Пропустити навігацію

Про результати аудиторських досліджень Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області в І півріччі 2020 року

Відповідно до зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту в Пенсійному фонді України на 2020 рік, затвердженого Головою правління Пенсійного фонду України 24.12.2019 року, на 2020 рік заплановано проведення 6 внутрішніх аудитів, з яких 3 – у І півріччі.

Протягом І півріччя 2020 року спеціалістами відділу внутрішнього аудиту проведено 3 запланованих внутрішніх аудити, зокрема:

– на тему “Оцінка правильності та своєчасності призначення пенсій та проведення їх перерахунків, обліку переплат пенсій, повноти охоплення заходами стягнення надміру виплачених коштів, списання переплат пенсій, призначення (поновлення) та виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам”;

– на тему: “Стан дотримання порядку обліку надходження сум платежів, повнота та своєчасність направлення підприємствам до відшкодування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, ефективність вжитих заходів по стягненню боргів, результативність спільних заходів, спрямованих на виявлення фактів використання праці неоформлених осіб”;

– на тему: “Стан дотримання нормативно-правових актів з питань витрачання коштів на оплату праці в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Тернопільській області”.

Аудитами встановлено 62 не фінансових порушення, зокрема:

– невірно визначено страховий або спеціальний стаж – 17 випадків;

– порушення термінів винесення рішень по заявах на призначення/перерахунок пенсій – 25 випадків;

– відсутні скановані документи – 1 випадок;

– невірно внесено дату працевлаштування згідно довідки ОК-5 –  4 випадки;

– не зареєстровано рішення про утримання надміру виплачених сум пенсій у журналі – 2 випадки;

– не в повному обсязі проводиться завантаження даних з баз АРМ ОССВ та АРМ ОССВ2 в Веб-ОССВ – 10 випадків;

– несвоєчасне відшкодування підприємством пільгових пенсій окремим категоріям працівників, які фінансуються повністю за рахунок працедавців – 2 випадки;

– не передано юридичному управлінню пакет документів по заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах – 1 випадок.

Також, встановлено 26 фінансових порушень на загальну суму 76696,7 грн. У тому числі встановлено порушень, що не призвели до втрат у 11 випадках на суму 7341,4 грн.:

– 8 порушень – недоплати пенсій на загальну суму 537,7 грн.;

– 3 порушення – недоплати заробітної плати на загальну суму 6803,7 грн.

Протягом І півріччя 2020 року встановлено фінансових порушень що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів у 15 випадках на загальну суму 69355,3 грн.:

– 2 порушення – переплата пенсій на суму 5159,1 грн.;

– 4 порушення – не виставлено до відшкодування фактичних витрат на виплату пільгових пенсій в сумі 54349,9 грн.;

– 4 порушення – нараховано фінансових санкцій та пені по страхових внесках на суму 9776,7 грн.;

– 5 порушень – переплата заробітної плати на загальну суму 69,6 грн.

За результатами аудиту щодо правильності та своєчасності призначення та виплати пенсій у І півріччі 2020 року усунуто 49 нефінансових порушень та 8 порушень, що не призвели до втрат на суму 537,7 грн.

У 2 випадках усунуто порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 157,4 грн. (відшкодовано переплати пенсій).

Станом на 01.07.2020 не усунуто виявлених порушень (поточного року): 

– 13 нефінансових порушень;

– порушень, що не призвели до втрат (недоплати заробітної плати) в сумі 6803,7 грн.;

– втрат фінансових та матеріальних ресурсів в сумі 69197,9 грн., в тому числі не відшкодовані фактичні витрати на виплату пільгових пенсій та нараховані фінансові санкції на суму 64126,6 грн., переплати пенсій на суму 5001,7 грн. та переплати заробітної плати на суму 69,6 грн.

За результатами проведених внутрішніх аудитів складено 3 аудиторських звіти. Надано 24 рекомендації, які прийняті до виконання. Станом на 01.07.2020 термін виконання 19 рекомендацій не настав. Головним управлінням видано 3 накази про результати внутрішніх аудитів.

У І півріччі 2020 року головний спеціаліст відділу внутрішнього аудиту брав участь у проведені попередньої перевірки фактів, викладених у заяві громадянина Чорнобая С.Д., щодо можливих неправомірних дій зі сторони посадових осіб Кременецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області при розгляді питання про призначення йому пільгової пенсії.

background Layer 1