин, що призводять чи можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, юридичним відділом та головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції управління   внутрішнього   аудиту   та   фінансового  контролю   систематично

проводиться антикорупційне дослідження проектів розпорядчих актів (накази з особового складу та  основної діяльності), додержання порядку узгодження та схвалення проектів рішень.

У першому півріччі здійснювались заходи, спрямовані на запобігання виникненню, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів в органах Фонду  області,  в  тому числі щодо пенсійного забезпечення працівників головного і підпорядкованих управлінь та членів їх сімей. Виявлено та врегульовано 4 випадки конфлікту інтересів. Відповідно до статті 28 Закону України “Про запобігання корупції” головними спеціалістами секторів контрольно-перевірочної роботи  управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління  повідомлено безпосередніх керівників про  наявність у них  конфлікту інтересів у зв’язку з проведенням контрольних заходів.  У встановлені законом строки прийнято рішення про врегулювання конфлікту інтересів шляхом направлення на перевірки інших працівників, про що повідомлено вказаних вище осіб.

Інших повідомлень про наявність реального чи потенційного конфлікту інтересів зі сторони працівників головного і підпорядкованих управлінь до безпосередніх керівників або керівників вищого рівня не надходило.

У звітному періоді забезпечено в установленому порядку оприлюднення інформації про закупівлі товарів, робіт і послуг та використання коштів Пенсійного фонду України, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, оприлюднено Річний план закупівель на 2018 рік та Додаток до нього на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель через авторизований електронний майданчик Держзакупівлі.онлайн.

Органами Фонду області проводяться закупівлі та оприлюднюються звіти про укладені договори з використанням електронної системи закупівель у  визначеному законодавством порядку. Протягом січня — червня 2018 року за результатами 30 процедур закупівель товарів, робіт і послуг в електронній системі укладено 24 договори на загальну суму 22,9 млн. грн. З них 17 договорів на загальну суму 1,7 млн. грн. укладено за допороговими процедурами закупівель.

Для виявлення можливих порушень вимог Закону України “Про запобігання корупції” в частині фінансового контролю проведено перевірки фактів подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, суб’єктами декларування, які працюють (працювали) в органах Фонду області, надавалась допомога працівникам у їх заповненні. Також забезпечено індивідуальне письмове інформування осіб, які припиняють та які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, про вимоги законодавчих та нормативних актів щодо термінів подання декларацій.

У першому півріччі 2018 року основний акцент був зосереджений на проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань дотримання антикорупційного законодавства з метою реалізації планових завдань, спрямованих на оцінку та усунення (мінімізацію) корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушенням. Зокрема, проведено 138 заходів (семінари, наради, лекції, круглі столи тощо), в тому числі 36 у головному управлінні, в засобах масової інформації оприлюднено 5 статей, роз’яснень та коментарів. Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції надано 39 індивідуальних роз’яснень працівникам органів Фонду області щодо застосування антикорупційного законодавства.

В межах функціонування системи правової освіти працівників головного та підпорядкованих управлінь у сфері антикорупційного законодавства та законодавства про державну службу проведено семінарські та практичні заняття, в ході яких, в тому числі, обговорювались питання щодо повного та об’єктивного заповнення декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, особливості проведення спеціальних перевірок, запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням тощо.

 

 

background Layer 1