Пропустити навігацію

Як зараховується страховий стаж, напрацьований в країнах СНД після 01.01.2004 року?

         Призначення та виплата пенсій в Україні здійснюється згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), іншими законами і нормативно – правовими актами та міжнародними договорами (угодами), що регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення.

         Відповідно до статті 24 Закону страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Закону.

         Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 01 липня 2000 року враховується для обчислення пенсій на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, а за період страхового стажу починаючи з 01 липня 2000 року – за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

         На даний час діє Угода про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року (далі – Угода), відповідно до якої пенсійне забезпечення громадян держав – учасниць Угоди здійснюється за нормами законодавства держави, на території якої вони проживають.

         Ця угода поширюється на всі види пенсійного забезпечення громадян, які встановлені або будуть встановлені законодавством держав – учасниць Угоди (стаття 5 Угоди).

         Відповідно, всі держави – учасниці Угоди зобов’язалися захищати права громадян у галузі пенсійного забезпечення, визнавати та виконувати зобов’язання за міжнародними угодами укладеними у цій сфері. Зобов`язання за Угодою стосуються не лише питань призначення пенсій, а й обчислення стажу.

         Згідно статті 6 Угоди, для встановлення права на пенсію громадянам держав – учасниць Угоди враховується трудовий стаж, набутий на території будь- якої з цих держав, а також колишнього СРСР за час до набрання чинності Угодою.

          Зарахування до страхового стажу з 01 січня 2004 року періодів роботи на території держав – учасниць Співдружності Незалежних держав, у тому числі  періодів роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, та врахування заробітної плати за періоди роботи на території держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, здійснюється за умови підтвердження сплати страхових внесків до відповідних фондів держав – учасниць  Співдружності Незалежних Держав, на території яких провадилась трудова діяльність.

         Обчислення пенсії проводиться з заробітку (доходу) за періоди роботи, які зараховуються до трудового стажу.

Bezymyannyj - Як зараховується страховий стаж, напрацьований  в країнах СНД після 01.01.2004 року?

background Layer 1